Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

piotrekn

Problemy z XAMPP

Recommended Posts

Jakiś czas temu zainstalowałem sobie XAMPP i działał bez większych problemów z zainstalowanym niezależnie MySQLem. Teraz jednak zaczął sprawiać problemy, głównie z dostępem do MySQLa (phpMyAdmin twierdził, że ma złe hasło - próbowałem wyszukać i zmienić, lecz nic to nie dało). Ewentualna reinstalacja nic nie dawała, zaś panel nie reagował na przycisk 'Admin' przy MySQL i mimo deklaracji nie wyłączał ani Apache, ani MySQL ani FileZilli. Deinstalację przeprowadzałem usuwając cały folder XAMPPa (oczywiście, po zakończeniu pracy deinstalatora).

Problem nie jest z MySQLem, bo ten działa bez żadnych problemów. XAMPP wypluwa mi przy każdym uruchomieniu, że powinienem odpalać go z root directory, mimo, że inaczej nie mogę... Teraz zainstalowałem bazę z całym XAMPPem, bo może problemem była jej 64-bitowość...

EDIT: Zainstalowałem XAMPP na laptopie i zachowywał się bezproblemowo. Na stacjonarce po reinstalacji nadal otrzymuję przy uruchamianiu:

ERROR: Status Check Failure [13655760]

This program must be run from your XAMPP root directory.

Wcześniej pozbyłem się MySQLa Revo Uninstallerem.

Postanowiłem oficjalnie ignorować te komunikaty i używać całkowicie bezużytecznego panelu kontrolnego, który jedyne co potrafi to włączyć i wyłączyć Mercury (inne opcje ani myślą reagować - otrzymuję komunikat, że Filezilla wystartowała/została zatrzymana i nic poza tym, Apache i MySQL wypluwają błędy o kodzie -1 na jakąkolwiek próbę ingerencji; chyba odinstaluję je z usług, co oczywiście będę mógł zrobić po wyłączeniu ich ręcznie i łopatologicznie wchodząc do listy usług - inna metoda nie chce działać). Zauważyłem za to zgoła inny defekt - phpMyAdmin na zepsuty system logowania. Jak konkretnie? Poprawne zalogowanie kieruje mnie prosto na stronę logowania, zaś niepoprawne zalogowanie - na stronę logowania, z komunikatem o niemożności zalogowania się do MySQLa. Oczywiście, twórcy XAMPPa przewidzieli i taką ewentualność i dołączyli BATa resetującego wszystkie hasła. Odpaliłem go, kazał zamknąć MySQLa, kliknąłem ca. 970 razy w przycisk wyłączający MySQLa w panelu XAMPPa (zgadliście - bez reakcji) i wyłączyłem w końcu usługę przez Panel sterowania systemu. Odpaliłem BATa jeszcze raz, stwierdził, że zresetował hasła, więc odpaliłem system raz jeszcze i... nic. phpMyAdmin nadal odmawia mi dostępu nie uznając pustego hasła, a mnie powoli kończą się pomysły i cierpliwość.

Aha, tak przy okazji. MySQL dołączany do XAMPPa nie posiada programu działającego z linii komend.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...