Szkoła kucharstwa#3: Na walentynki...
Jest taki dzień w roku, w którym serca zakochanych krzyczą do siebie. Jest to małe święto tych, którzy czują miłość do innych. Jako, że istota ludzka kocha wręcz jeść, więc często swą miłość okazuje słodyczami. Jednak słodycze kupowane w sklepie są pozbawione gestu - robione przez siebie słodkości czasami są smaczniejsze niż te kupowane w sklepie, a poza tym są one nasze - robione z sercem, nie produkcyjnie! Zatem bierzcie się do roboty i zróbcie coś dla swojej/swojego ukochanej/ukochanego!
MARCEPANOWE SERDUSZKA
MARCEPAN
250g migdałów
250g cukru pudru
30ml rumu ew. jakiegoś innego alkoholu
łyżeczki aromatu migdałowego (opcjonalnie)
POLEWA CZEKOLADOWA
tabliczka czekolady (100 g)
łyżka mleka
łyżka masła
łyżeczkę kakao
Migdały zaparzyć wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Po wystygnięciu obrać ze skórki i położyć do wyschnięcia. Wyschnięte migdały razem z 100 g cukru pudru zmielić (powstała masa powinna być lekko tłusta). Zagnieść razem z pozostałym cukrem, alkoholem i aromatem. Powstałą masę zawinąć w ściereczkę i schować do lodówki na około 10 minut. W tym czasie nad garnkiem z gotującą się wodą położyć metalową miskę. Połamać czekoladę. Kawałki czekolady rozpuścić w misce. Gdy czekolada rozpuści się dodać mleko, masło i kakao energicznie mieszając.
Schłodzony marcepan podzielić na 8 części. Uformować z nich serduszka. Serduszka obtoczyć w czekoladzie. Smacznego!
Dobra rada: Marcepanowe serduszka można obtoczyć w czekoladzie nadziewając je na patyczek do szaszłyków i maczając w czekoladowej polewie.
WAFEL SEZAMOWYM NUGATEM
1 białko
200 g miodu
200 g cukru
pół szklanki sezamu
woda
andruty
Waflem wyłożyć dno niewielkiego pojemnika. Sezam uprażyć na suchej patelni dotąd, aż nabierze złotego koloru. Po uprażeniu zmielić. Do niedużego garnuszka włożyć miód, do drugiego cukier. Garnek z cukrem zalać wodą troszkę ponad cukier. Postawić na wolnym ogniu - ugotować gęsty syrop. Miód postawić też na wolnym ogniu - ma się z niego odparować woda (syrop z wody i cukru ma się gotować w tym samym czasie co miód). Ubić białka na sztywna pianę. Połączyć ze sobą miód i syrop z cukru ? powstały syrop postawić na ogniu i chwilę pogotować. Gorący syrop wlać cienkim strumieniem do białka ciągle ubijając. Miskę z białkami i syropem postawić na garnek z gotującą się wodą. Ubijać do zgęstnienia. Zdjąć z garnka, dodać sezam, wylać na wafel i przykryć drugim waflem. Odstawić do zestygnięcia na kilka godzin. Pokroić na równe kawałki. Smacznego!
Dobra rada: Na waflach przełożonych nugatem warto położyć coś ciężkiego co przygniecie wafle. Wtedy nugat ?sklei? wafle.
9 komentarzy
Rekomendowane komentarze