Abuk96 Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 W zasadzie ciężko mi umiejscowić temat bo jest siłą rzeczy połączony (prawdopodobnie) z dodatkowymi zakupami. Chodzi o kręcenie Xeona 3440 ( na boxie można do 3,2 GHz ale podobno hałasuje i trzeba sprawdzać temperatury dość często). Pytanie więc jest takie: Jakie chłodzenie dokupić ? (Czy warto kupować chłodzenie) czy najpierw wymienić coś innego w blaszaku. Aha no i jak do podbijania taktowania ma się programik Smart 6 ? Podobno można nim troszkę podkręcić procka i system ale czy to jest opłacalne i warte świeczki ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Do ~3,1GHz powinieneś móc podkręcić bez podnoszenia napięcia (mój Xeon pracuje na 3,1GHz @ 1,1V), więc boxowe chłodzenie w takim przypadku by wystarczyło. Głośność czy temperatura by nie wzrosły znacząco. Jeśli byś jednak chciał kupić chłodzenie, to podaj ilość kasy jaką dysponujesz. Co do programów, to przy podkręcaniu mojego Xeona się sprawdzały słabo, stabilność była mniejsza niż podkręcając w BIOSie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abuk96 Posted September 29, 2011 Author Report Share Posted September 29, 2011 Okej, a sama sprawa upgrade'u ? Co wymieniać pierwsze w całym zestawie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Kartę graficzną (procek jeszcze pociągnie, szczególnie po OC), ale chyba teraz jeszcze nie ma potrzeby. Szczególnie że karta ma spory potencjał OC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abuk96 Posted September 29, 2011 Author Report Share Posted September 29, 2011 Warto kręcić pamieć do 1600? ___ którym programem najwygodniej kręcić kartę graficzną ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Możesz spróbować podkręcić pamięć, ale w większości przypadków nie daje to przełożenia na wydajność w grach. Codo karty to polecam MSI Afterburner. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Abuk96 Posted September 29, 2011 Author Report Share Posted September 29, 2011 Powiedzmy że mam na chłodzenie ok. 100 zł. np. Corsair A50 ? albo jakiś Spartan ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yojc Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 A50 powinien być dobrym wyborem, na pewno lepszym od Spartana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.