Jump to content

Zasilacze Porównanie

Recommended Posts

Po kolei:

- Delty generalnie ujdą (nowe GPS nawet dają radę), ale mimo wszystko są niższej jakości niż Fortrony GHN a kosztują więcej.

- Tacens zawsze miał zasilacze z niższej półki, tanie modele są przeciętne, bez rewelacji.

- Co do Pentagramów musiałbym się zorientować co mają aktualnie w ofercie. Generalnie jednak rzadko się je spotyka w sklepach.

- Huntkey też przeciętniak. W sklepach ciężko je znaleźć, a tanie modele dostępne na Allegro najczęściej pochodzą z kiepskich jakościowo serii.

- Tagan dawno wypadł ze ścisłej czołówki, a najtańsze modele są po prostu... tanie.

Oczywiście pisząc te opinie mam na myśli "najtańsze zasilacze" owych marek, tzn. w przedziale do ok. 200zł.

Po prostu tak wychodzi, że na tę chwilę Fortron ma jedne z najbardziej opłacalnych zasilaczy na rynku w niższym segmencie. Mają wysoką moc (przykładowo Fortron FPS400-60GHN ma 384W na linii 12V), przyzwoitą jakość choć trzeba przyznać że ich okablowanie nie jest zbyt bogate (taka uroda tanich OEMów). Co do Seasonica to jest to firma z jednym z najdłuższych staży w branży, więc chyba nie dziwi że odwalają dobrą robotę przy produkcji zasiłek ;)

Jeśli poddajesz w wątpliwość nasze wypowiedzi zawsze się możesz spytać na innych forach. Na pclab.pl są dwaj goście mocno obeznani w zasilaczach (fajny Rafałek i bumcykcyk), myślę, że udzieliliby podobnych odpowiedzi. Chcesz to możesz się spytać. ;)

I uwierz mi, naprawdę bym chciał być przedstawicielem Fortrona czy Seasonica. Polecać dobre zasilacze i jeszcze dostawać za to pieniądze? Fajna robota :P

Czemu śmiesznie? W kategorii markowych zasilaczy 400W za niewielką cenę (do 200 zł) wybór jest praktycznie ograniczony do Fortrona lub Seasonica. Inne firmy - Pentagram trudno gdziekolwiek znaleźć (ja znalazłem w jednym sklepie - klik), Tacens pomijając kwestie jakości przegrywa na starcie marnym okablowaniem, Chieftec - do wyboru modele z serii GPS słynnej z problemów z trzymaniem napięć lub CTG o niewielkiej mocy (np. 400W z 300W@12V, tyle co dobre 350 konkurencji), Tagan - ciężko znaleźć 400W poniżej 200 zł (za tyle można trafić dobrą 500-tkę), co czyni go nieopłacalnym, CoolerMaster - jakościowo nic szczególnego, a poza tym moc na nalepce nie zawsze odpowiada rzeczywistości (klik). Huntkey - klik - zasilacz 450W mający problemy powyżej 360W (pomijając że w sklepach prawie nie istnieją).

Innych firm nie wymieniam, gdyż są to przeważnie konstrukcje Fortrona lub Seasonica.

PS. Też się dopisuję do listy chętnych :smile:

Chieftec - do wyboru modele z serii GPS słynnej z problemów z trzymaniem napięć
Tych generalnie w sklepach już nie ma (zostały zastąpione przez nowe lepsze GPSy), można je głównie spotkać na Allegro, gdzie się je próbuje wcisnąć mniej doświadczonym użytkownikom za kasę nieodpowiadającą możliwościom; np. GPS-550AB - zasilacz o 360W@12V (Fortron FSP400-60GHN ma więcej!) w cenie 150zł. Oferta życia. :P

Chieftec - do wyboru modele z serii GPS słynnej z problemów z trzymaniem napięć
Tych generalnie w sklepach już nie ma (zostały zastąpione przez nowe lepsze GPSy), można je głównie spotkać na Allegro, gdzie się je próbuje wcisnąć mniej doświadczonym użytkownikom za kasę nieodpowiadającą możliwościom; np. GPS-550AB - zasilacz o 360W@12V (Fortron FSP400-60GHN ma więcej!) w cenie 150zł. Oferta życia. :P

dokładam 20 zł i mam 460w :) , Ludzie mają inne słabsze zasilacze i się cieszą że w ogóle mają.

ja tam jestem zadowolony z mojego Pentagram Silent Force 500w od około 3 lat. najpierw ciągnął starszy sprzęt a teraz aktualny (sygnatura) i jakiś problemów z nim nigdy nie miałem :>

skoro już takowy temat powstał, można sprawdzić napięcia/moc zasilacza za pomocą jakiegoś programu?

czy wszystko z nim ok jest ^^

Nie miałeś problemów bo to przyzwoity zasilacz (jak na tamte czasy). Nie napisałem (MikaelDorren też nie) że są złe, tylko że problem z ich dostępnością.

Napięcia możesz w teorii sprawdzić programem (np. HWMonitor), ale uznaje się to za niedokładne. Pomiary programowe nigdy nie będą w 100% pewne, bo czujniki na płycie głównej lubią przekłamywać pomiary. Najtańszy miernik elektryczny dokładniej zmierzy napięcia.

Ludzie mają inne słabsze zasilacze i się cieszą że w ogóle mają.
Ludzie mają różne priorytety :) Zresztą to nie jest tak, że zasilacze z czarnej listy zawsze zachowują się podejrzanie. Dość często ich wady wychodzą na jaw w najmniej spodziewanym momencie... Ja przez kiepski zasilacz się pozbyłem karty graficznej i uszkodziłem płytę główną (wywaliły kondensatory), i to przy obciążeniu na oko w granicach 50-60% znamionowej mocy zasilacza (wtedy już pracował na maksimum możliwości, bo musiałem cd-rom odpiąć :P), więc chyba rozumiesz moje podejście do sprawy. :)

Huntkey robi super zasilacze

Z linku który wysłałeś możemy przeczytać:

"After only reviewing junk coming from this factory, we were very happy to see that they can manufacture good products."

"Po recenzowaniu samych śmieci pochodzących z tej fabryki, byliśmy bardzo zadowoleni ujrzeć to, że potrafią także tworzyć dobre produkty"

To jest więc raczej wyjątek, który potwierdza regułę, a nie argument by mówić jakie to Huntkey robi niesamowite zasilacze.

To raz, po drugie bardzo dużo zasilaczy recenzowanych na tym portalu wytrzymuje znacznie więcej niż mają na tabliczce (co jest zastanawiające) - to dwa, po trzecie ten Huntkey jest niedostępny w Polsce i trudny do znalezienia w USA (znalazłem jedynie ofertę za $100... to już Antec TP-650 jest tańszy od tego Huntkeya).

http://www.huntkeydiy.com/awardspage;jsess...66FB0C622BA3E0A

Tu masz na stronie huntkeya liste nagród dla zasilaczy

Firma HuntKey robi zasilacze dla takich firm jak Lenovo i Dell to chyba daje do myslenia.

http://www.huntkeydiy.com/NewsParticular?n...12d64976895002e

Własnie przeglądam ich strone i wczoraj dostali certyfikat platinium to jest wicej niz gold .

Antec i Seasonic nie mają ani jednego zasilacza z certyfikatem platinum.

Firma HuntKey robi zasilacze dla takich firm jak Lenovo i Dell to chyba daje do myslenia.
Ale z kolei Dell w swoich konstrukcjach z najwyższej półki (Alienware) akurat nie stosuje Huntkeyów tylko Delty, co też daje do myślenia. ;)
Własnie przeglądam ich strone i wczoraj dostali certyfikat platinium to jest wicej niz gold .

Antec i Seasonic nie mają ani jednego zasilacza z certyfikatem platinum.

Różnica między takim Huntkeyem a np. Seasonikiem SS-400FL wynosi "aż" 1,07 punkta procentowego jeśli chodzi o średnią sprawność zasilacza, a to przy sprawności rzędu 90-92% bardzo mała różnica. Ponadto sam certyfikat nie gwarantuje wysokiej jakości zasilacza (nie móię że ten Huntkey jest zły bo jego testów nie widziałem), ale to już inna sprawa. Choć oczywiście masz rację, że SS *jeszcze* nic takiego nie ma, ogólnie mało producentów ma takie cuda.

W każdym razie od czego zaczęliśmy...? Od tanich zasilaczy. Na Allegro głównie są dostępne Huntkeye Green Star które są bardzo niskiej jakości (to jeden z tych "junk") i mają zawyżoną moc. Dlatego Huntkeyów nie poleciłem, bo się można naciąć - i tyle. Oczywiście jeśli te nowe Huntkeye okażą się dobre to mnie bardzo ucieszy - im większy wybór na rynku tym lepiej dla konsumenta. Widząc jak ogromnego skoku jakościowego dokonał SuperFlower (z niskiej półki wskoczył na sam szczyt!) można mieć nadzieję, że Huntkey też poprawi jakość w stosunku do starszych wyrobów. ;)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...