Skocz do zawartości

Style is War!

  • wpisy
    44
  • komentarzy
    128
  • wyświetleń
    44729

Coś konkretnego na konkretny ząb #1


JackReno

978 wyświetleń

Mam faceta kucharza, ale zrządzenie losu sprawiło, że to głównie ja w tym domu gotuję. Nie wiem, ale sprawia mi to ogromną wręcz frajdę. W pierwszej odsłonie cyklu przedstawię unikalny przepis na...

SMAŻONY RYŻ Z KURCZAKIEM W PANIERCE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI!

Odkrywcze, nie? Dobra, wiem, to wcale nie jest odkrywcze. Czego potrzebujemy do przygotowania tego specjału?

Potrzebne składniki:

+ Ryż w torebkach (najwygodniejsze porcjowanie)

+ Pierś z kurczaka (najlepiej podwójna)

+ Paczka wiórków kokosowych

+ Jajka

+ Bułka tarta

+ Olej

+ Przyprawy w tym:

- sól

- pieprz

- majeranek

- zioła prowansalskie

- oregano

- bazylia

- przyprawa do mięsa mielonego ;)

PRZYGOTOWANIE RYŻU:

Dwie torebki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu (ktoś z niej w ogóle korzysta?). Na patelni rozgrzać olej (mniej-więcej 8-9 łyżek stołowych). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, wsypujemy ugotowany ryż. Dodajemy kolejno przyprawy: sól, pieprz, szczyptę majeranku i ziół prowansalskich, nieco oregano i bazylii. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawę do mięsa mielonego do smaku (testowane były następujące przyprawy: do żeberek, do kurczaka, grill pikantny - żadna nie wypadła tak dobrze jak do mięsa mielonego ;)). Pamiętajmy o częstym mieszaniu ryżu. Następnie próbujemy ryż i dodajemy przyprawę, której, naszym zdaniem jest na mało. UWAGA! Lepiej dać za mało, niż za dużo. Tyczy się to szczególnie soli!

PRZYGOTOWANIE PIERSI Z KURCZAKA:

Drobiowego cycka dzielimy na dwie częśći i każdą z nich rozcinamy wzdłuż. Usuwamy błonki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem uprzednio przykrywając mięso czystym woreczkiem foliowym. Robimy to w miarę delikatnie (ten kurczak i tak już nie żyje, nie ma co się nad nim pastwić). Piersi solimy i ekhm... pieprzymy. Wbijamy do miseczki dwa jajka i rozbijamy je widelcem. Obtaczamy w nich każdy kawałek mięsa. Następnie dokładnie obtaczamy mięso w panierce z bułki tartej i wiórków kokosowych (ile tych wiórków - zależy od smaku. Na pewno musi być ich mniej niż bułki tartej). Na patelni rozgrzać olej i smażyć piersi na małym ogniu.

W zasadzie to wszystko. Danie podawać z jakąś surówką, tutaj już zostawiam Wam pole do popisu. Podpowiem tylko, że świetnie spisuje się ta z kapusty pekińskiej. Smacznego.

Ps. Jeśli nie lubisz wiórków kokosowych, do panierki możesz użyć zgniecionych płatków kukurydzianych.

5 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Jestem pewien, że już kiedyś coś takiego jadłem. Dobre było, o ile pamiętam. Na pewno skorzystam.

Pierś z kurczaka w wiórkach kokosowych jadłem kiedyś, kiedyś na... szkolnej stołówce, heh.

Link do komentarza

Cholera, student przeczytał i mu ślinianki zaczęły pracować. Litości nie masz, człowieku...

Idę po wiórki :diabelek:.

W następnej odsłonie będę uprzedzał "Studenci czytają na własną odpowiedzialność" ;) - JackStrify

Link do komentarza

Jadłem kiedyś coś bardzo podobnego, tyle że kurczak był obsypany sezamem. Nawet bardzo dobre, szkoda że ja nie bardzo lubię majeranek i bazylię. :P

Nie ma problemu, żeby te przyprawy pominąć ;) - JackStrify

Link do komentarza
Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...