Jump to content

Procesor - który korzystniejszy?

ForsakenPL

Recommended Posts

Cześć, obecnie posiadam procesor Intel Core2Duo E6550 2,33Ghz (podkręcony na 2,7) i kartę graficzną GTS 450 jednak z racji średnich osiągów w BC2, chciałbym zainwestować w trochę lepszy procesor. Otrzymałem 2 propozycje:

-Intel Core I5 2310 2,9 Ghz oraz około 160 zł droższy (różnica cenowa uwzględnia lepszą płytę główną)

-Intel Core I5 2500 3,3 Ghz

Tutaj kieruję pytanie: czy do tej karty graficznej (i do tej gry) jest warte inwestować te 160 zł w trochę lepszy procesor? Czy różnica będzie widoczna?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

Generalnie rzecz biorąc polecałbym iu5-2500k, który od i5-2500 różni się znacznie lepszymi możliwościami OC. Różnica w cenie przekroczy jednak 150zł (szczególnie biorąc pod uwagę płytę główną), aczkolwiek jest wart dopłaty. Z tanich i dobrych płyt pod i5-2500k mogę polecić np. Asrock P67 Pro3 i MSI P67A-C45.

Przy tej karcie co prawda ta dopłata różnicy nie zrobi, ale za to w przyszłości będziesz mógł wstawić mocniejszą kartę.

Jaki masz zasilacz? (marka, model, moc)

Właśnie nie mogę znaleźć karty z moją specyfikacją a dxdiag nie pokazuje zasilacza więc nie mogę powiedzieć niestety :/ W sumie to znajomy już podał co można wymienić tylko się zastanawiałem czy te procesory się różnią na tyle by warto dopłacić.

A co do płyty głównej to do i5 2500 propozycję dostałem Gigabyte ga-z68p-ds3 ;)

Zasilacza Ci nie pokaże żaden program. Jedynym sposobem sprawdzenia jest odkręcenie bocznej ścianki obudowy i odczytanie z niego parametrów.

Co do płyty, to Gigabyte pod procesory LGA1155 są raczej przeciętne i ta płyta nie jest wyjątkiem. Choćby dlatego, że sekcja zasilania jest słaba, niechłodzona i zrobiona z tańszych elementów.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...