Skocz do zawartości

Blogowe aTezy

  • wpisy
    318
  • komentarzy
    3426
  • wyświetleń
    544842

Gotuj z ...AAA... - Krem brokułowy z grissini


...AAA...

1425 wyświetleń

Kiedy wracam do domu po ciężkim dniu na uczelni i potrzebuję jakiegoś dania na szybko, wyciągam z lodówki ementaler, świeże brokuły, włoskie grissini i zabieram się do tworzenia prostej oraz aromatycznej kompozycji smakowej.

A tak poważniej, jedno z moich zamierzeń na rok 2013 brzmi następująco: w każdym miesiącu nauczyć się przyrządzać nową potrawę. Daje to jedenaście potencjalnych wpisów (na styczniowe przejścia z awokado szkoda miejsca na blogu), w których dla większej mobilizacji, opiszę swoje kulinarne przygody. Zdecydowałem, że nie będę się rozpisywał nad samym procesem gotowania - bo szczegóły i tak znajdziecie w internecie lub książkach kulinarnych. Tym samym ograniczę się do krótkiego podania składników oraz zdjęcia gotowego dania.

Krem brokułowy:

2 kostki bulionu z kury

Brokuły

2 ziemniaki

5 łyżek śmietany

4 łyżki tartego sera

Pęczek szczypiorku

Potrawa dla fanów brokułów. Co ciekawe, warzywo to pasuje do naprawdę różnorodnych składników - niektórzy serwują krem m.in. z migdałami. Osobiście obawiałem się połączenia brokuł z serem, ale w tej chwili mogę napisać, że można go dorzucić więcej niż marne 4 łyżki. Całość przegryzamy włoskim grissini.

kremq.jpg

Hipsterskie zdjęcie kremu brokułowego. Szczypiorek nie tylko dobrze wygląda, ale również nadaje odpowiedniego aromatu.

PS. To tylko przykrywka dla linku polecającego ten wpis.

21 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Uwielbiam brokuły! Są zielone i pyszne! I wręcz kochają się z żółtym serem - bardzo łatwo można sobie zrobić makaron z brokułami i serowym sosem - smakowite, choć kaloryczne danko^^

Zjadłbym ten krem, ale bez grissini - nie lubię dodatków do zupy w stylu groszku ptysiowego (bleeee), grzanek etc, takiego typu zakąski wolę osobno wcinać smile_prosty.gif

Link do komentarza

Brokuły akurat bardzo lubię, a krem z brokułów także, jednak miast grissini preferuję grzanki w kostkach. Oprócz tego można też spróbować krem z groszku, też bardzo smaczny. :)

Link do komentarza

Coś mi mówi że blogosfera zmienia się w kuchniosferę... ;)

Chyba zmienię konwencję swojego bloga na wyłącznie kulinarny bo widzę szeroką publikę już od dłuższego czasu :P

Grissini oczywiście z Lydla pewniakiem ;]

Link do komentarza
Coś mi mówi że blogosfera zmienia się w kuchniosferę... wink_prosty.gif

Chyba zmienię konwencję swojego bloga na wyłącznie kulinarny bo widzę szeroką publikę już od dłuższego czasu tongue_prosty.gif

Ostatni wpis kulinarny został napisany przez Ylthin jakieś 2 tygodnie temu. Rzeczywiście, kuchniosfera jak diabli! -_^

Link do komentarza
Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...