Poszukując czegoś co osłodzi mi urodziny, postanowiłem przyrządzić trufle z ciemnej czekolady.
Przygotowanie jest banalnie proste, toteż niemal każdy za cenę około 15 zł może uzupełnić poziom cukru we krwi. Co dziwne, w pierwotnym przepisie nie przewidziano w ogóle cukru. Jego brak przy obecności gorzkiej czekolady i kakao do razu wydał mi się złym pomysłem i miałem rację dosypując trzy łyżki - a powinienem nawet więcej. UWAGA jednak, ponieważ przesadzenie może się zakończyć rzyganiem tęczą. Zalecam też robić możliwie małe kulki, aby smak nam szybko nie zbrzydł.
Czekoladowe trufle:
3 gorzkie czekolady
200g śmietany kremówki
40g masła
1 łyżka cukru waniliowego
Cukier
Kakao
Hipsterskie fotki:
20 komentarzy
Rekomendowane komentarze