Swatdzielny Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Witam was! Program ten po pobraniu danych od użytkownika(dwóch przyprostokątnych i jednej przyprostokątnej) wyświetla nam sinus kąta np. Alfa, Beta. Wklejam tutaj mój program z myślą, że może się on wam przydać . To jest kod programu: #include <iostream> #include "Csin.h" using namespace std; Csin Sin; void function_sin_cos_tg_ctg() { cout << "Sinus: " << Sin.p_1 << "/" << Sin.przeciw << "\n"; cout << "Cosinus: " << Sin.p_2 << "/" << Sin.przeciw << "\n"; cout << "Tangens: " << Sin.p_1 << "/" << Sin.p_2 << "\n"; cout << "Cotangens: " << Sin.p_2 << "/" << Sin.p_1 << "\n"; } int main() { cout << "Podaj wartosc przyprostokatnej lezacej naprzeciwko kata(np. kat alfa, beta): " << "\n"; cin >> Sin.p_1; cout << "Podaj wartosc przyprostokatnej lezacej przy kacie(np. kat alfa, beta): " << "\n"; cin >> Sin.p_2; cout << "Podaj wartosc przeciwprostokatnej: " << "\n"; cin >> Sin.przeciw; if((Sin.p_1 + Sin.p_2) > Sin.przeciw) { cout << "Taki trojkat nie moze powstac!"; _sleep(2000); return 0; } function_sin_cos_tg_ctg(); system("pause"); } //i klasa do programu //klase można umiescic(nawet trzeba) w pliku z rozszerzeniem .h(u mnie Csin.h) class Csin { public: float p_1,p_2,przeciw; double wynik; Csin(void); ~Csin(void); }; Program wystarczy tylko skompilować. Klasę należy dodać do pliku Csin.h . Jak ktoś używa Microsoft Visual Studio 2008/2010 express edition to wie jak to wkleić. Program u mnie działa bez problemów. Jeśli jesteście zainteresowani wyjaśnieniami, czy macie jakieś propozycje czy znaleźliście błędy w programie to piszcie pod moim postem:P. Link to comment Share on other sites More sharing options...