Jump to content

Proszę o sprawdzenie tego zestawu...

MrMadrid

Recommended Posts

Witam. Przymierzam się do wymiany w starym kompie karty głównej, procesora i ramu. Karty graficznej puki co nie wymieniam z braku funduszy. Może w przyszłości. Byłem wczoraj u fachowca, podałem mu co mam, co oczekuję od kompa, wiadomo gry itp. Zaproponował mi taki zestaw:

Procesor: AMD A4 X2 3400 FM1 65W 2,7 GHz 2MB AD3400OJGXB

Płyta główna: GIGABYTE GA-A55M-S2V FM1 AMD A75 2DDR3 RAID

Pamięć RAM: KINGSTON DDR3 HyperX Blu 4GB/1600 CL9-9-9-27

Czy ten zestaw jest dobry ?

Proszę tylko o ocenę tych części, proszę nie podawać swoich sugestii co wymienić w tym. Tutaj proszę tylko o ocenę. Nada się ?

Powiem krótko - tragedia (jeśli to ma być komp do gier). Powiedz ile chcesz wydać, podaj dokładną konfigurację obecnego komputera, a my złożymy dużo lepszy zestaw.

proszę nie podawać swoich sugestii co wymienić w tym

W takim razie czemu ma służyć ten temat? Publicznej deprecjacji wiedzy kolejnego "fachowca" ze sklepu?

Byłem dzisiaj u innego fachowca. Zostawił płytę główną i ram ten sam jednak zaproponował procek FX-6100. Nie stać mnie jednak na taki procek. Czy jest jakiś procek gorszy lub porównywalny od FX-6100 ale tańszy ?

Aha, to co mam obecnie:

Gigabyte GA-K8NF-9

AMD Athlon 64 3000+ 1800 MHz

Ram: razem 1 GB - samsung 256 ddr 2x oraz transcend 512 ddr

Ati Radeon HD4350 - nie podlega wymianie, na razie mi starcza, nowe gry odpala, przeszedłem na tej karcie i na tym procku bez czkawki GTA IV i jakoś idzie

Sprawdź dokładnie dane zasilacza, albowiem może się okazać, że on w pierwszej kolejności kwalifikuje się do wymiany.

Obawiam się również, że te 550 zł to będzie za mało na sensowną wymianę.

Edit:

Tak jak się obawiałem - "zasilacz" do odstrzału - z 500-500 zł robi nam się 700-750 zł.

Płyta główna MSI 870-C45 (AM3 AMD870 4DDR3 8CH/GLAN ATX) BOX 225,00 zł

Procesor AMD Athlon II X3 455 BOX (AM3) (95W,45NM) (ADX455WFGMBOX) 300,27 zł

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) 70,00 zł

Zasilacz Aerocool AEROPGSVP-450 110,13 zł

Suma 705,40 zł (morele.net)

Trzyrdzeniowy procesor, dobra płyta główna, 4 GB pamięci i porządny zasilacz.

Alternatywny zestaw na FM1:

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) 70,00 zł

Zasilacz Aerocool AEROPGSVP-450 110,13 zł

Płyta główna Gigabyte GA-A55M-S2V 219,50 zł

Procesor AMD AD3500OJGXBOX 310,45 zł

Suma 710,08 (morele.net)

Tu małe zmiany - budżetowa płyta główna i trzyrdzeniowy porcesor ze zintegrowanym układem graficznym. Propozycja wynika z tego, że jest on lepszy od aktualnie używanej karty graficznej.

Jest tylko jedno ryzyko - stary zasilacz może nowego kompa puścić z dymem. Przy tej kwocie nie wiem, czy nie korzystniejsze będzie poszukanie części na allegro (płytę pod AM2+ z obsługą czterordzeniowych procesorów, procesor z dwoma rdzeniami, pamięć, dobry zasilacz i zapewne lepszą kartę graficzną do 550 zł by się znalazł).

Bo cała marka Modecom nie należy do czarnej listy, tylko konkretne modele (np. Feel, Premium). Tak samo jak np. z Xilence na czarną listę nadaje się głównie Redwing (a mimo to, na liście którą podałeś figuruje jako cała marka - co nie jest prawdą).

http://forum.cdaction.pl/index.php?showtopic=57198 - możesz przejrzeć listę ;)

Z tą listą trochę bym polemizował - od kiedy np. HEC (producent m.in. niektórych modeli Tacens, Aerocool i Thermaltake) to "czarna lista"? Albo Raidmax, którego jedynie seria "K" tam pasuje (reszta to konstrukcje Andysona z certyfikatemi 80+ Bronze i Gold - test).

Bardziej mi ona wygląda na robioną na zasadzie "przepiszę najpopularniejsze czarne listy + dodam kilka nieznanych marek" (w domyśle - nie znam = szmelc).

MrMadrid najpierw lepiej kup stabilny zasilacz, a dopiero później myśl nad wymianą podzespołów. Jeżeli zasilacz ci się spali (a jest na to duża szansa) no to możliwe że pożegnasz się z podzespołami, a "eksperci" wezmą dużo kasy i g*wno zrobią... Może cię przekona ten temat. Pamiętaj też że kiedy zasilacz coś ci uszkodzi to wydatek może być większy niż te 500 zł. Ale róbta jak chceta :trollface:

A czy mając taki zestaw:

Procesor: AMD A4 X2 3400 FM1 65W 2,7 GHz 2MB AD3400OJGXB

Płyta główna: GIGABYTE GA-A55M-S2V FM1 AMD A75 2DDR3 RAID

Pamięć RAM: KINGSTON DDR3 HyperX Blu 4GB/1600 CL9-9-9-27

Odczuję różnicę mając teraz taki zestaw:

Procesor: AMD Athlon 64 3000+ 1800 MHz

Pamięć RAM: 1 GB = Samsung 256 MB DDR, Samsung 256 MB DDR, TRANSCEND 512 MB DDR

Radzę Ci słuchac yojo2 to jest KAT. Składa tutaj 10000komputerów wszycy są zadownoleni jak masz zamiar słuchac rad "fachowców" ze sklepików za rogiem to po co w ogole tutaj zakladasz temat. yojo złożyl mi komputer za 4800zł, bylo to jakies 3miesiace temu jestem piekielnie zadowolony wszystko śmiga jak marzenie. Miałem dodatkowo farta, że teraz za tę samą konfigurację musiał bym wydac 6000+. Radzę Ci słuchac rad yoja :) Pozdrawiam

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...