cichy024 Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 Witam. Mam problem z programem. Pisze program który ma za zadanie wczytywać tekst z pliku aaa.txt, znajdować we wczytanym tekście taki znak "/" a następnie przepisać resztę tekstu do pliku bbb.txt bez owego znaku. Mój problem polega na tym iż nie potrafię zadeklarować instrukcji if która usunie mi ten znak. Umieszczam kod z napisanego programu który działa gdyż wczytuje i przepisuje tekst z jednego pliku do drugiego. Proszę o pomoc. Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuje #include <iostream> #include <cstdio> #include <fstream> using namespace std; int main () { char a; ifstream we("C:/Users/Marek/Desktop/aaa.txt"); //otworzenie pliku podstawowego if (!we) { cout << " Nie mozna otworzyc pliku" << endl; //sprawdzenie pliku getchar(); return 1; } ofstream wy("C:/Users/Marek/Desktop/bbb.txt"); //utworzenie pliku końcowego if (!wy) { cout << " Nie mozna otworzyc pliku" << endl; //sprawdzenie pliku getchar(); return 1; } while (!we.eof()) { we.get(a); if (we) { wy.put(a); } } we.close(); wy.close(); cout << "mozna otworzyc plik" << endl; getchar(); return 0; } Zapoznaj się z zasadami nazywania tematów. Przeniosłem wątek do odpowiedniego działu.-org Link to comment Share on other sites More sharing options...
mentor93 Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 C++ na tym poziomie nie znam, więc polecę Ci tylko tę stronę: http://warsztat.gd Zajrzyj tam na forum, na pewno Ci pomogą. Od siebie dodam, że powinieneś użyć pętli for. Kiedyś miałem taki programik, który wyłapywał dany znak z wpisanego tekstu i liczył, ile razy on występuje. Zajrzyj do tutoriala "Od zera do gier kodera" na tej stronie, tam to było. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
[Ekspert] Mormegil Posted April 21, 2011 Report Share Posted April 21, 2011 while (!we.eof()) { we.get(a); if (we) { wy.put(a); } }Czemu tak? Skoro masz pobrany znak w zmiennej a, to w czym tkwi problem? Porównaj ją z szukanym znakiem i odpowiednio reaguj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cichy024 Posted April 22, 2011 Author Report Share Posted April 22, 2011 Problem rozwiązany dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...