ForsakenPL Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Cześć, obecnie posiadam procesor Intel Core2Duo E6550 2,33Ghz (podkręcony na 2,7) i kartę graficzną GTS 450 jednak z racji średnich osiągów w BC2, chciałbym zainwestować w trochę lepszy procesor. Otrzymałem 2 propozycje: -Intel Core I5 2310 2,9 Ghz oraz około 160 zł droższy (różnica cenowa uwzględnia lepszą płytę główną) -Intel Core I5 2500 3,3 Ghz Tutaj kieruję pytanie: czy do tej karty graficznej (i do tej gry) jest warte inwestować te 160 zł w trochę lepszy procesor? Czy różnica będzie widoczna? Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Generalnie rzecz biorąc polecałbym iu5-2500k, który od i5-2500 różni się znacznie lepszymi możliwościami OC. Różnica w cenie przekroczy jednak 150zł (szczególnie biorąc pod uwagę płytę główną), aczkolwiek jest wart dopłaty. Z tanich i dobrych płyt pod i5-2500k mogę polecić np. Asrock P67 Pro3 i MSI P67A-C45. Przy tej karcie co prawda ta dopłata różnicy nie zrobi, ale za to w przyszłości będziesz mógł wstawić mocniejszą kartę. Jaki masz zasilacz? (marka, model, moc) Link to comment Share on other sites More sharing options...
ForsakenPL Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 Właśnie nie mogę znaleźć karty z moją specyfikacją a dxdiag nie pokazuje zasilacza więc nie mogę powiedzieć niestety W sumie to znajomy już podał co można wymienić tylko się zastanawiałem czy te procesory się różnią na tyle by warto dopłacić. A co do płyty głównej to do i5 2500 propozycję dostałem Gigabyte ga-z68p-ds3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Zasilacza Ci nie pokaże żaden program. Jedynym sposobem sprawdzenia jest odkręcenie bocznej ścianki obudowy i odczytanie z niego parametrów. Co do płyty, to Gigabyte pod procesory LGA1155 są raczej przeciętne i ta płyta nie jest wyjątkiem. Choćby dlatego, że sekcja zasilania jest słaba, niechłodzona i zrobiona z tańszych elementów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.