Coś konkretnego na konkretny ząb #1
Mam faceta kucharza, ale zrządzenie losu sprawiło, że to głównie ja w tym domu gotuję. Nie wiem, ale sprawia mi to ogromną wręcz frajdę. W pierwszej odsłonie cyklu przedstawię unikalny przepis na...
SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM W PANIERCE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI!
Odkrywcze, nie? Dobra, wiem, to wcale nie jest odkrywcze. Czego potrzebujemy do przygotowania tego specjału?
Potrzebne składniki:
+ Ryż w torebkach (najwygodniejsze porcjowanie)
+ Pierś z kurczaka (najlepiej podwójna)
+ Paczka wiórków kokosowych
+ Jajka
+ Bułka tarta
+ Olej
+ Przyprawy w tym:
- sól
- pieprz
- majeranek
- zioła prowansalskie
- oregano
- bazylia
- przyprawa do mięsa mielonego
PRZYGOTOWANIE RYŻU:
Dwie torebki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (ktoś z niej w ogóle korzysta?). Na patelni rozgrzać olej (mniej-więcej 8-9 łyżek stołowych). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wsypujemy ugotowany ryż. Dodajemy kolejno przyprawy: sól, pieprz, szczyptę majeranku i ziół prowansalskich, nieco oregano i bazylii. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa mielonego do smaku (testowane były następujące przyprawy: do żeberek, do kurczaka, grill pikantny - żadna nie wypadła tak dobrze jak do mięsa mielonego ). Pamiętajmy o częstym mieszaniu ryżu. Następnie próbujemy ryż i dodajemy przyprawę, której, naszym zdaniem jest na mało. UWAGA! Lepiej dać za mało, niż za dużo. Tyczy się to szczególnie soli!
PRZYGOTOWANIE PIERSI Z KURCZAKA:
Drobiowego cycka dzielimy na dwie częśći i każdą z nich rozcinamy wzdłuż. Usuwamy błonki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem uprzednio przykrywając mięso czystym woreczkiem foliowym. Robimy to w miarę delikatnie (ten kurczak i tak już nie żyje, nie ma co się nad nim pastwić). Piersi solimy i ekhm... pieprzymy. Wbijamy do miseczki dwa jajka i rozbijamy je widelcem. Obtaczamy w nich każdy kawałek mięsa. Następnie dokładnie obtaczamy mięso w panierce z bułki tartej i wiórków kokosowych (ile tych wiórków - zależy od smaku. Na pewno musi być ich mniej niż bułki tartej). Na patelni rozgrzać olej i smażyć piersi na małym ogniu.
W zasadzie to wszystko. Danie podawać z jakąś surówką, tutaj już zostawiam Wam pole do popisu. Podpowiem tylko, że świetnie spisuje się ta z kapusty pekińskiej. Smacznego.
Ps. Jeśli nie lubisz wiórków kokosowych, do panierki możesz użyć zgniecionych płatków kukurydzianych.
5 komentarzy
Rekomendowane komentarze