HellVard Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Witam. Mam problem z grą Fallout 3. Po włożeniu płytki do stacji dysków autorun nie włącza się samoczynnie, nie mogę też sam go włączyć. Na stacji jest ikona F3, ale po kliknięciu na nią wyskakuje komunikat: "Please insert the correct DVD-ROM, select OK, and restart application". Mimo wielokrotnych prób nic się nie zmienia. Mogę jednak ręcznie wejść w pliki gry i uruchomić setup. Gra instaluje się szybko i bez problemów. Jednakże gdy chcę ją włączyć, pojawia się ten sam komunikat. Płytka nie jest czysta, ale rys na niej jest naprawdę niewiele, nie miałem problemów z płytami w o wiele gorszym stanie, nie mam więc pojęcia, o co chodzi. Na starym kompie gra działała bez zarzutów, a potem leżała ze dwa miesiące nieużywana w pudełku. Z innymi płytami nie ma żadnych problemów. Konfiguracja: Windows XP Pro SP3 Intel Core I3 3Ghz GoodRam 4GB Płyta główna ASUS P7H55-M Pro Karta Gainward GeForce 450 GTS Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Wygląda to na problem z zabezpieczeniem antypirackim. Jakie masz wydanie gry? Na początek (jeśli tego nie robiłeś), spróbuj uruchomić grę z płyty, a nie ze skrótu albo, próbuj ją uruchamiać z różnych plików (Fallout3.Exe, FalloutLauncher.exe). Jeśli to nic nie da, odinstaluj wszystkie programy emulujące napędy, a nawet te, które służą do nagrywania płyt (szczególnie- Nero). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zodiak Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Znałem podobny przypadek - prawdopodobnie masz zamontowane jakieś wirtualne dyski, wystarczy je usunąć i wszystko powinno działać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellVard Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 Tak, miałem zamontowany wirtualny napęd. Ale usunięcie go niczego nie zmieniło. Jakieś inne sugestie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Miałbym, jeszcze jedną sugestię, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Jakie masz wydanie gry (od Cenegi)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellVard Posted November 10, 2011 Author Report Share Posted November 10, 2011 Przepraszam, jakoś mi ten post umknął Starość, nie radość... Jakie mam wydanie? Chyba premierowe, aczkolwiek takie nie figuruje w katalogu Cenegi. W każdym razie nie jest to wydanie Premium Games, ani żadna edycja kolekcjonerska, ani Game of the Year Edition. Wywaliłem Daemona, innych emulatorów nie mam. Nadal ten sam komunikat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted November 10, 2011 Report Share Posted November 10, 2011 Hmm, nadal nie wiem co to za wydanie i z tego powodu także nie wiem czy problemem jest SecuROM. Mniejsza o to, jeśli to on jest problemem, możesz jeszcze ściągnąć tę łatkę. BTW, skoro mój post Ci umknął, to czy próbowałeś wszystkiego, o czym pisałem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
HellVard Posted November 11, 2011 Author Report Share Posted November 11, 2011 No nic, tylko strzelić sobie w łeb Patch nic nie pomógł, próbowałem także uruchomić grę z różnych plików. Nie rozumiem, o co chodzi, na starym kompie nie było żadnych problemów Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] antros22 Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Widocznie, na obecnym kompie jest jakiś program, który z grą się gryzie. Spróbuj jeszcze wyłączyć antywirusa (i pochodne). Jeżeli nadal to nic nie da, cóż, pozostaje się zastrzelić lub... zastosować dość skuteczne i znane w takich wypadkach rozwiązanie, o którym jednak nie powinienem pisać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.