Jump to content

Rozwiązany: Blue screen

mariusz1024

Recommended Posts

Flashowałem bios. Dziś też mi się zawiesił jak BBC2 grałem tylko tym razem nie było BS.

A może dlatego miałem tego BS, że zwiększyłem taktowanie pamięci do 800MHz. Bo jak mam procka podkręconego to działają mi na 400MHz.

Na kościach pamięci jest nalepka. Na niej masz napisane jak należy ustawić pamięci, by pracowały z częstotliwośćią 800MHz. Najpewniej trzeba podnieść napięcie, być może również zmienić timingi. Jeśli masz za małe napięcia, lub za ciasne timingi, to dzieją się tego typu rzeczy, więc możliwe, że to to.

Jeśli powyższe nie ma miejsca, to spróbuj zresetować ustawienia BIOSu (w instrukcji masz napisane jak to zrobić, zazwyczaj trzeba się pobawić jakąś zworką). Ustaw wszystko od początku i zobacz jak to wygląda na domyślnych ustawieniach.

Ja do biosu wszedłem i default zrobiłem. A teza muszę sobie przypomnieć jak timingi ustawiłem, bo jak kiedyś podkręciłem pamięci to dobrze było. A jak teraz bios flashowałem to mi na standardowo wszystko poustawiało.

Zależy. Jakie to są dokładnie pamięci? Tak jak pisałem, na nalepce którą masz na pamięciach masz wszystko napisane. Dane te można również sprawdzić na stronie, ale do tego potrzebny jest dokładny model pamięci. Możesz go sprawdzić np. za pomocą CPU-Z.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...