roger! Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Pozwolę sobie odgrzebać. Na początku marca/kwietnia planuję przesiadkę na i5. Pierwsza rzecz: mój obecny sprzęt: Athlon X2 5600+ 2,8Ghz Gigabyte M61PME-S2P 2x1GB 800mhz Goodram be quiet! 530W MSI GTX 460 Cyclone 1GB i marnujący się Scythe Yasya, ale przynajmniej jest cichutko beta BF3 chodziła na wysokich w FHD raczej płynnie, aczkolwiek z irytującym doczytywaniem. nie wiem jak to możliwe, ale chodziła sprzęt docelowy: i5 2500k albo odpowiedni Ivy, jeśli nie zaszaleją cenami 4GB 1600mhz Asrock P67 Pro3 albo Z68 Extreme 3 Zalman z9 i teraz kłeszczyns: 1.Taktowanie ramu wpływa na podkręcanie innych podzespołów? Piszą ludzie o tym że do tego lepiej brać 1600 i wyżej, ale uzasadnienia brak. 2.PCI 3.0 ma jakąś realną szansę wpływać na wydajność w ciągu powiedzmy 5 najbliższych lat? Wiem że wy nie jasnowidze, ale wolałbym kupić coś na długie lata, żeby się przyszłym konsolom nie kłaniało. A różnica w cenie między P67 i Z68 to "tylko" 150pln. No i Z68 lepiej wygląda ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Nie odkopuj starych tematów, lepiej tworzyć nowe 1. Nie wpływa wcale na OC, wpływa w praktycznie zerowym stopniu na wydajność. 2. Jeśli zrobi różnicę, to bardzo niewielką (maks. 5%). Warto zaznaczyć, że procesory Sandy Bridge nie obsługują PCIe 3.0 - dopiero Ivy Bridge będą obsługiwać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger! Posted February 16, 2012 Author Report Share Posted February 16, 2012 Dzięki 1. Więc będą Goodramy 1333. W przyszłości druga kostka, jak będzie potrzebna. Rozwiązane. 2. Wiem. A przewiduje się, że Ivy będzie od obecnych wydajniejsze od 5 do 15%, w zależności od zadania. Skoro wychodzi na to, że PCI 3.0 to tylko marketing, to zostanę przy P67. Rozwiązane. to jeszcze ogólnie Przy i5 karta rozwinie skrzydła i odczuję wyraźny przypływ wydajności? W końcu pakuję w to prawie całą wypłatę (jeśli tak, to kwestia rozwiązana i poszukam kupca na staroć w jakimś akademiku. jeśli nie, poszukam tu gdzieś tematu z obiektywami ;p) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted February 16, 2012 Report Share Posted February 16, 2012 Karta jak najbardziej rozwinie skrzydła, Twój Athlon ją porządnie dusił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...