PATRIX94 Posted September 27, 2011 Report Share Posted September 27, 2011 Witam, otóż mam następujący problem. Miałem podkręcony procesor jakiś rok, wszystko działało normalnie, aż tu pewnego razu panom z elektrowni zachciało się żartować i niewiedzieć czemu wyłączyli prąd(w trakcie pracy komputera). Później gdy włączyłem komputer wszystko wydawało się ok, do momentu gdy włączyłem F12010 i zaczęło się klatkowanie. Wszedłem do biosu, mnożnik ustawiony na x6, zmieniam na 10 zapisuję, restartuję i dalej x6. Co ciekawe bios zapamiętuje wszystkie ustawienia oprócz mnożnika. W dodatku nawet gdy zrobiłem ustawienia na fabryczne to mnożnik dalej wynosi x6 (a oryginalnie był 10). Wiem, że w stanie spoczynku spada, ale za nic w świecie nie chce pójść w górę przy obciążeniu. Proszę kolegów o radę, gdyż na prawdę nie mogę w nic pograć GALAXY 9600 GSO 512 Intel Dual Core e2180 GIGABYTE GA-P31_DS3L Tacens 520W 2x1 GoodRam Link to comment Share on other sites More sharing options...
helmud7543 Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Czy resetowałeś BIOS (nie chodzi tutaj o włączenie ustawień domyślnych tylko o skasowanie pamięci CMOS)? Jeśli nie to zrób to (na pytanie jak, czy wyjąć baterię, czy odłączyć zasilanie, czy przestawić zworkę, odpowiadam: zgodnie z instrukcją Twojej płyty). Jaki masz system operacyjny (podpowiedź: Vista ma już wbudowane możliwości zmiany parametrów pracy procesora, Windows 7 ma ich jeszcze więcej)? Sprawdź też czy w systemie nie ma jakiegoś dodatkowego oprogramowania, które może modyfikować parametry pracy procesora (SpeedFan lub inne o podobnej funkcjonalności, oprogramowanie dawane razem z płyta główną - piszesz że to GIGABYTE więc pewnie u Ciebie będzie to EasyTune). Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRIX94 Posted September 28, 2011 Author Report Share Posted September 28, 2011 Mam system windows 7, programy, które mogą mieć jakieś znaczenie choć nie sądzę to OCCT i Cpu-z. Przestawiałem zwrotkę ale nie jestem pewien czy wybrałem właściwe ustawienia, dlatego zrobię to jeszcze raz Link to comment Share on other sites More sharing options...
helmud7543 Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Programy które wymieniłeś są diagnostyczne informacyjne. Trzeba się będzie przyjrzeć ustawieniom zasilania w Windows. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRIX94 Posted September 28, 2011 Author Report Share Posted September 28, 2011 Resetowałem ustawienia cmos i nic, a gdzie sprawdzić te ustawienia zasilania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
helmud7543 Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Mam Vistę ale na 7 będzie podobnie (chociaż może nie do końca tak samo ale powinieneś się zorientować). W Panelu sterowania, Opcje zasilania, wybierasz zaznaczony kropką schemat zasilania klikając Zmień ustawienia planu a potem Zmień zaawansowane ustawienia zasilania i przepisz, jak się prezentują lub porozwijaj i daj screeny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRIX94 Posted September 28, 2011 Author Report Share Posted September 28, 2011 Jeżeli czegoś nie widać dobrze to mogę dopisać Link to comment Share on other sites More sharing options...
helmud7543 Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Tu wszytko dobrze... Nie mam pojęcia gdzie jest problem, przykro mi ale nie potrafię tutaj pomóc na odległość... Może ktoś jeszcze się wypowie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PATRIX94 Posted September 28, 2011 Author Report Share Posted September 28, 2011 Mimo wszystko dzięki za wskazówki i podpowiedzi, sam mam wrażenie, że to problem nie często spotykany, jednak wierzę, że ktoś mi pomoże go rozwiązać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.