Alaknar Napisano Styczeń 4, 2011 Zgłoś Share Napisano Styczeń 4, 2011 Witam, Kupiłem nową kartę graficzną (GTX 460 z podwójnym chłodzeniem), wetknąłem ją do swojej obudowy (Antec 900 z trzema działającymi wentylatorami, w tym jeden 200 mm) i... Zastanawiam się, czy nie jest mojemu komputerowi za zimno... : ) Przede wszystkim - czy istnieje takie coś, jak "zbyt niska temperatura" dla podzespołów? Czy niskie temperatury mogą wpływać negatywnie na działanie bądź długowieczność sprzętu? No i sama temperatura - normalnie (idle) utrzymuje się na poziomie 22-25°C, przy mocnym obciążeniu (Metro 2033 odkręcone na maksimum) grafika dociąga do 55°, cała reszta trzyma się w okolicach 40°. Wczoraj jednak otworzyłem na chwilę okno (komputer stoi dość blisko niego) i gdy po ok. 10 minutach zerknąłem na temperatury, przywitało mnie dość zaskakujące 17°C na grafice. Czy to jest zdrowe? : ) Z góry dzięki za odpowiedzi! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sUk Napisano Styczeń 4, 2011 Zgłoś Share Napisano Styczeń 4, 2011 Jasne, im zimniej tym lepiej. Za niska temperatura to "tylko" zero bezwzględne. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3m2oo5 Napisano Styczeń 4, 2011 Zgłoś Share Napisano Styczeń 4, 2011 przede wszystkim zastanawiam się, czy to jest w ogóle możliwe takich temp nie udało mi się osiągnąć nawet w zestawie chłodzonym cieczą może przekłamania na czujnikach? weź dobry miernik z czujnikiem temp i wetknij go pod radiator, możliwiej najbliżej rdzenia, zbadaj różnice temp. no bo racjonalnie - jak temp pracującego rdzenia ciepłodajnej Fermi może być niższa od temp pokojowej? używasz ciekłego azotu? wiem, że Michi miał coś takiego pokazywać ostatnio w Gliwicach //co do zbyt niskich temp - nie ma się czym przejmować Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alaknar Napisano Styczeń 4, 2011 Autor Zgłoś Share Napisano Styczeń 4, 2011 Nie, nie - nie niższa niż temperatura otoczenia, bo wietrzyłem pokój. : ) A że pokój jest mały, to te 10 minut mu wystarczyło do mocnego obniżenia temperatury (prawdę mówiąc, zrobiło się cholernie zimno... : ) ). Ale OK, jak mówicie, że niska temperatura komputerom nie przeszkadza, to super. BTW - grzebię właśnie w sprzęcie, któremu SpeedFan wykrywa którąś (niepodpisane) temperaturę w zakresie od -7° do 48°C, ze zmianami granicznymi w ciągu sekundy-dwóch. ; D Dzięki za odpowiedzi! Temat do zamknięcia, chyba, że ktoś chce jeszcze szybko dodać "nie, nie, to zupełnie nie tak!". ; ) Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
[Ekspert] antros22 Napisano Styczeń 4, 2011 Zgłoś Share Napisano Styczeń 4, 2011 Jeśli te temperatury to nie bajka, to możesz wszystko podkręcić do woli. Żyć, nie umierać. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevard Napisano Styczeń 4, 2011 Zgłoś Share Napisano Styczeń 4, 2011 Jest ok, ale już temperatury poniżej zera Celsjusza mogą być niebezpieczne (para wodna może się skraplać i pojawia się problem). Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alaknar Napisano Styczeń 4, 2011 Autor Zgłoś Share Napisano Styczeń 4, 2011 Tak sądziłem. Na szczęście poniżej zera mi nie grozi, chyba, że się wyprowadzę na biegun... OK, to już wiem wszystko. Można zamykać. Dzięki! Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevard Napisano Styczeń 5, 2011 Zgłoś Share Napisano Styczeń 5, 2011 Problem rozwiązany, więc temat zamykam.W razie potrzeby otwarcia tematu, proszę o kontakt przez PW. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polecane posty
Zarchiwizowany
Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.