Skocz do zawartości

Blogowa Klawiatura

  • wpisy
    38
  • komentarzy
    354
  • wyświetleń
    38113

Szkoła kucharstwa#3: Na walentynki...


FollF

821 wyświetleń

Jest taki dzień w roku, w którym serca zakochanych krzyczą do siebie. Jest to małe święto tych, którzy czują miłość do innych. Jako, że istota ludzka kocha wręcz jeść, więc często swą miłość okazuje słodyczami. Jednak słodycze kupowane w sklepie są pozbawione gestu - robione przez siebie słodkości czasami są smaczniejsze niż te kupowane w sklepie, a poza tym są one nasze - robione z sercem, nie produkcyjnie! Zatem bierzcie się do roboty i zróbcie coś dla swojej/swojego ukochanej/ukochanego!

MARCEPANOWE SERDUSZKA

MARCEPAN

250g migdałów

250g cukru pudru

30ml rumu ew. jakiegoś innego alkoholu

łyżeczki aromatu migdałowego (opcjonalnie)

POLEWA CZEKOLADOWA

tabliczka czekolady (100 g)

łyżka mleka

łyżka masła

łyżeczkę kakao

Migdały zaparzyć wrzątkiem. Odstawić na 10 minut. Po wystygnięciu obrać ze skórki i położyć do wyschnięcia. Wyschnięte migdały razem z 100 g cukru pudru zmielić (powstała masa powinna być lekko tłusta). Zagnieść razem z pozostałym cukrem, alkoholem i aromatem. Powstałą masę zawinąć w ściereczkę i schować do lodówki na około 10 minut. W tym czasie nad garnkiem z gotującą się wodą położyć metalową miskę. Połamać czekoladę. Kawałki czekolady rozpuścić w misce. Gdy czekolada rozpuści się dodać mleko, masło i kakao energicznie mieszając.

Schłodzony marcepan podzielić na 8 części. Uformować z nich serduszka. Serduszka obtoczyć w czekoladzie. Smacznego!

Dobra rada: Marcepanowe serduszka można obtoczyć w czekoladzie nadziewając je na patyczek do szaszłyków i maczając w czekoladowej polewie.

WAFEL SEZAMOWYM NUGATEM

1 białko

200 g miodu

200 g cukru

pół szklanki sezamu

woda

andruty

Waflem wyłożyć dno niewielkiego pojemnika. Sezam uprażyć na suchej patelni dotąd, aż nabierze złotego koloru. Po uprażeniu zmielić. Do niedużego garnuszka włożyć miód, do drugiego cukier. Garnek z cukrem zalać wodą troszkę ponad cukier. Postawić na wolnym ogniu - ugotować gęsty syrop. Miód postawić też na wolnym ogniu - ma się z niego odparować woda (syrop z wody i cukru ma się gotować w tym samym czasie co miód). Ubić białka na sztywna pianę. Połączyć ze sobą miód i syrop z cukru ? powstały syrop postawić na ogniu i chwilę pogotować. Gorący syrop wlać cienkim strumieniem do białka ciągle ubijając. Miskę z białkami i syropem postawić na garnek z gotującą się wodą. Ubijać do zgęstnienia. Zdjąć z garnka, dodać sezam, wylać na wafel i przykryć drugim waflem. Odstawić do zestygnięcia na kilka godzin. Pokroić na równe kawałki. Smacznego!

Dobra rada: Na waflach przełożonych nugatem warto położyć coś ciężkiego co przygniecie wafle. Wtedy nugat ?sklei? wafle.

9 komentarzy


Rekomendowane komentarze

@Ylthin

Przecież sernik na zimno to świętokradztwo! Jestem specem w domu od krakowskiego, ale i tak moim faworytem na zawsze pozostanie najzwyklejsza (choć jednocześnie wyjątkowa) serowa chmurka...

Swoją droga od kiedy wrzuciłaś swój kulinarny wpis, zauważyłem jak ważne są zdjęcia przygotowywanej potrawy...

Link do komentarza
ch****ne

ktoś mi może wytłumaczyć jaki wulgaryzm powinienem sobie tutaj podstawić ;_;?

Podawanie przepisu na wafle na FA, ryzykowne posunięcie :trollface:! Zgodzę się też z mrfe, jakieś pojedyncze zdjęcie gotowego ciacha byłoby spoko :dd.

Link do komentarza
Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...