Jump to content

Rozwiązany: Vampire Bloodlines - bug w queście "Thinned blood"

Recommended Posts

W ramach halloweenowej obniżki na steamie kupiłam Vampire: Bloodlines. Zainstalowałam najnowszego patcha (7.8 ), pograłam parę godzin... I utknęłam wykonując questa "Thinned Blood". Po rozmowie z Lily w Banku krwi, Lily stoi w miejscu, a i moja postać jest zablokowana - nie jest w stanie się ruszyć w żaden sposób. Próbowałam wczytać poprzedniego save'a, niestety nie pomogło.

Gram na:

Intel? Core 2 Duo CPU

2.19 Ghz, 2,00 GB RAM

Windows XP

Wczytuj save'a, aż do skutku (czasami, dopiero za którymś razem bug się już nie pojawia). Ewentualnie, wal w klawiaturę ile wlezie ;) (na serio, niekiedy pomaga).

Jednak lepszym sposobem będzie Alt+Tab, a jeszcze lepszym- uruchomienie konsoli i wpisanie "frenzyplayer".

1) frenzyplayer: Gdy szukałam w google informacji, dowiedziałam się, że frenzyplayer ma w zwyczaju zabijać stojącą obok Lily, więc raczej odpada (lepiej byłoby nawet nie robić questa, niż zrobić go źle).

2) wczytywanie: I ile prób save'ów tobie to zajęło albo komuś, od kogo masz tę informację? Tak orientacyjnie? (i tak, kilkukrotnie wczytywałam tego save'a - tego samego, wcześniejszego ze szpitala, wcześniejszego sprzed wejścia do szpitala...).

3) klawiatura: no może nie 'waliłam w nią', ale już wczoraj próbowałam wciskać wszystkie możliwe klawisze, oczywiście bez skutku.

Frenzyplayer to najskuteczniejszy sposób (owszem, wypadki się zdarzają, nawet jeszcze gorsze od uśmiercenia Lily), zalecany nawet w plikach Readme do patchy.

Możesz, jeszcze spróbować wpisać "camera_kill" lub "noclip", ale nie sądzę żeby to pomogło (prędzej pierwszy kod).

Grałem tylko raz i to dawno, więc nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytania (jeżeli wczytanie zapisu nie pomaga od razu, to raczej można jedynie liczyć na cud, że kiedyś się uda).

P.S. "Alttabować" próbowałaś?

A w czym zmniejszanie ekranu miałoby pomóc?

A do tego - czy miałeś taki błąd albo chociaż podobny w grze? Bo o ile wiem, tutaj problemem jest fakt, że gra zachowuje się, jakby to wciąż był filmik, choć niby powinnam mieć już możliwość sterowania.

EDIT:

Frenzyplayer ani noclip nie działają. Po pierwszym dalej stoję w miejscu, ale z czerwonym ekranem, a w drugim - nie ma zmian (przechodzenie przez ściany nie pomaga, kiedy nie można się ruszyć z miejsca)

Mój kuzyn miał taki bug, ale wydaje mu się (już nie pamięta), że w innym miejscu (to się może zdarzyć, zwłaszcza we wcześniejszych wersjach gry, przy okazji innych cutscenek).

Alt+Tab zmniejsza ekran? Hmm, widocznie nie pamiętam, myślałem, że tak jak w większości gier minimalizuje grę (to często, również w innych grach odblokowuje postacie).

Wpisanie "noclip" uważałem za bezsensowne, ale tonący brzytwy się chwyta.

Skoro "frenzyplayer" nic nie daje, to chyba nic już nie pomoże.

Poszperałem, teraz trochę w necie i znalazłem jeszcze jeden sposób, lecz nie wiem co powinno się wpisać i czy to może zadziałać. Trzeba, przenieść się do innej lokacji (wczytać inną mapę).

Jeśli to nic nie da, pozostaje, jednak wczytywanie zapisu i próby, trochę innego umiejscowienia (przed scenką) postaci, za którymś tam razem może się udać (tylko, że niestety, może się to nigdy nie udać, trzeba mieć szczęście). Poza tym, również kod frenzyplayer w odrobinę innych okolicznościach- kto wie, a nuż zadziała.

P.S. "Zmniejszenie ekranu", to delikatnie mówiąc (pisząc), bardzo nieprecyzyjne określenie. ;]

Próbowałam już wczoraj stawać pod innym kątem raz czy dwa, ale nie to jest problemem - bo w czasie cutscenki jeszcze moja postać jest źle umieszczona i przesunięta fabularnie (gdy unika skoku Lily i odsuwa się zniesmaczona).

Niestety, jak dotąd żadna z porad nie okazała się pomocna. Także ostatecznie będę musiała poradzić sobie sama i zreinstalować.

EDIT:

Po reinstalce gry bug przestał się pojawiać. Do zobaczenia w kolejnym odcinku gry Vampire: Buglines ;) Gdyby ktoś potrzebował otwarcia tego tematu, niech zgłosi się do mnie na PW :)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...