zaqman Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 Witam muszę napisać program w powłoce bin/bash "wczytac tekst skladajacy sie z kilku wyrazow, sprawdzic czy ktorys z wyrazow jest liczba, wypisac ile jest liczb." Proszę o szybką pomoc. Tekst ma być podany przez użytkownika( nie jako argument) PS. Mam koncepcje by użyć polecenia "grep", ale nie do końca wiem jak to zadziała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gus Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 To czego potrzebujesz to polecenie grep i wyrażenia regularne. Polecenie grep działa tak, że z podanego strumienia wejściowego (może to być plik tekstowy) wyświetla te linie, które pasują do podanego wzorca. Wpisując w google 'bash wyrażenia regularne' powinieneś bez problemu znaleźć jak tego używać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zaqman Posted May 22, 2011 Author Report Share Posted May 22, 2011 Dobra dzięki, spróbuje coś zmajstrować No w teorii to niezbyt skomplikowane, jednak moje zadanie jest dosyć osobliwe i niestety na forach nie do końca da się coś znaleźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] Hakken Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Ekhem. Nie kombinujecie ludzie. polecam przeczytac o poleceniu "tr", gdyż rozwiąże ono twój problem. BTW w bashu pisze się skrypty, nie programy Link to comment Share on other sites More sharing options...