Jump to content

i5 2500k + asrock p67 pro3

Sexyriusz

Recommended Posts

Witam wszystkich. Dzisiaj zamontowałem mugena 2 rev B więc pora była na zabawę w OC nowego sprzętu.

Zaczynając od początku, najpierw chciałem odpalić tryb turbo na 4.6 - co jak się okazało nie jest możliwe - ocb ? Zaraz za obrazkiem uefi/biosu komp stoi w miejscu i mryga do mnie pojedynczym chodnikiem na czarnym tle w lewym górnym rogu.

Za to możliwe jest już odpalenie go na 4.4 lub 4.8 ghz.

Ale największy problem mam z temperaturami - nie do końca wiem,czy dobrze nałożyłem pastę na cpu :<

Najpierw wszystko wyczyściłem a następnie na samym środku polozyłem troche pasty,coś w stylu ziarna ryżu i rozsmarowałem równomiernie po całej powierzchni cpu. Nadmiary usuwałem i takim sposobem doszedłem do warstwy, przy której było widać te czarne napisy na procku.

Co z temp?

Aktualnie mam ustawione turbo 4.4 przy 1,32V -niezmiennym.Nie wiem,czy jest do konca stabilne ale na razie zostawiam,kwestia +0,05 - chodzi o tempy, ustawienie na 1,312 było niestabilne.

Resztę opcji w biosie mam poustawianych mniej wiecej tak,jak doradzał gierek w swoim artykule nt OC róznych platform.

Przy tym ustawienia w biosie pokazuje mi ~55,5 stopni, a temp mobo 30.

Mam 4 różne programy do mierzenia temp CPU - 2 z nich pokazują niską temperaturę podczas occt - około 40-43 , a 2 inne pokazują temp dochodzącą do 68-70 stopni.

Screen z idle :

idlet.jpg

Screen podczas OCCT :

tempi5.jpg

I teraz drogie Pany, którymi programami się sugerować !?

Chyba raczej 4.4Ghz to nie jest powalający wynik na i5 2500k :F teraz nie wiem,czy cpu ma 43 stopnie i można go spokojnie ciągnąć do 4.8 czy osiąga już 68-70 stopni na 4.4 i błąd leży przy nakładaniu pasty.

W obudowie panuje temperatura chyba nawet chłodniejsza od otoczenia,wentylatory wyciągające do góry (2) wieją powietrzem w temp pokojowej. Obudowa posiada 1 wentyl z przodu 140 wdmuchujący, 1 z tyłu i 2 z góry (120).

Następna kwestia, to czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie, dlaczego przykładowo gdy rdzen #0 ma temp 60 , rdzen #1 ma 68 ?

Może to też wina świeżo nałożonej pasty? I dopiero za kilka dni, gdy wyschnie etc. będzie lepiej?

Jeśli ktoś ma stabilnie pracującego i5 na obrotach 4.4 / 4.6 / 4.8 na p67 pro3 to prosiłbym o wpisanie ustawień z biosu i temp jaką osiąga.

• 2 weeks later...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...