Jump to content
  • entries
    53
  • comments
    207
  • views
    24,350

Wybór dostawcy


the Mon

503 views

 Share

Od czasu do czasu jesteśmy zmuszeni wybrać dostawcę towarów do naszej kuchni (firmy, przedsiębiorstwa). Część zamawianego towaru trafi do lodówki (nasz magazyn), część do przetworzenia do garnków (dział produkcji) a część prosto na stoły (sprzedaż ? dystrybucja). Przypuśćmy że chcemy zrobić sobie placki ziemniaczane (mniam), i brakuje nam tylko jednego składnika ? ziemniaków. Mamy do wyboru np. 3 sklepy

Sklep A ? sklep osiedlowy w naszej okolicy

Sklep B ? sklepik jakiegoś rolnika, kawałek drogi od naszego domu

Sklep C ? duży supermarket, oddalony od nas o kilkanaście minut marszu

Warto w tym momencie zweryfikować gdzie najbardziej opłaci nam się kupować potrzebne materiały. Trzeba wziąć pod uwagę nie tylko cenę ale również jakość towaru, niezawodność sklepu, termin dostawy czy warunki płatności. Co oznaczają te wskaźniki?

Cena ? chyba zrozumiałe, ile musimy wydać na produkt

Jakość ? czy towar jest zawsze świeży, czy zdarzały się przypadki jego zepsucia itd.

Niezawodność - czy poszukiwany przez nas towar jest dostępny w sprzedaży.

Terminy dostawy ? ile czasu potrzeba od zakupu do dostarczenia materiałów do naszej kuchni.

Warunki płatności ? w tym przypadku jak możemy zapłacić (gotówka, karta płatnicza, bony towarowe...)

Każdej z wspomnianych pięciu cech możemy przyznać jakąś wartość od 0 do 1, gdzie im wyższa wartość tym większe znaczenie ma dla nas dany wskaźnik. Musimy pamiętać że suma tych liczb musi być równa 1. I tak jeśli liczy się dla nas tylko cena, a wszystko inne jest nieistotne to cenie nadajemy 0,96 a pozostałym cechom 0,01. Ja przypisałem następujące wartości:

cena ? 0,5

jakość ? 0,3

niezawodność ? 0,1

terminy dostaw ? 0,05

warunki płatności ? 0,05

Teraz ocenimy naszych dostawców za pomocą tych wskaźników.

Cena (0,5) ? jeżeli ziemniaki kosztują od 99gr/kg do 1,24zł/kg dajemy 100 pkt

jeżeli ziemniaki kosztują od 1,25zł/kg do 1,49zł/kg dajemy 90 pkt

jeżeli ziemniaki kosztują od 1,50zł/kg do 1,99zł/kg dajemy 80 pkt

Sklep A ? 1,25zł/kg ziemniaków ? 90 pkt, mnożymy 90*0,5 = 45

Sklep B ? 1,50zł/kg ziemniaków ? 80 pkt, mnożymy 80*0,5 = 40

Sklep C ? 1,00zł/kg ziemniaków ? 100 pkt, mnożymy 100*0,5 = 50

Jakość (0,3) ? jeżeli maksymalnie 1 ziemniak na1kg był zepsuty (zagraniczny, modyfikowany genetycznie, niesmaczny...) dajemy 100pkt

jeżeli maksymalnie 2 ziemniaki na1kg były zepsute dajemy 80pkt

jeżeli maksymalnie 3 ziemniaki na1kg były zepsute dajemy 60pkt

Sklep A ? 2 złe ziemniaki na 1kg ? 80 pkt, mnożymy 90*0,3 = 24

Sklep B ? brak złych ziemniaków na1kg ? 100 pkt, mnożymy 100*0,3 = 30

Sklep C ? 3 złe ziemniaki na 1kg ? 60 pkt, mnożymy 80*0,3 = 18

Niezawodność (0,1) ? jeżeli ziemniaki zawsze były w sklepie dajemy 100 pkt

Jeżeli 1 raz w miesiącu nie było ziemniaków dajemy 90pkt

Jeżeli 2 razy w miesiącu nie było ziemniaków dajemy 80 pkt

Sklep A ? 2 razy się zdarzyło że zabrakło ? 80pkt, mnożymy 80*0,1 = 8

Sklep B ? 1 raz się zdarzyło że zabrakło ? 90pkt, mnożymy 90*0,1 = 9

Sklep C ? zawsze są ? 100pkt, mnożymy 100*0,1 = 10

Terminy dostaw (0,05) ? jeżeli do sklepu musimy iść od 0 do 5 minut dajemy 100pkt

jeżeli do sklepu musimy iść od 5 do 10 minut dajemy 90 pkt

jeżeli do sklepu musimy iść od 10 do 15 minut dajemy 80 pkt

jeżeli do sklepu idziemy ponad 15 minut dajemy 70 pkt

Sklep A ? 3 minuty marszu ? 100pkt, mnożymy 100*0,05 = 5

Sklep B ? 7 minut marszu ? 90pkt, mnożymy 90*0,05 = 4,5

Sklep C ? 16 minut marszu ? 70pkt, mnożymy 70*0,05 = 3,5

Warunki płatności (0,05) ? jeżeli możemy zapłacić tylko w jeden sposób (gotówka) dajemy 70pkt

jeżeli możemy zapłacić na 2 sposoby (gotówka, karta) dajemy 80 pkt

jeżeli możemy zapłacić na 3 lub więcej sposobów dajemy 100 pkt

Sklep A ? gotówka i karta płatnicza ? 80pkt, mnożymy 80*0,05 = 4

Sklep B ? tylko gotówka ? 70pkt, mnożymy 70*0,05 = 3,5

Sklep C ? gotówka, karta, bony ? 100pkt, mnożymy 100*0,05 = 5

Nie zostało nam nic innego jak podsumować wyniki dla ocenianych dostawców. Im lepszy wynik tym lepszy dostawca.

Sklep A ? 45 + 24 + 8 + 5 + 4 = 86pkt,

Sklep B ? 40 + 30 + 9 + 4,5 + 3,5 = 87pkt,

Sklep C ? 50 + 18 + 10 + 3,5 + 5 = 86,5pkt

Jak się okazało, pomimo najwyższej ceny, najlepszym rozwiązaniem jest Sklep B należący do rolnika sprzedającego swoje wyroby. W tym zestawieniu pominąłem wiele czynników branych pod uwagę w rzeczywistej ocenie dostawców (tj. usługi transportowe ? np. sprzedawca sam doniesie nam ziemniaki; bonusy czy rabaty ? do 1kg ziemniaków dostaniemy marchewkę...). Mam nadzieję że te proste obliczenia pokazały wam że najtańsze nie oznacza najlepsze.

 Share

1 Comment


Recommended Comments

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...