Skocz do zawartości

Yakus!

  • wpisy
    8
  • komentarzy
    5
  • wyświetleń
    7203

Espresso


YakuS

556 wyświetleń

Polska być dziwny kraj. Uświadomiłem sobie to, gdy zaczynałem prace jako barista. Myślałem, że część osób będzie wiedziało, co to jest i czym to się je, a wiedziała jedna osoba. Angielski ksiądz...

Największym absurdem jaki spotkałem nie było to, lecz znajomość moich współpracowników na ten temat. W drugiej kawiarni w jakiej miałem 'przyjemność' pracować, w Ice Cafe, pracownicy nie mieli pojęcia kim są, że w świecie ich zawód jest nazywany Barista i tylko 2 osoby umiały zaparzyć idealne espresso. Co do tego się nie zdziwiłem, bo to dość trudne, lecz takie partactwo jakie widziałem u innych osób parzących kawę mnie przeraziło.

W robieniu espresso najważniejsza według mnie jest czystość. Należy odpowiednio wyczyścić kolbę, do tego używa się pędzelka. Bez tego kawa będzie miała dziwny, lekko spalony posmak. Drugą czynnością jest odmierzenie odpowiedniej ilości kawy i ubicie jej tamperem. Ubijanie kawy to czynność dwu a nawet trzyfazowa. Najpierw trzeba sprawdzić czy kawa jest równo rozłożona w całej kolbie tak aby ściana kawy była mniej więcej prostopadła do ściany kolby, następnie trzeba przyłożyć tamper do kawy z uciskiem około 12 kilogramów. Kolejną czynnością jest delikatne zbicie kolby trzonkiem tampera. Robi się to aby kawa która została na ściankach zleciała na 'podłogę'. Potem przykładamy tamper z około 3 kilogramowym naciskiem i obracamy go o 360 stopni. Tak przygotowaną kolbe można odwrócić do góry nogami a kawa nie wypadnie. podchodząc do ekspresu musimy się upewnić że zrobimy backflush. Jest to przelanie ekspresu gorącą wodą aby uzyskać odpowiednie ciśnienie oraz temperaturę wody. Wkładając kolbę musimy zrobić to szybko, ponieważ espresso 'pali' się w bardzo krótkim czasie i aby uzyskać smaczną kawe czas ekstrakcji czyli robienia espresso powinien wynieść maksimum 35 sekund a minimum 25.

I tak oto przedstawiłem wam metode robienia espresso używaną w kawiarniach i domach wielu kawoszy.

http://www.youtube.com/watch?v=ovgVvysK38g - filmik przedstawiający to co mówiłem.

BTW, mała nieścisłość jest: On na początek ubija delikatnie, potem mocno. To jest też poprawne, lecz ja byłem po prostu inaczej nauczony.

1 komentarz


Rekomendowane komentarze

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Wklej jako zwykły tekst

  Maksymalna ilość emotikon wynosi 75.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...