mikiii13 Posted May 5, 2011 Report Share Posted May 5, 2011 Witam. Nie wiem czy pisze w dobrym dziale ale chce wam zadać pytanie. Pod koniec gry\filmu\ lecą napisy końcowe. Jak usunąć napisy i dodać nowe, gdyż interesuje mnie tło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekn Posted May 5, 2011 Report Share Posted May 5, 2011 Wiesz, tak jakby brakuje informacji. Z czego napisy końcowe cię interesują konkretnie? Bo z filmami nie da się zbyt wiele zrobić, jeśli nie ma żadnej wersji 'creditless' chyba, że masz dostęp do materiału źródłowego. Jeśli tło jest statyczne, to przy odrobinie pracy z klatkami w programie graficznym powinno ci się udać uzyskać tło. Podobnie jest z grami. Chyba nigdzie poza silnikiem Source takie sekwencje *nie* są prerenderowanymi ujęciami, więc w zasadzie tak czy siak musiałbyś spędzić niemało czasu na składaniu całości klatka po klatce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikiii13 Posted May 5, 2011 Author Report Share Posted May 5, 2011 Chodzi mi o napisy z gry. Chce po prostu usunąć np. imię kogoś i wstawić swoje. (co nie znaczy ze do tego celu mi jest to potrzebne) Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekn Posted May 5, 2011 Report Share Posted May 5, 2011 Modyfikacja napisów to może być o wiele więcej lub o wiele mniej zabawy, zależnie od skali. Musiałbyś znaleźć identyczną czcionkę, idealnie dopasować kolor i tak jak mówiłem - poświęcić sporo pracy na tło. Jeśli zmiany będą wybiórcze, możesz się ograniczyć do np. stworzenia paska z odpowiednim tłem, na którym będzie tekst zastępczy. Tak czy siak, nie ma dostępnego od ręki sposobu 'wyciągnięcia' tła z napisów, bo wymagałoby to niemałej ilości pracy, nawet jeśli w tle jest stały obraz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikiii13 Posted May 5, 2011 Author Report Share Posted May 5, 2011 Ehh, no a jeśli tło jest czarne? Wydawało mi sie, że można nakleić czarny pasek i na tym nazwisko napisac. Jeśli wiesz jak, to prosze powiedz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrekn Posted May 6, 2011 Report Share Posted May 6, 2011 Jeśli tło jest czarne, to problem jest żaden. Oczywiście, jeśli dysponujesz Sony Vegasem lub Adobe Premierem, czyli jedynymi rozsądnymi (i horrendalnie drogimi) programami do obróbki filmów. One tam mają swoje różne różniste narzędzia do tworzenia własnych napisów końcowych. Twoim zadaniem byłoby jedynie stworzyć własne 'napisy', które składałyby się tylko z odpowiednio rozmieszczonych czarnych pasków z tekstem. Chyba, że napisy się nie przewijają, a jedynie pojawiają i znikają - wtedy wstawiasz grafikę z kanałem alpha i ustawiasz jej kiedy ma się pojawić i kiedy zniknąć. Poza tym, podaj konkrety. Jestem pewien, że jeśli dalej będzie trzeba odpowiadać ogólnikami, to nigdzie nie zajdziemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikiii13 Posted May 8, 2011 Author Report Share Posted May 8, 2011 No więc właśnie mowię. Normalne napisy na czarnym tle, przewijają się, więc podałeś mi już odpowiedź. dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...