Jump to content

Od jakich firm najlepsze chłodzenie?

qb16

Recommended Posts

Zrób przewiewną obudowę to wiatrak przestanie warczeć ; ] Gdy miałem boxowe chłodzenie wykręciłem ten sam procek z 3,2ghz na 3,8 bez podnoszenia napięcia i temperatura była w granicach 60C ; ]

ps. wyczyść także radiator na procka bo dużo kurzu osiada się w nim, weź śrubokręt i podważ plastikowe zapadki wtedy wyjmiesz go i dostaniesz się do radiatora. Możesz oczywiście także kupić nowe chłodzenie ;]

BTW. Zamiast chłodzenia najpierw wymienił bym zasilacz, ponieważ stanowi on zagrożenie dla sprzętu.

@DOWN

0_o dobrze wiedzieć, ale nadal sadzę, że warto go wymienić nie wiadomo czy może mu coś strzelić.

Tak jak kolega już wspomniał nie stanowi, bo mam bodaj 100 W zapasu.

No nie byłbym pewien co do tych 100W. BeCool 620W nie dość że linię 12V (z niej prąd bierze m.in. karta graficzna i procesor) ma tragicznie słabą - zaledwie 384W@12V, czyli na poziomie zasilaczy 400W - to na domiar złego nie potrafi oddać deklarowanej mocy. innymi słowy - jego moc została zawyżona.

Wersja 520W ma moc zawyżoną o ok. 26% - tak wynika z testu na portalu infobit. Jeśli tak samo jest z wersją 620W (a pewnie jest), to można odjąć ok. 100W od deklarowanej mocy. I w taki sposób z zasilacza 620W zrobił się produkt zapewniający moc na poziomie zasilaczy 300W...

Boxowe chłodzenie z natury jest głośne. Ale ja bym się zastanowił bardziej nad wymianą obudowy, która raczej do porządnych nie na leży, przez co komputer się grzeje (I wiatrak szybciej/głośniej pracuje). Też miałem jeszcze do nie tak dawna obudowę Tracera, do której kupiłem silenitumpc spartana, ale to prawie nic mi nie dało, dopiero wymiana obudowy na przewiewnego coolermastera pomogła. Dlatego zamiast kupować cooler rozważył bym nową obudowę, tym bardziej że w oc się nie bawisz.

Co do zasilacza, ja bym na razie zostawił jeżeli nie masz kasy, nie jest on aż tak fatalny jak pokazuje test podesłany przez yojo2.

• 2 weeks later...

Tak więc od jakich firm mogę otrzymać najlepsze chłodzenie. Co prawda na razie nie mam zamiaru kręcić mojego procka, aczkolwiek huczy, że ja nie mogę! Myślę, że Cooler Master oferuje dobre chłodzenie. Czy oby na pewno? Jakie inne firmy? Chodzi mi o coś z przedziału do ok. 150 PLN.

ZALMAN CNPS7X LED - około 100zł

Taktowanie 4Ghz, napięcie 1,46V temperatury w 4x100% obciążania rzędu 60-63 stopni ;/ Do mocniejszego przetaktowania raczej się ten cooler nie nadaje, chyba że nie zamierzasz robić OC.

@tomsto100: zależy jak na to spojrzeć. Przetestowany jest, i część parametrów jest OK, część nie. Zabezpieczenia posiada. Dobija to, że posiada słabą linię 12V i na domiar złego nie potrafi oddać deklarowanej mocy.

Test wersji 520W masz na infobit.pl.

Celowałbym raczej w Performę (~110zł w KurtMedia) - posiada porządną pastę w zestawie.

A czy ja jestem niewyspany, czy ten Tracer to zasilacz z czarnej listy?

Tracer na czarnej liście?! No do OC to on się nie nadaje - po minucie sprawdziłm w Tipsomaniaku. Z resztą fachowiec mi go doradził...

Jest różnica między zasilaczem 600W z realnym do uzyskania 480W@12V, niż 620W z 384W@12V którego zasilacz oddać nie potrafi bez wyłączania... ;)

A tak w ogóle to scaliłem tematy. @qb16 - proszę nie zakładać wielu tematów o tym samym.

Ja bym polecił SilentiumPC Fortis. Z tego co wiem jest minimalnie lepszy od Performy i lepiej wykonany. Sam mam SilentiumPC Spartan który jest coolerem z raczej niskiej półki, to nie żałuje ani grosza na nie wydane. Jednak na twoim miejscu zastanowiłbym się nad wymianą obudowy. Też miałem kiedyś Tracera ze starego komputera, i nawet wymiana Boxa na Spartana nic nie dała, cooler dalej chodził głośno i nie potrafił schłodzić procka. Dopiero zakup obudowy Coolermaster Elite 430 pomógł.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...