Jump to content

Odświeżenie PC pytanie głównie o MOBO i Chłodzenie pod i5 2500K średnia - wyższa półka

Gregorr

Recommended Posts

Witam na przestrzeni najbliższego miesiąca planuje małe odświeżenie zestawu a mianowicie wymianę procesora i mobo.

Najprawdopodobniej postawię na Intela już od wielu lat mnie nie zwiódł , no chyba że te nasze już chyba legendarne buldożery okażą się naprawdę konkurencyjne.

A więc tak reszta zestawu to:

PSU - Zalman ZM750-HP 750W

GPU - ASUS GeForce GTX580 DC II (już w drodze niestety troszkę mu zajmie dotarcie tutaj)

Case - Chieftec CH-07B- B (Wiem wiem droga a nie najlepsza, gdyby zasilacz był na dole, po przerobieniu delikatnie bocznego panelu mieści się nawet każde chłodzenie :P)

RAM- Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz XMP X2 CL9 Grey Edition (już w drodze)

SSD- OCZ Vertex 2 E SSD 2,5" 120GB 285 MB/s 275 MB/s

HDD- 2x 1TB WD

DVD - ASUS sata

Nowe Podzespoły :

CPU:

INTEL Core i5 2500K

MOBO:

A więc tak moje pytanie to przede wszystkim jakie MOBO byłem już praktycznie zdecydowany na Asus SABERTOOTH P67 REV 3.0 ale ostatnio troszkę poczytałem i moją uwagę przykuł Asus MAXIMUS IV GENE-Z. I teraz pytanie czy ta 2 płytka jest warta uwagi? Brak slotu PCI zmusił by mnie do korzystania z integry jeśli chodzi o dźwięk. A ostatnio zaopatrzyłem się w ASUS Xonar DG (do słuchawek AKG GHS1). Czy integra na tej Mobo jest tragiczna czy choć w najmniejszym stopniu porównywalna z tym Asuskiem. I czy w ogóle rozważanie tej płyty ma jakikolwiek sens. Widziałem jej kilka testów i w niektórych przypadkach wypada nawet lepiej od swojego pełnowymiarowego brata.

Chłodzenie:

Scyth Yasya i tu jestem otwarty na inne propozycje bo z Fortisa jestem średnio zadowolony a w 2 kompie Mugen sprawuje się rewelacyjnie.

Ewentualna alternatywa amd to:

MOBO:

Asus CROSSHAIR V FORMULA vs Asus Sabertooth 990FX Tylko jest 1 problem obie koszmarnie drogie. Jakieś wasze propozycje?

CPU

Najprawdopodobniej jakiś ?8 rdzeniowiec?

Co sądzicie? Na wybór mam czas do końca października.

Nie sądzę byś odczuł jakąkolwiek różnice między Maximusem a Sabertoothem... a biorąc pod uwagę że Maximus ma mniej slotów i jest to dla Ciebie problem, to bym brał Sabera. Na pewno Cie nie zawiedzie, bo to dopracowana i sprawdzona płyta.

Co do AMD, to dywagacje na ten temat nie mają sensu póki nie zostanie ujawniona oficjalnie ich wydajność. Na chwilę obecną nawet nie wiadomo czy to będzie dobry wybór. Spekulowana data premiery (nie oficjalna!) - 12 października.

To kiedy będzie PRAWDOPODOBNIE premiera nowości AMD wiem dokładnie hehe choć pewnie AMD nie jest nawet pewne :P i dlatego chce poczekać do końca miesiąca z modernizacją.

A jakie byś chłodzenie polecił czytałem te mega testy coolerów i się już pogubiłem?

Coolery powinny wejść do budy, miałem problem nawet z Fortisem ale go zażegnałem . Ten chiftec ma spory wentylator na bocznym panelu dzięki temu praktycznie nie dało jej się domknąć z fortisem, sprawę załatwiły 4 spore nakrętki na śruby, które służą za dystanse i troszkę taśmy czarnej izolacyjnej która zadbała o estetykę :P.

Chyba zdecyduję się na Thermalright Macho z tym że chyba wymienię mu wentyaltor na 2 x be quiet - Silent Wings USC 120mm, które aktualnie mam zamontowane na fortisie.

Jeszcze jedno pytanie czy może jeszcze jakieś zmiany wnieść do tego zestawu, dodam że okazało się że jeszcze przez tydzień mam możliwość modyfikacji jeśli chodzi o zamówione GPU i RAM. Z zasilaczem raczej problemu nie powinno być, choć mogę się mylić, akurat w tej kwestii nie jestem orłem :P

Co do ramu czy te które wymieniasz w jakimś stopniu będą lepsze od tych Kingstonów pytam bo wszystkie wychodzą drożej.

I jeszcze jedno o zasilacz nie mam się co martwic to tak w woli upewnienia bo jeszcze tego w żadnym poście nie potwierdziłeś :)

Dzięki za pomoc tematu jeszcze nie zamykaj bo sprawa zapewne się nie zamknie do premiery nowych AMDków.

Z tego co wiem są nieco lepsze, aczkolwiek nie kolosalnie (zresztą i tak memki na wydajność wpływ mają mały). Myślę, że są warte dopłaty 10-15zł.

Zasilacz da radę, z tego co pamiętam to w gruncie rzeczy to samo co OCZ StealthXStream2 (Fortron GLN) tylko że z odpinanymi kablami.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...