Pioterek Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Witam Przybywam z prośbą, ponieważ planuję już od dłuższego czasu zakup komputera, no i przydałoby się wreszcie tego dokonać. Wiem, że teraz jest kryzys, jeśli chodzi o ceny dysków twardych...ale cóż zrobić. Zatem zestaw także z dyskiem (widziałem w pewnym sklepie w Elblągu dysk Samsunga, 640 GB za 309 zł + szyna za 10 zł, ktoś wie coś więcej o nim?). Napęd nie jest mi potrzebny, posiadam. Monitor także mam (stary, jeszcze taki 'duży' jak pudełko, ale z płaskim ekranem, zresztą wkrótce będę go wymieniał, ale na to będą osobne pieniądze). Kwota - 2400 zł, ewentualnie nieco mniej (chyba, że za małą dopłatę jest możliwy jakiś znaczny 'skok' wydajności, to chyba nie będzie problemu). Do czego mi potrzebny nowy komputer? Mój ma już osiem lat, no i nie da się pograć w to, w co by się chciało. Przyzwyczajony do marnej ilości FPSów i niskich detali (), chciałbym zasmakować gry na nieco wyższych (nie muszą być to full detale czy coś) ustawieniach. Z góry dziękuję, pozdrawiam, no i tak dalej, Pioterek. PS Możliwe, że komputer kupię w jakimś sklepie komputerowym 'na miejscu', jeśli ceny będą porównywalne z tymi, które są w sklepach internetowych PS2 No, zapomniałem - proszę o zestaw bez systemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Z dyskiem coś za 2400zł trudno będzie wykombinować (tzn. chodzi mi o i5 2500k i HD 6950 - np. BF3 poszedł by na Ultra, zwłaszcza że wątpie aby Twój monitor obsługiwał Full HD). Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 491 zł AMD HD96ZTWFGRBOX http://www.morele.net/procesor-amd-hd96ztwfgrbox-427849 888 zł Vertex3D Radeon HD6950 1024MB DDR5/256b D/H/ PCI-E (471250502-7609) http://www.morele.net/karta-graficzna-vert...02-7609-377342/ 295 zł ASRock 870 EXTREME3 R2.0 http://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-...me3-r2-0-414472 369 zł Samsung 500GB SATA/300 7200rpm 16MB HD502HJ http://www.bitcomputer.pl/product.php?id=13558 70 zł Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) http://www.morele.net/pamiec-good-ram-ddr3...364l9-4g-294462 199 zł OCZ StealthXStream 2 500W P SU 80Plus (OCZ500SXS2-EU) http://www.morele.net/zasilacz-ocz-stealth...0sxs2-eu-318601 135 zł SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410 http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-...-bt-410-397103/ = 2 447 zł Czterordzeniowy procesor (jak masz szczęście to się go będzie dać przerobić do sześciordzeniowego), wydajna karta graficzna, przyszłościowa płyta główna, szybki dysk 500GB, 4GB pamięci, dobry zasilacz, przewiewna obudowa. Upewnij się ze napęd ma złącze SATA. Jeśli ma starsze ATA (IDE), to trzeba go raczej wymienić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 @up Albo dokupić przejściówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted November 23, 2011 Author Report Share Posted November 23, 2011 Jeśli chodzi o sprawdzenie złącza może być problem - moja karta graficzna (właściwie to chyba wtyczka, no, to gdzie się podłącza taki kabelek) jest nieco uszkodzona, małe poruszenie komputerem kończy się koniecznością restartu i komunikatem w stylu 'Karta graficzna nie została podłączona'. Ale pokombinuję. Czym to tak właściwie się różni? Te złącze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 ATA u góry (ta szeroka szara taśma), SATA u dołu (wąska czerwona). Spora część nowych płyt głównych nie posiada już ATA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted November 23, 2011 Author Report Share Posted November 23, 2011 Dzięki odkręconej jednej ściance (nie mogę przykręcić - poruszę kartę graficzną i błąd, wiem, cholery można dostać, co zrobić) zauważyłem, że żadna taka 'grubsza' listwa do napędu nie biegnie, jedynie takie cztery kabelki (chociaż tego czerwonego grubszego nie zauważyłem). No nic, najwyżej wezmę do tego jakiś napęd, nie mam pewności, najwyżej będę miał dwa napędy, albo ten który mam odsprzedam ^^. Właściwie chciałem poczekać jeszcze gdzieś tak do połowy grudnia - wiadomo, może jakieś rabaty na święta (albo i gorzej). Chyba nic w tym czasie się nie zmieni (słyszałem, że HDD stanieją dopiero za rok, ale w sumie to nic nie wiadomo). Znalazłem tamten dysk, w sumie to chyba ten sam, który widziałem w sklepie: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=27081 Jest gorszy przez to, że ma mniej cache i ilości obrotów? To jest jakaś duża różnica? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Jeśli możesz to zrób zdjęcie jak wyglądają te kable od napędu A, i oczywiście kolor kabla SATA jest umowny - nie musi być czerwony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted November 23, 2011 Author Report Share Posted November 23, 2011 Nie da rady, ale sprawdziłem nazwę - TSSTcorp SH-S182D 'Writemaster'. Nie wiem, czy coś to daje. Wchodząc w Menedżer urządzeń nigdzie nie ma żadnej wzmianki o 'SATA'. Więcej nie dam rady chyba zrobić, ustawianie karty graficznej tak, żeby działa zajmuje...no, sporo czasu. Niech będzie w takim razie do tego jakiś napęd. Wątpię, abym grał w jakieś super mocne gry, teraz to mnie kusi Skyrim - FPSy, z racji dość słabego łącza - mniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Z tego co znalazłem ten napęd jest pod ATA. Czyli: albo się bawić w przejściówki, albo kupić nowy, np. http://www.morele.net/sony-ad-7280s-0b-413871 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted November 23, 2011 Author Report Share Posted November 23, 2011 Dzięki, sprawdzę jeszcze ceny w kilku sklepach, może coś się trafi taniej, albo ewentualnie jakiś rabat Spróbuję może z przejściówką, jeszcze się zobaczy, no i poczekam trochę - może cena dysków lekko spadnie (raczej nie). Mam dysk 80 GB, ale z tą 'taśmą', więc chyba odpada. No i 80 GB to nieco mało na to wszystko @edit: Czy jest jakaś opcja z inną, tańszą kartą graficzną? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czechoslaw Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Jest, np. z HD 6870. Jest, np. z HD 6870. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted December 25, 2011 Author Report Share Posted December 25, 2011 Witam, znowu ja, Wesołych Świąt życzę. Mam jeszcze kilka ostatnich pytań, odnośnie zakupu (jeszcze nie kupiłem, wprowadziłem nieco zmian). Czy zestaw składający się z: AMD Phenom II x4 960 T Black Edition ASRock 870 EXTREME3 R2.0 Radeon HD6850 (Gigabyte) dysk twardy 500 GB (nie mam pewności jeszcze jaki, może coś z allegro, ten: http://allegro.pl/hdd-samsung-500gb-hd502h...2017867341.html raczej ok i cena też 'przyzwoita' jak na te czasy) napęd DVD-ROM 4 GB DDR3 RAM (GoodRam raczej) Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410 Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W P SU 80Plus (możecie podać ewentualnie jakiś zamiennik? ) Będzie najlepszą możliwą opcją? Będę kupował w lokalnym sklepie, gdzie ceny są bardzo przyzwoite (karta graficzna - 629 zł, obudowa - 135 zł, reszta cen dość podobna co do morele.net). Nie chcę wydawać za dużo, bo jak na razie mam dość stary monitor, a moją ulubioną rozdzielczością jest 1024x768 (po przestawieniu na nieco większą dziwnie się czułem, kwestia przyzwyczajenia). Więcej mi do szczęścia nie potrzeba, chciałbym mieć możliwość pogrania w coś nowszego bez potrzeby modernizacji, tak, aby móc grać nawet na średnich detalach. Planuję zrobić zakup w przyszłym tygodniu, aby już mieć to z głowy Proszę o ewentualne rady, dziękuję i jeszcze raz - Wesołych Świąt! Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Moim zdaniem wszystko jest OK. HD502HJ to całkiem szybki dysk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted December 25, 2011 Author Report Share Posted December 25, 2011 A czy ta oferta z Allegro nie jest za bardzo 'okazyjna'? Ciężko raczej o dysk w takiej cenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 Jeśli dysk jest w dobrym stanie, to jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MASTER31 Posted December 25, 2011 Report Share Posted December 25, 2011 powiedz mi kolego jakie ew. gry chciałbyś żeby ci poszły Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dirian Posted December 26, 2011 Report Share Posted December 26, 2011 Nie chcę wydawać za dużo, bo jak na razie mam dość stary monitor, a moją ulubioną rozdzielczością jest 1024x768 (po przestawieniu na nieco większą dziwnie się czułem, kwestia przyzwyczajenia). Więcej mi do szczęścia nie potrzeba, chciałbym mieć możliwość pogrania w coś nowszego bez potrzeby modernizacji, tak, aby móc grać nawet na średnich detalach. Chłopie, na tym pececie co ci złożono to w tej rozdziałce pograsz na maksymalnych detalach w każdą grę, a pecet będzie się tak naprawdę marnował, dopóki nie kupisz nowego monitora z jakąś przyzwoitą rozdzielczością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Ok, części mam zakupione, mam teraz kilka pytań co do złożenia: Z pamięci RAM mogę odkleić naklejkę GoodRam? Zestaw chłodzenia (BOXowy) podłączam do CPU_FAN1? Mogę odklejać naklejki z płyty głównej? Pytania pewnie jeszcze się powielą PS Wiem, że jestem upierdliwy, ale wiadomo, każdy chce mieć zrobione wszystko dobrze, a gdy będę dokładnie wiedział, to będę mógł pomóc potem innym Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Naklejki na których znajduje się numer seryjny lepiej zostawić, by nie mieć ewentualnych problemów z gwarancją. Tak, wentylator od chłodzenia procka podpinasz do CPU_FAN. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Wszystko złożyłem, podłączyłem do prądu (ale nie do monitora). Komputer uruchomił się bez żadnych pisków. Nie mam obecnie systemu, aby móc go zainstalować. Jeśli nie słychać żadnych pisków, to znak, że wszystko jest ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Ciężko powiedzieć, często poprawne uruchomienie jest sygnalizowane pojedynczym piśnięciem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Zatem będę musiał poczekać do poniedziałku. Wydaje mi się, że do tego czasu można zamknąć temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
PrezeSS Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 Zostaw nalepkę goodRam, ponieważ jak znam życie każde zerwanie jakiejkolwiek nalepki powoduje utratę gwary. Na płycie głównej nie powinno być żadnych nalepek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioterek Posted January 7, 2012 Author Report Share Posted January 7, 2012 Znowu ja, ostatnie info dzisiaj Naklejka jest raczej tylko na jednym z dodatkowych pinów, czy coś. Jeszcze jedno pytanie (w sumie to odpowie na to chyba tylko ktoś z obudową SilentiumPC 410 Pure Black). W obudowie są takie specjalne śrubki, bardziej może takie "nóżki", nie wiem, jak one się fachowo nazywają. Używa się ich, aby "oddzielić" płytę główną od obudowy. W pudełeczku były jeszcze 3, ale myślałem, że może zapasówki, to nie używałem ich, płytę główną przykręciłem na 6 takich "nóżek". Płyta trzyma się mocno, więc chyba nie będzie problemów? Odłączanie wszystkiego i podłączanie na nowo byłoby dość nużące (chyba, że to niezbędne). Ale ja Was męczę, sorki :| Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.