ayla Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Zachęcona opiniami z forum, upolowałam SS2. Wiem, że to stara gierka. Czy jedyną szansą na instalację jest postawienie wirtualnej maszyny z win98? Przy próbie instalacji na win7 wyskakuje to, co w załączniku. Wiem, co to znaczy, jednak nie bardzo mam pomysł jak to obejść. Może macie jakiś lepszy pomysł niż stawianie maszyny z win98? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackhand Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Spróbuj uruchomić instalatora w trybie zgodności z Windows 95/98. A jak to nic nie da, to poszukaj na Google alternatywnego instalatora (fraza "system shock 2 alternative installer" powinna coś sensownego zwrócić). Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinoreyes Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Chodzi tu ze gra nie wykrywa zainstalowanego DirectX 6 ktory byl wykorzystywany w starszych wersjach. Wiec raczej nie pojdzie. Poszukaj jakiegos emulatora do starych gier o ile taki istnieje. Jednak jesli ci wyskoczy w wyszukiwarce "DOSBox" to go niesciagaj to emulator do gier napisanych pod MS Dos. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackhand Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 @up Póki co, to ayla (ayli? jak to się odmienia?) instalator "staje okoniem", nie gra. Z tego, co pamiętam, to do SS2 jest fix pod XP, więc z jego pomocą gra powinna ruszyć na 7-ce, problem w tym, że w pierwszej kolejności trzeba ją zainstalować. A metoda z trybem zgodności może zadziałać - całkiem możliwe, że instalator przestanie wykrywać Windowsa NT i ruszy z kopyta (podobny problem miałem z Dogs of War pod W2k, po odpaleniu instalatora w trybie zgodności z W9x udało się grę zainstalować, niestety, dalej już tak różowo nie było, bo gra się buntowała - nie wykrywała akceleratora 3D). Ewentualnie można zainstalować VirtualBoxa, na stworzonej w nim maszynie wirtualnej "postawić" XP, włączyć dla tej maszyny akcelerację 3D i wgrać pod zainstalowanego na niej Windowsa "VirtualBox Guest Additions". Choć akceleracja 3D w VB jest cały czas w fazie "experimental", więc spodziewać się można wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ayla Posted February 14, 2012 Author Report Share Posted February 14, 2012 Dzięki za wskazówki. Niestety, uruchamianie w trybie zgodności nic nie dało. Chyba nie pozostaje nic innego jak postawić maszynę wirtualna z win98. Nawet mam oryginalny, hihi Co do poszukiwań innego instalatora: Link to comment Share on other sites More sharing options...
aster Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Skopiuj zawartość płyty na dysk do folderu, wrzuć SS2Tool_v3.6. Zainstaluj za pomocą niego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blackhand Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Znalazłem coś takiego: You need to run the installer with the -lgntforce switch if you want to run it in Windows 2000/XP/Vista/7. oraz to, zapewne źródło porady astera: >KLIK< Teraz już powinno wszystko pójść gładko . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ayla Posted February 15, 2012 Author Report Share Posted February 15, 2012 I poszło Z tym, że ten SS2tool nie instaluje gry, a sam się instaluje w folderze z plikiem uruchomieniowym (trzeba mu go wskazać), robi czary-mary, patchuje, pluje dosowymi okienkami i potem odpala się samą aplikację (w sensie plik .exe gry), bez instalacji. Jakoś tak Dzięki chłopaki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cragir Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...