Jump to content

Rozwiązany: Upgrade kompa - nowa karta graficzna, zasilacz. Czy będzie pasowało do pyty głównej?

KapitanMisiu

Recommended Posts

Witam. Zamierzam zakupić nowy sprzęt. Mój aktualny to:

Grafika: Nvidia GeForce 7600GT OC

Procesor: Intel Dual Core 2.53 GHz

Płyta główna: Gigabyte GA-EP35-DS3R

Zasilacz: Chieftiec 420 W

RAM: 2x1 GB DDR2

Niedawno poszedł zasilacz więc go muszę wymienić i korzystając z okazji kupić nową kartę graficzną.

Karta, którą chcę kupić: Radeon 4870 1GB

Zasilacz: OCZ stealthxstreme 600W

Pytanie: Czy karta będzie pasowała do płyty głównej? Czy procesor nie będzie ograniczał karty graficznej?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

myślę, że zasilacz 400 W to było by zdecydowanie zbyt mało. Co do tego, że zasilacz, który chcę kupić jest za mocny, zgodzę się. Ale przynajmniej będę miał na jakiś czas jeszcze ;) Co do procka nie wiem dokładnie jaki. Wiem tylko tyle, że cztero rdzeniowy Intel. Nie wiem jaką ma podstawkę, ale płyta i tak by poszła do wymiany. Na razie wstrzymam się od zakupu nowego procka.

EDIT: Co do RAM-u to wiemienię 2 GB DDR2 na 3GB DDR3

Ok. Myślę że z takim prockiem do 3.2 GHz spokojnie dobiję, chociaż z OC procesora nie bawiłem się zbyt długo. Bardziej interesowałem się kartą graficzną. czy w cenie około 350 zł jest jeszcze jakaś dobra karta graficzna warta uwagi?

@tomsto100:

4 GB nie w chodzi w grę. Mam windows xp 32 bit. Jak kupie windowsa 7 lub nawet 8 jak wyjdzie w wersji 64 bitowej, to pomyślę nad większą ilością RAM-u.

Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. - MD

Myślałem o gtx 280. Jeśli znalazłbym cenowo podobnie do zdecydowałbym się na 4890 1GB.

Tak na marginesie: GeForce-ów nie zamierzam kupywać ze względu na ich cenę a wydajność w porówanaiu do Radeonów. Co prawda dla tych, którym cena nie gra roli GeForce mają lepsze karty z wyższych półek, ale osobiście wolę już Radeony. Nigdy nie miałem Radeona, ale słyszałem, że podobno można je bardzo dobrze podkręcać. (Taki mały offtopic)

EDIT:

PS. nie wiedziałem, że można kupić GF gtx 280 do 350 zł. To co w GF gtx 280 mi się podoba to duża przepustowność pamięci. (ponad 134 GB/s) No i magistrala 512 bit. Szkoda tylko, że pamięć w typie DDR3

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...