Jump to content

Czy można ciszej?

Likmo

Recommended Posts

Witam

Jakis czas temu kupowałem złożony z pomocą forum komputer ( w skrócie: Phenom 955, Radeon 5830, Brutus 410). Praktycznie odrazu wymieniłem chłodzenie na Fortissa. Jednak od jakiegos czasu przeszkadza mi szum wiatraczków w obudownie ( głownie w spoczynku, w grach i tak mam słuchawki). Sprawdziłem, i wychodzi na to że najbardziej słyszalne z zestawu są wiatraczki w obudowie. Czy może pomóc ich wymiana? Może chodzi o jakies ustawienia? Jeśli wymiana, to na jakie?

Z góry dzięki

Jeśli masz dostęp do narzędzi tnących metal, to polecam wycięcie kratki przed wentylatorem z przodu. Z tego co wiem robi to kolosalną różnicę.

http://img651.imageshack.us/img651/8654/20111011323.jpg

Jak to nie będzie wystarczające, to polecam się rozejrzeć w BIOSie płyty głównej (jeśli do niej podłączyłeś wentylatory) czy nie ma gdzieś czasem opcji regulacji obrotów. Pobaw się też programem SpeedFan. Jak nie, to po prostu kup SilentiumPC Multiconnector z dwoma wyściami 5V. Przejście z 12V na 5V spowolni (i wyciszy) wentylatory.

Oczywiście wymienić wentyle też możesz, ale najpierw podałem tanie rozwiązania ;)

• 2 weeks later...

Ok, dzieki wielkie. Mimo wszystko jakies propozycje wiatraczkow do tak 50 zl?

I jeszcze taka drobnostka. Sa jakies polecane karty sieciowe (wi-fi) czy mozna brac pierwsza z brzegu?

A i dodam tylko, że w speedfanie na regulacje reaguje tylko jeden wentylator.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...