Jump to content

Fallout 3 - gra nie "widzi" płyty?

HellVard

Recommended Posts

Witam. Mam problem z grą Fallout 3. Po włożeniu płytki do stacji dysków autorun nie włącza się samoczynnie, nie mogę też sam go włączyć. Na stacji jest ikona F3, ale po kliknięciu na nią wyskakuje komunikat: "Please insert the correct DVD-ROM, select OK, and restart application". Mimo wielokrotnych prób nic się nie zmienia. Mogę jednak ręcznie wejść w pliki gry i uruchomić setup. Gra instaluje się szybko i bez problemów. Jednakże gdy chcę ją włączyć, pojawia się ten sam komunikat. Płytka nie jest czysta, ale rys na niej jest naprawdę niewiele, nie miałem problemów z płytami w o wiele gorszym stanie, nie mam więc pojęcia, o co chodzi. Na starym kompie gra działała bez zarzutów, a potem leżała ze dwa miesiące nieużywana w pudełku. Z innymi płytami nie ma żadnych problemów.

Konfiguracja:

Windows XP Pro SP3

Intel Core I3 3Ghz

GoodRam 4GB

Płyta główna ASUS P7H55-M Pro

Karta Gainward GeForce 450 GTS

Wygląda to na problem z zabezpieczeniem antypirackim. Jakie masz wydanie gry?

Na początek (jeśli tego nie robiłeś), spróbuj uruchomić grę z płyty, a nie ze skrótu albo, próbuj ją uruchamiać z różnych plików (Fallout3.Exe, FalloutLauncher.exe). Jeśli to nic nie da, odinstaluj wszystkie programy emulujące napędy, a nawet te, które służą do nagrywania płyt (szczególnie- Nero).

Przepraszam, jakoś mi ten post umknął :P Starość, nie radość... Jakie mam wydanie? Chyba premierowe, aczkolwiek takie nie figuruje w katalogu Cenegi. :co: W każdym razie nie jest to wydanie Premium Games, ani żadna edycja kolekcjonerska, ani Game of the Year Edition. Wywaliłem Daemona, innych emulatorów nie mam. Nadal ten sam komunikat.

Hmm, nadal nie wiem co to za wydanie i z tego powodu także nie wiem czy problemem jest SecuROM. Mniejsza o to, jeśli to on jest problemem, możesz jeszcze ściągnąć tę łatkę. BTW, skoro mój post Ci umknął, to czy próbowałeś wszystkiego, o czym pisałem?

Widocznie, na obecnym kompie jest jakiś program, który z grą się gryzie. Spróbuj jeszcze wyłączyć antywirusa (i pochodne).

Jeżeli nadal to nic nie da, cóż, pozostaje się zastrzelić ;) lub... zastosować dość skuteczne i znane w takich wypadkach rozwiązanie, o którym jednak nie powinienem pisać.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...