Likmo Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Witam Jakis czas temu kupowałem złożony z pomocą forum komputer ( w skrócie: Phenom 955, Radeon 5830, Brutus 410). Praktycznie odrazu wymieniłem chłodzenie na Fortissa. Jednak od jakiegos czasu przeszkadza mi szum wiatraczków w obudownie ( głownie w spoczynku, w grach i tak mam słuchawki). Sprawdziłem, i wychodzi na to że najbardziej słyszalne z zestawu są wiatraczki w obudowie. Czy może pomóc ich wymiana? Może chodzi o jakies ustawienia? Jeśli wymiana, to na jakie? Z góry dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Jeśli masz dostęp do narzędzi tnących metal, to polecam wycięcie kratki przed wentylatorem z przodu. Z tego co wiem robi to kolosalną różnicę. http://img651.imageshack.us/img651/8654/20111011323.jpg Jak to nie będzie wystarczające, to polecam się rozejrzeć w BIOSie płyty głównej (jeśli do niej podłączyłeś wentylatory) czy nie ma gdzieś czasem opcji regulacji obrotów. Pobaw się też programem SpeedFan. Jak nie, to po prostu kup SilentiumPC Multiconnector z dwoma wyściami 5V. Przejście z 12V na 5V spowolni (i wyciszy) wentylatory. Oczywiście wymienić wentyle też możesz, ale najpierw podałem tanie rozwiązania Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 A tam, zephyry też nie są szczególnie drogie. Możesz je dokupić, wtedy będą pracowały wolniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Tylko po co je kupować, skoro fabryczne wentyle z Brutusa to w gruncie rzeczy szybciej kręcące się Zephyry? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Mówiłem o dokupieniu kolejnych w celu poprawy temperatur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 ...tylko że dołożenie wentyli samo w sobie nie spowolni tych wentylatorów, które już są w budzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Likmo Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 Ok, dzieki wielkie. Mimo wszystko jakies propozycje wiatraczkow do tak 50 zl? I jeszcze taka drobnostka. Sa jakies polecane karty sieciowe (wi-fi) czy mozna brac pierwsza z brzegu? A i dodam tylko, że w speedfanie na regulacje reaguje tylko jeden wentylator. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Z tańszych SilentiumPC Sigma, Enermax UCTB12, ew. podświetlany Xthermal BTF; z droższych np. Noiseblocker PL1. O WiFi zapytaj w tym dziale -> http://forum.cdaction.pl/Internet-i-sieci-f35.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.