krystianziom007 Posted March 15, 2012 Report Share Posted March 15, 2012 Mam problem z PC... Miałem problem z biosem więc dałem do serwisu, ale nie chciało mi się bawić z serwisami więc kupiłem nową. Dałem odrazu PC też na formata... No i informatyk zrobił mi formata zainstalował windows 7 Home Premium 64bit ale nie wiem dlaczego w informacjach o systemie pisze ze zainstalowane jest 4gb ale 3.19 dostępne... Co jest zmieniałem na odwrót ramy nie wiem po co może by to coś dało ale nadal to samo... może to informatyk zrobił mnie w konia i dał jakiegoś fixa 64 czy coś bo 64 bity powinien obsługiwać te 4gb ramu... co jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldeneye456 Posted March 15, 2012 Report Share Posted March 15, 2012 Wygląda na to, że jest to jednak wersja 32 bit. Ta właśnie obsluguje mniej więcej tyle ramu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystianziom007 Posted March 15, 2012 Author Report Share Posted March 15, 2012 Więc mam dwie partycje... i chciał bym zainstalować W8 bete pobieram iso i moje pytanie czy jak bootne tą płyte to jak instalne go na tej drugiej czystej partycji to czy ten w7 zostanie nienaruszony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 15, 2012 Report Share Posted March 15, 2012 Zobacz w BIOSie, czy masz ustawione na Enabled - "Memory Remap Feature". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldeneye456 Posted March 16, 2012 Report Share Posted March 16, 2012 @krystianziom007 Tak, nie zostanie naruszony.Jeśli zainstalujesz W8 na drugiej partycji podczas uruchomienia komputera zostaniesz poproszony o wybranie systemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystianziom007 Posted March 17, 2012 Author Report Share Posted March 17, 2012 nie mam tej opcji w Biosie... Dobra to instalne 8 bete i git... Proszę nie zamykać tematu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Masz. Być może, nazywa się to u Ciebie - Memory Hole. A jeżeli jesteś pewny że masz Windowsa 64-bitowego, to poczytaj, jeszcze te tematy: klik i klik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 nie mam tej opcji w Biosie... Sprawdź w Advanced->Chipset Configuration. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Ewentualnie, w Cpu Configuration. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystianziom007 Posted March 17, 2012 Author Report Share Posted March 17, 2012 No ok juz dałem na enabled i mam 4 gb ale za to teraz po jakimś czasie gdy wyłocze np przeglodarke, albo będe na pulpicie to mi nagle wszystko sie zacina w sensie ze nagle staje wszystko i jedynie restart pomaga. co jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 17, 2012 Report Share Posted March 17, 2012 Zmień z powrotem na disabled i sprawdź, czy będzie ok. Upewnijmy się, czy nowy problem ma coś wspólnego z tą zmianą w BIOSie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystianziom007 Posted March 26, 2012 Author Report Share Posted March 26, 2012 (edited) ZainstalowaŁem nowego Windka i nadal to samo co jest? może ten ram jakiś walnięty może dysk? Edited March 26, 2012 by krystianziom007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Niekoniecznie musi być coś uszkodzone, możliwa np. wina BIOSu lub niezbyt dobra współpraca pamięci z płytą. W każdym razie, nie zaszkodzi sprawdzenie RAMu programem Memtest86. P.S. Odpowiedziałbym wcześniej, ale Twój sobotni post przeoczyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystianziom007 Posted March 27, 2012 Author Report Share Posted March 27, 2012 (edited) Narazie jeździłem na ustawieniach defalut biosu... i znalazłem opcje power saving czy coś tak czyli oszczędzanie energi i performance wiec ustawiłem tą drugą opcje i odrazu było ustawione na enabled w sensie że 4gb ramu czytało i puki co komp się nie blokuje... Zobaczymy co dalej. Nadal to samo znów zmieniłem jakaś opcje jeszcze zobaczymy czy to coś da znów to samo. najczęściej problem pojawia się po wyłączeniu przeglądarki ale też zdarzyło się że i podczas grania się zacięło Edited March 27, 2012 by krystianziom007 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krystianziom007 Posted April 8, 2012 Author Report Share Posted April 8, 2012 Przeglądałem wiele for internetowych i są te same problemy z rożnymi płytami własnie z tym freezem nigdzie nie ma rozwiązania wychodzi na to albo nowy ram albo płyta główna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...