Gotuj z Planktonem
Oto przepis na bardzo dobrą armeńską szamkę. Kuchnię armeńską czy gruzińską bardzo polecam, jest pyszna, zdrowa i żaden mięsojad się jej nie oprze.
Co potrzebujemy:
50 dag wieprzowiny
25 dag ziemniaków
2 cebule
2 jabłka (jak ktoś nie lubi dań mięsnych z owocami to może jabłek nie dodawać)
2 łyżki (nie łyżeczki) przecieru pomidorowego
2 łyżki (nie łyżeczki) oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki
15 dag mąki grochowej (ważne, żeby była grochowa)
Pichcimy!
Mięso wypłukać, pokroić w kawałki, posolić i gotować, aż będzie prawie miękkie. Mąkę rozprowadzić w litrze zimnej wody, zagotować, wrzucić wieprzowinę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i całość gotować do miękkości. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (można bez jabłek), przecier pomidorowy i wymieszać, połączyć z zupą i całość zagotować. Do smaku przyprawić solą a przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
Polecam danie wszystkim studentom, można wreszcie przestać jeść zupki chińskie i naleśniki i zjeść coś porządnego! Jest szybkie i smaczne!
4 komentarze
Rekomendowane komentarze