Nowy miesiąc - nowa potrawa. Tym razem postanowiłem przyrządzić coś makaronowego. Rzecz jasna, plebejskie spaghetti nie wchodziło w rachubę, więc wybór padł na makaronową zapiekankę.
Pierwotny przepis zakładał przygotowanie zapiekanki warzywnej, lecz został odpowiednio z upgradowany. Przede wszystkim dodaliśmy mięso z kurczaka, które dodało potrawie niezbędnej treści. Dzięki odpowiednim proporcjom, udało się uniknąć sytuacji zdominowania smaku zapiekanki przez jeden ze składników. Jedna rada, podobnie jak uprzednio - nie żałujcie sera. Można też poeksperymentować z innymi gatunkami (np. grana padano), ponieważ moim zdaniem parmezan nie wypadł najlepiej. Jednakże całość należy ocenić jak najbardziej na plus.
Zapiekanka makaronowa:
1 por
1 marchewka
1 Czerwona papryka
2 łyżki masła
400 g śmietany 30%
60-70 g włoskiego sera
Hipsterskie fotki:
24 komentarzy
Rekomendowane komentarze