Alonik Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Witam Mam taki problem: tworzę stronę internetową w rozdzielczości 1024x768. Ogólnie na moim komputerze wygląga dobrze, ale na większych rozdzielczościach po bokach obrazek się powtarza, a takst idzie na boki. Co zrobić aby strona wyglądała dobrze, np. obrazek się powiększał lub coś tego typu? Albo obrazek z 1.jpg zmieniał się na 2.jpg o innej rozdzilczości? PS. obrazek jest tłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ecnelis Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Pokaż najlepiej stronę, bo po opisie trudno ocenić w czym dokładnie problem i jak go rozwiązać. A tak na czuja to: Jeśli chodzi o powtarzanie się tła to możesz je po prostu wyśrodkować, dać no-repeat albo powtarzanie tylko w pionie (repeat-y), a resztę wypełnić kolorem, na przykład: costam {background: #KOLOR url(obrazek.jpg) top center repeat-y;} Jeśli chodzi o rozchodzący się tekst - strona ma z góry ustaloną szerokość czy rozpływa się na tyle, na ile ekran pozwala (w Twoim przypadku te 1024 px)? Jeśli drugi przypadek to najlepiej blok z zawartości strony ustawić na na przykład 950px i go wycentronać (margin: 0 auto). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alonik Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 uzaleznienia.za.pl Właśnie o to mi chodzi tylko z tym tekstem to nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... A co do wyśrodkowania to mam to tylko że mi kolor nir wchodzi A zna ktoś jakiś skrypcik na rozpoznawanie rozdzielczości i zamienianie tła?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ecnelis Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Właśnie o to mi chodzi tylko z tym tekstem to nie do końca rozumiem o co Ci chodzi... A co do wyśrodkowania to mam to tylko że mi kolor nir wchodzi Dlatego chciałem zobaczyć stronę, a nie zgadywać. W tej chwili żaden tekst mi się u Ciebie nie rozwala, a mam 1280x1024. A jaki jest problem z kolorem? Zamiast background: url("storczyki.jpg") no-repeat fixed center center transparent; dodaj na przykład background: #000 url("storczyki.jpg") no-repeat fixed center center transparent; I masz czarne tło ( http://www.w3schools.com/html/html_colors.asp ) A zna ktoś jakiś skrypcik na rozpoznawanie rozdzielczości i zamienianie tła?? Google zna nie jeden: http://www.pageresource.com/jscript/jscreen.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alonik Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 Mam problem ze wstawieniem tego co napisałeś. Tło jest białe i tyle... Mógłbyś wpisać to w ten sposób: <body style="background-color:#darkturquoise; background: url(storczyki.jpg) fixed no-repeat center;"> A i dzięki za odpowiedz PS. może zrób screen-a jak u cb wygląda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ecnelis Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 <body style="background-color:#darkturquoise; background: url(storczyki.jpg) fixed no-repeat center;"> Jeśli podajesz kolor w ten sposób to nie możesz używać # (używamy tego przy kolorach podawanych w hexach), powinno być: <body style="background-color: darkturquoise; background: url(storczyki.jpg) fixed no-repeat center;"> Albo od razu: <body style="background: darkturquoise url(storczyki.jpg) fixed no-repeat center;"> Albo najlepiej: <body style="background: #00CED1 url(storczyki.jpg) fixed no-repeat center;"> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alonik Posted January 10, 2011 Author Report Share Posted January 10, 2011 Wielkie dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ecnelis Posted January 10, 2011 Report Share Posted January 10, 2011 Wszedłem teraz na jedną z podstron i rzeczywiście jest tak, że tekst się rozłazi i jest dokładnie tak, jak pisałem na początku - stona ma ustalonej szerokości i rozłazi się na 100%. Zamknij najlepiej całą stronę w diva o szerokości obrazka albo odrobinę mniejszej i wyśrodkuj go tak, jak pisałem wcześniej. W kodzie masz sporo śmiecia - w czym to robisz? Link to comment Share on other sites More sharing options...