Sexyriusz Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Witam wszystkich. Dzisiaj zamontowałem mugena 2 rev B więc pora była na zabawę w OC nowego sprzętu. Zaczynając od początku, najpierw chciałem odpalić tryb turbo na 4.6 - co jak się okazało nie jest możliwe - ocb ? Zaraz za obrazkiem uefi/biosu komp stoi w miejscu i mryga do mnie pojedynczym chodnikiem na czarnym tle w lewym górnym rogu. Za to możliwe jest już odpalenie go na 4.4 lub 4.8 ghz. Ale największy problem mam z temperaturami - nie do końca wiem,czy dobrze nałożyłem pastę na cpu :< Najpierw wszystko wyczyściłem a następnie na samym środku polozyłem troche pasty,coś w stylu ziarna ryżu i rozsmarowałem równomiernie po całej powierzchni cpu. Nadmiary usuwałem i takim sposobem doszedłem do warstwy, przy której było widać te czarne napisy na procku. Co z temp? Aktualnie mam ustawione turbo 4.4 przy 1,32V -niezmiennym.Nie wiem,czy jest do konca stabilne ale na razie zostawiam,kwestia +0,05 - chodzi o tempy, ustawienie na 1,312 było niestabilne. Resztę opcji w biosie mam poustawianych mniej wiecej tak,jak doradzał gierek w swoim artykule nt OC róznych platform. Przy tym ustawienia w biosie pokazuje mi ~55,5 stopni, a temp mobo 30. Mam 4 różne programy do mierzenia temp CPU - 2 z nich pokazują niską temperaturę podczas occt - około 40-43 , a 2 inne pokazują temp dochodzącą do 68-70 stopni. Screen z idle : Screen podczas OCCT : I teraz drogie Pany, którymi programami się sugerować !? Chyba raczej 4.4Ghz to nie jest powalający wynik na i5 2500k :F teraz nie wiem,czy cpu ma 43 stopnie i można go spokojnie ciągnąć do 4.8 czy osiąga już 68-70 stopni na 4.4 i błąd leży przy nakładaniu pasty. W obudowie panuje temperatura chyba nawet chłodniejsza od otoczenia,wentylatory wyciągające do góry (2) wieją powietrzem w temp pokojowej. Obudowa posiada 1 wentyl z przodu 140 wdmuchujący, 1 z tyłu i 2 z góry (120). Następna kwestia, to czy jest jakieś racjonalne wytłumaczenie, dlaczego przykładowo gdy rdzen #0 ma temp 60 , rdzen #1 ma 68 ? Może to też wina świeżo nałożonej pasty? I dopiero za kilka dni, gdy wyschnie etc. będzie lepiej? Jeśli ktoś ma stabilnie pracującego i5 na obrotach 4.4 / 4.6 / 4.8 na p67 pro3 to prosiłbym o wpisanie ustawień z biosu i temp jaką osiąga. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted October 14, 2011 Report Share Posted October 14, 2011 Może wina obudowy? A zasilacz na dole czy górze? No i jaka pasta termoprzewodząca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.