KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Witam. Zamierzam zakupić nowy sprzęt. Mój aktualny to: Grafika: Nvidia GeForce 7600GT OC Procesor: Intel Dual Core 2.53 GHz Płyta główna: Gigabyte GA-EP35-DS3R Zasilacz: Chieftiec 420 W RAM: 2x1 GB DDR2 Niedawno poszedł zasilacz więc go muszę wymienić i korzystając z okazji kupić nową kartę graficzną. Karta, którą chcę kupić: Radeon 4870 1GB Zasilacz: OCZ stealthxstreme 600W Pytanie: Czy karta będzie pasowała do płyty głównej? Czy procesor nie będzie ograniczał karty graficznej? Z góry dziękuje za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Karta będzie pasować, a co do zasilacza... to jest on sporo na wyrost. Nie potrzeba tu aż takiego mocarza. Tak na marginesie to jest pierwszy StealthXStream, czy StealthXStream2? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 pierwszy stealthxstreme. Zajmuje się też overclockingiem więc potrzebuje zapasu mocy. W niedalekiej przyszłości odkupię od wujka procesor 4 rdzeniowy więc większa moc się przyda Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] BladyPiter Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Do tego nawet zapasem na oc i 4 rdzenie(jak mniemam C2Q) wystarczy SXS2 400W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Jaki to procesor? Wtedy raczej bedziesz musiał wymieniać też płytę główną, a może i ram. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 myślę, że zasilacz 400 W to było by zdecydowanie zbyt mało. Co do tego, że zasilacz, który chcę kupić jest za mocny, zgodzę się. Ale przynajmniej będę miał na jakiś czas jeszcze Co do procka nie wiem dokładnie jaki. Wiem tylko tyle, że cztero rdzeniowy Intel. Nie wiem jaką ma podstawkę, ale płyta i tak by poszła do wymiany. Na razie wstrzymam się od zakupu nowego procka. EDIT: Co do RAM-u to wiemienię 2 GB DDR2 na 3GB DDR3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Tak na marginesie - za ile kupujesz tego SXS 600W? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Zasilacz w sklepie widziałem za 240 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] BladyPiter Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Tu masz SxS2, który jest lepszy od pierwszej wersji, już na pewno bardziej opłacalny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Dzięki. Czym różni się pierwsza seria od drugiej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Nieco wyższa moc na linii 12V, i lepsza jakość wykonania (co za tym idzie - lepsze parametry elektryczne). Inną równie godną rozważenia (być może nawet lepszą) propozycją w tej cenie jest XFX Core 550W. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Ok. Dzięki. Ponawiam pytanie: czy aktualny procesor (intel dual core 2.53 GHz) nie będzie ograniczał karty graficznej lub na odwrót? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Powinien być OK. Oczywiście OC by nie zaszkodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Myślę że do 4 jajowców intela można by kupić coś z nowszej serii (5xxx, 6xxx), w końcu DX11. A co do Ram'u - 3 GB jest nie opłacalne, bo zapewne w tej samej cenie jest 4GB (ok.68zł(. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Ok. Myślę że z takim prockiem do 3.2 GHz spokojnie dobiję, chociaż z OC procesora nie bawiłem się zbyt długo. Bardziej interesowałem się kartą graficzną. czy w cenie około 350 zł jest jeszcze jakaś dobra karta graficzna warta uwagi? @tomsto100: 4 GB nie w chodzi w grę. Mam windows xp 32 bit. Jak kupie windowsa 7 lub nawet 8 jak wyjdzie w wersji 64 bitowej, to pomyślę nad większą ilością RAM-u. Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. - MD Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 No raczej że za 350zł się znajdą lepsze karty Za tyle to bym polował na GTX270/275/280/285, HD4890, HD5830, ew. GTX260 216sp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Myślałem o gtx 280. Jeśli znalazłbym cenowo podobnie do zdecydowałbym się na 4890 1GB. Tak na marginesie: GeForce-ów nie zamierzam kupywać ze względu na ich cenę a wydajność w porówanaiu do Radeonów. Co prawda dla tych, którym cena nie gra roli GeForce mają lepsze karty z wyższych półek, ale osobiście wolę już Radeony. Nigdy nie miałem Radeona, ale słyszałem, że podobno można je bardzo dobrze podkręcać. (Taki mały offtopic) EDIT: PS. nie wiedziałem, że można kupić GF gtx 280 do 350 zł. To co w GF gtx 280 mi się podoba to duża przepustowność pamięci. (ponad 134 GB/s) No i magistrala 512 bit. Szkoda tylko, że pamięć w typie DDR3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Akurat w przypadku używanych kart ciężko powiedzieć, żeby Radeony zawsze stanowiły lepszą ofertę. Duże znacznie ma tu fakt, jaką kto sobie cenę zażyczy za daną kartę - szczególnie że ceny nie są wysokie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanMisiu Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 Zdecyduję się na zasilacz OCZ stealthxstreme 2 600 W oraz Radeon 4890 1 GB(jeśli uda mi się upolować, a jak nie do 4870 GB) EDIT: Temat już praktycznie do zamknięcia. Zdecydowałem się i już chyba się na nic nie rozmyślę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikaelDorren Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.