bobsonrobson Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Witam, mam problem z kodowaniem znaków polskich na stronie. "<html><head> <meta http-equiv="content-type" content="text/xml; charset=iso-8859-2" /> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> </head>" Nie wiem co mam źle. Próbowałem wszystkiego co mi znane ale dalej nic. Litery takie jak "ą" czy "ś" wyglądają jak krzaki. Pomocy !!! Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekn Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 W czym przeglądasz stronę (Opera, z tego co pamiętam, lubi narzucać własne kodowanie)? Próbowałeś Windows-1250? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobsonrobson Posted August 7, 2011 Author Report Share Posted August 7, 2011 Tak sprawdzałem 1250. Tak sprawdzam na operze ale też innymi chrome, Mozilla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lord Hrabula Posted August 8, 2011 Report Share Posted August 8, 2011 Prawdopodbnie zapisałeś sam plik z kodem w innym kodowaniu. Otwórz sobie ten plik np. w notepadzie ++ i zobacz jaki jest zaznaczony format. Ew. nawet zapisanie w zwykłym notatniku w innym kodowaniu może pomóc, ale nie zawsze to narzędzie sobie radzi ze zmianą formatu. Przy okazji polecam ustawiać kodowanie na utf-8. Bardziej uniwersalne, łatwiej zapamiętać i wszędzie stosować, bez zastanawiania się jakie to ja miałem kodowanie PS. Chyba trochę nadużyłem rzeczownika kodowanie w tym poście Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobsonrobson Posted August 18, 2011 Author Report Share Posted August 18, 2011 Tak właśnie było, wpadłem na to zanim przeczytałem posta, którego właśnie czytam ;]. Dzięki za pomoc, bo gdybym nie wpadł na to sam to na pewno marudził bym dalej na forum;]. Dzięki. Temat do zamknięcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
org Posted August 18, 2011 Report Share Posted August 18, 2011 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link to comment Share on other sites More sharing options...