Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Yamnick

"WNPJ" - projekt

Recommended Posts

Zanim przejdę sedna sprawy, przedstawię się aby było mniej oficjalnie. Mam na imię Rafał, 16 lat, mieszkam na Dolnym Śląsku. Założyłem ten temat, ponieważ szukam ludzi do projektu "Wspólna Nauka Programowania JAVA". W projekcie miałoby uczestniczyć ok. 5-6 osób. Polegałby on na stworzeniu dev-bloga (tak go nazwijmy), na którym co miesiąc byłoby umieszczane zadanie z jakiegoś zakresu zagadnień oraz link do poradnika, przedstawiającego owe zagadnienia. Zadaniem każdego z uczestników, byłoby wykonanie zadania, w oparciu o metody z poradnika. Nie mówię o kopiuj-wklej, ponieważ zadanie wymagałoby kreatywności w zastosowaniu omawianych w tutorialu metod. Termin na ukończenie zadania opiewał by na 2-2,5 tygodnia po czym, po edycji wpisu na blogu, umieszczane byłyby twory wszystkich uczestników, następnie porównywane oraz omawiane.

Nie szukam osób znających się na programowaniu, lecz chcących się tego nauczyć poprzez zabawę i nie tylko. Dobrze by było gdyby były to osoby nie poniżej 15 lat.

Jeśli są jakieś pytania proszę pisać, a chęć wzięcia udziału w projekcie zgłaszać na GG - 10704431.

Ech, jak ja uwielbiam czepianie się słówek.

Chodziło mi o proste problemy algorytmiczne typu zliczanie par licz dających określoną sumę w tablicy itp.

Wydaje mi się, że nauka Javy powinna się skupiać na najmocniejszych jej stronach (szybkie i przejrzyste budowanie funkcjonalnych aplikacji) i mających znaczenie kruczkach a nie na kolejnym tłumaczeniu co należy zrobić aby napisać funkcję którą już ktoś dawno napisał.

Nie wszyscy chyba mnie zrozumieli. Kody źródłowe byłyby udostępniane dla uczestników projektu, i każdy by je sobie obejrzał, porównując ze swoją pracą. Następnie wyciągnął z tego wnioski.

do tego powinno byc od razu dolaczone forum czy cos w tym stylu gdzie ktos moglby wrzucic kod i sie spytac, gdzie jest blad, przeciez kazdy moze miec nieco inne podejscie do problemu, a taka "wzorcowka" nie zawsze pomoga

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...