Jump to content

Xbox 360- Problem z obrazem

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Zakupiłem niedawno Xboxa 360 Slim 250 GB. Początkowo, po podłączeniu go do mojego monitora firmy iiyama (model ProLite E2403WS) kablem hdmi nie było żadnych kłopotów. Problem pojawił się dopiero po uruchomieniu pierwszej gry (był to Alan Wake). Jako że sekwencja otwierająca grę dzieje się po zmroku, w rogach ekranu zobaczyć mogłem całe chmary małych, zielonych kropek. W cutscenkach owe kropki co prawda znikają, ale nawet gdy gra przechodzi w środowisko światła dziennego, punkciki znów się pojawiają (uwidaczniają się okrutnie w miejscach mocno zacienionych, już nie tylko przy rogach ekranu). Co więcej, podczas przywołania systemowego menu umożliwiającego wyjście z gry również jestem wstanie owe kropki zauważyć.

Dalej przyszła pora na Forza Motorsport 3. Kiedy gra się uruchamia, znika mi zarówno obraz, jak i dźwięk. Dopiero po wciśnięciu na padzie przycisku od przywołania systemowego menu obraz znów się pojawia a ja widzę, że gra normalnie sobie śmiga i wszystko jest ok. Wyłączę menu by wrócić do gry- obraz i dźwięk znowu znika.

Halo 3 ODST - Tutaj żaden obraz nie znika, ale już w ekranie początkowym nasilenie zielonych kropek jest tak wielkie, że od razu wyłączyłem tytuł.

Początkowo pomyślałem, że to wina mojego kabla- oryginalny to on raczej nie jest, bo dałem za niego jakieś 30 złotych w Media Expercie. Z drugiej strony zaś- gram na nim od prawie dwóch lat na Playstation 3 i nigdy nie miałem, jak i w dalszym ciągu nie mam, jakichkolwiek problemów z obrazem.

Gdzie leży wina? Czy jest to mimo wszystko kabel, który w końcu się skaszanił? Czy Xbox nie toleruje go w takim samym stopniu, jak robi to Playstation? Czy może to konsola jest uszkodzona?

-------------------------------

UPDATE:

Właśnie podłączyłem konsolę do TV znajomego- zero problemów. Myślę, że można wykluczyć wadliwość konsoli bądź kabla. Czyżby coś z wejściem bądź odświeżaniem na moim monitorze?

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...