Skocz do zawartości

Wieczór z Planktonem

  • wpisy
    46
  • komentarzy
    200
  • wyświetleń
    30232

Gotuj z Planktonem


Plankton

252 wyświetleń

Oto przepis na bardzo dobrą armeńską szamkę. Kuchnię armeńską czy gruzińską bardzo polecam, jest pyszna, zdrowa i żaden mięsojad się jej nie oprze.

Co potrzebujemy:

50 dag wieprzowiny

25 dag ziemniaków

2 cebule

2 jabłka (jak ktoś nie lubi dań mięsnych z owocami to może jabłek nie dodawać)

2 łyżki (nie łyżeczki) przecieru pomidorowego

2 łyżki (nie łyżeczki) oliwy

sól

pieprz

natka pietruszki

15 dag mąki grochowej (ważne, żeby była grochowa)

Pichcimy!

Mięso wypłukać, pokroić w kawałki, posolić i gotować, aż będzie prawie miękkie. Mąkę rozprowadzić w litrze zimnej wody, zagotować, wrzucić wieprzowinę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotować do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (można bez jabłek), przecier pomidorowy i wymieszać, połączyć z zupą i całość zagotować. Do smaku przyprawić solą a przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.

Polecam danie wszystkim studentom, można wreszcie przestać jeść zupki chińskie i naleśniki i zjeść coś porządnego! Jest szybkie i smaczne!

4 komentarze


Rekomendowane komentarze

Ciekawy przepis i zarazem coś nowego na blogach:) Ja kiedyś na swoim napisałem przepis na pizzę (http://pelna-kultura.rox.pl/), ale zainteresowanie było minimalne więc dałem sobCiekawy przepis i zarazem coś nowego na blogach:) Ja kiedyś na swoim napisałem przepis na pizzę (http://pelna-kultura.rox.pl/), ale zainteresowanie było minimalne więc dałem sobie spokój. Twój jednak jest ciekawszy.ie spokój. Twój jednak jest ciekawszy.

Link do komentarza
Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...