Szwed Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Witam, jestem na kupnie jakiegoś komputera głównie do gier, chociaż chodzę do szkoły informatycznej. Barierą cenową jest 2600zł, chociaż sam znalazłem sobie zestaw za 3000zł z lepszą kartą graficzną (specyfikację podam niżej). Monitor już mam (21 cali, benq G2222HDL). Jeżeli moglibyście polecić coś lepszego w podobnej cenie to byłbym wdzięczny. Oto zestaw jaki wybrałem: Intel Core i5-2500K MSI ATI Radeon HD6950 Twin Frozr II OC Asrock P67 PRO3 OCZ StealthXstream 2 500W przykładowa obudowa (będę brał bez zasilacza, chyba że 400W wystarczy) Samsung nagrywarka DVD SH-222AB Samsung 500GB SATA2 Corsair DDR3 4GB 1600MHz Z moich obliczeń wyszło mi 3113zł za ten zestaw (liczyłem obudowę i zasilacz, więc będzie trochę taniej), dodatkowo będe go kupował w sklepie w którym jestem stałym klientem i będę miał prawdopodobnie jakiś rabat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nanowaty Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 pamięci możesz wymienić na tańsze: http://techplanet.pl/produkty/pamieci-ram/...z-cl9,2056.html 92zł dysk opłacalniej będzie wziąść 1tb http://techplanet.pl/produkty/dyski-twarde...d103sj,339.html 207zł a reszta gitara na moje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 A czy zasilacz ten który jest już w obudowie wystarczy (400W) czy brać 500W? Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] BladyPiter Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Ten zasilacz jak i obudowa są tragicznej jakości na twoim miejscu wybrał bym Brutus 410. PS: Do tego zestawu nawet dobre 400W nie styknie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Tzn. 400W by wystarczyło, ale tylko i wyłącznie bez OC. Niemniej lepiej mieć trochę mocy w zapasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] BladyPiter Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 @yojo2 Brać 2500K i nie podkręcać? Toż to grzech . Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Weź lepszy zasilacz i ew. zmień grafikę na xfx'a, wyjdzie ok.120zł taniej. I kup procesor w techplanet, zaoszczędzisz na przesyłce, a cena produktu to 2zł różnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 [ciach] Ale ta karta graficzna jest tańsza tylko o 100zł a dużo gorsza, chyba że ram nie jest najważniejszy. Nie cytujemy poprzedzającego posta w całości. - MD Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Generalnie 2Gb pamięci graficznej przydaję się tylko w wysokich rozdzielczościach (często powyżej Full HD) i tylko w niektórych grach, a taktowanie mają takie same. No i zmień ram, na 4GB Goodram'ów. A 120 zł pozwala zbliżyć się do granicy 2600zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 [ciach] Czyli jednak 2gb nie pozwoli osiągnąć większej wydajności w grach na rozdzielczości fullhd? Chciałbym żeby ten komputer pozwolił mi dłużej grywać w najnowsze produkcje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThePanda Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Tzn. w grach typu GTA IV w nocy i deszczu przy akcji może pozwoli coś wysupłać, ale ogólnie nie przejmowałbym się tym że ma tylko 1gb pamięci, bo do mniej więcej 2014/15 roku rynek będzie przeżywał mocny zastój w tej sprawie, choć mogą się pojawić produkcje wykorzystujące 2GB, to raczej wątpię w ich wysyp i to żeby nawet w Full HD to dawało jakieś zmiany. Więc o ile nie planujesz horrendealnie drogich modeli z wyższymi rozdzielczościami, to powinno wystarczyć. Lepiej zaoszczędzić na przyszłe "aktualizacje" sprzętu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szwed Posted September 30, 2011 Author Report Share Posted September 30, 2011 [ciach] Właśnie wolałbym uniknąć "aktualizowania" sprzętu, tylko żeby ten wystarczył mi na jak najdłużej. Chyba że teraz 2gb to faktycznie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 Na chwilę obecną karty >1GB nie dają przyrostu wydajności z powodu większej pamięci, i póki co się nie zanosi na zmianę sytuacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.