• Ogłoszenia

    • wies.niak

      Regulamin kategorii "Sprzęt i oprogramowanie"   22.03.2016

      Regulamin kategorii "Sprzęt i oprogramowanie" Obowiązują wszystkie postanowienia regulaminu głównego Forum Actionum oraz netykieta (KLIK). Zasady dotyczące zakładania nowych tematów. Przed założeniem nowego tematu skorzystaj z forumowej wyszukiwarki (znajduje się TUTAJ), zapoznaj się z przyklejonymi wątkami (na szczycie listy tematów). Nie podczepiamy się pod cudze wątki. Obowiązuje zasada "jeden problem - jeden temat". Pozwala to uniknąć bałaganu, co przekłada się na szybsze rozwiązywanie problemów. Szczególną uwagę zwróć na tytuł zakładanego tematu. Powinien być zwięzły i zawierać podstawowe informacje dotyczące natury problemu (zamiast "Pomocy, karta grafiki nie działa!" lepiej napisać "GeForce 12500 UltraGTX, artefakty w grach"). Nalegamy, aby znajdowały się one w tytule, a nie w opisie, który można zupełnie pominąć. Wątki zatytułowane np. "POMOCY!!!!!!", "Problem z komputerem" będą moderowane lub usuwane. Należy podać wszystkie niezbędne informacje o konfiguracji komputera, to jest: model procesora, karty graficznej, płyty głównej, pamięci RAM, zasilacza, rodzaj systemu operacyjnego (jeżeli nie wiesz jak to sprawdzić-zajrzyj TUTAJ). Możliwie jak najdokładniej opisz swój problem-"cyferki", które dla Ciebie mogą nie mieć znaczenia, mogą innym użytkownikom pomóc rozwiązać Twój problem. Dokładnie opisz kroki, jakie podjąłeś podczas samodzielnych prób napraw (o ile takie kroki poczyniłeś). Jeśli jest cokolwiek o czym chciałbyś powiedzieć ale nie jesteś pewny czy się przyda czy nie to? to napisz ? parę literek więcej twojej klawiatury nie zniszczy, a komuś może bardzo pomóc przy rozwiązaniu Twojego problemu. Jeżeli nie jesteś pewien, co powinieneś umieścić w swoim temacie w dziale Składamy komputer - kupujemy części, zajrzyj do TEGO TEMATU.       Wszelkie uwagi proszę pisać w przeznaczonych do tego tematach: Uwagi i pytania do moderatorów IVlub kierować bezpośrednio do moderacji. Struktura działu i odpowiednie umiejscawianie wątku. W dziale Sprzęt PC rozwiązujemy problemy związane z "hardware"-sprzętem komputerowym. Umieszczamy tu również wątki związane z aparatami fotograficznymi, telewizorami i innymi produktami RTV. Tematy dotyczące kupna nowych podzespołów, peryferiów, próśb o złożenie zestawu komputerowego, wyboru sklepu zakładamy w odpowiednim subforum w dziale Porady dla kupujących - dobór sprzętu. Tematy związane z tak zwanym overclockingiem-podkręcaniem procesorów, kart graficznych, pamięci-zakładamy w subforum Podkręcanie. Tematy przeznaczone do dyskusji o sprzęcie komputerowym prosimy umieszczać w dziale Dyskusje. Tematy o problemach z wirusami, systemami operacyjnymi (tak, Windows to nie sprzęt!), sterownikami zakładamy w dziale Programy. Tematy dotyczące sieci komputerowych, internetu, problemów z modemami zakładamy w dziale Internet i Sieci. Dotyczy to także próśb o pomoc przy kupnie routera/modemu/karty sieciowej i innego tego typu sprzętu oraz wyboru dostawcy internetu. Tematy dotyczące problemó z napisaniem programu, stworzeniem strony internetowej, itp. zakładamy w dziale Programowani i webmastering. Tematy związane z telefonami komórkowymi i podobnymi urządzeniami mobilnymi (tablety, czytniki e-booków, itp.) oraz oprogramowaniem do nich zakładamy w dziale Urządzenia mobilne. Prośby o wycenę sprzętu komputerowego umieszczamy w dziale Wycena.
      Wątki zakładane w nieodpowiednich miejscach będą moderowane lub usuwane. [*]Zasady obowiązujące osoby, które udzielają porad.   Każda porada powinna być przemyślana i uzasadniona, szczególnie w przypadku działań, które mogą uszkodzić komputer. Posty typu "zmień zasilacz" czy "sformatuj dysk" nie będą tolerowane. Jeżeli w wątku inny użytkownik poprosił o podanie pełnej konfiguracji lub modelu konkretnego podzespołu, kolejne posty o tej samej treści zostaną traktowane jako "statsowanie", czyli nabijanie licznika postów.       Wszelkie uwagi proszę pisać w przeznaczonych do tego tematach: Uwagi i pytania do moderatorów IV lub kierować bezpośrednio do moderacji.
mw2fan

słaba wydajność dysku ssd

Napisano (edytowane)

Witam.Zauważyłem, że system jakoś wolno działa, wolniej niż tuż po zakupie ssd, wykonałem test w benchmarku i w porównaniu z wynikami z sieci wypada sporo gorzej.Czy to może wynikać z tego, że mam stare złącze na płycie głównej?Płyta Asrock H61M-S.Zdjęcie po lewej wynik znaleziony na stronie, po prawej wynik mojego dysku.

58cda90daa8df.png

Edytowane przez mw2fan
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mw2fan napisał:

Czy to może wynikać z tego, że mam stare złącze na płycie głównej?

Dobrze kombinujesz, Sata II ma wyraźnie niższą przepustowość.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Do tego co niektóre dyski zwalniają, kiedy są mocno zapełnione.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ograniczenie SATA II to około 358 MB/s, więc nawet biorąc pod uwagę to, że masz tylko SATA II, to i tak jest nieco za wolno.

Jaki system?

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

@Sevard
Jesteś pewien? Ja swego czasu na B85-G43 uzyskałem coś takiego (po prawej już na SATA III) - właściwie obecnie nie jestem pewien, jak udało mi się podłączyć dyski (sztuk dwa - oba miały podobne osiągi) przez SATA II, no ale z tego, co kojarzę, to problem rozwiązałem jedynie żonglerką kablami (i zapewne gniazdami).

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowane)

SATA II to 3Gbit/s. Dzieląc przez 8 mamy 375  MB/s. Tam dochodzi jakiś narzut itp. i to, co rzeczywiście wyciąga się z SATA II to około 358 MB/s. Jasne, przeważnie będzie mniej, ale tu jest prawie 1/3 mniej niż być powinno. Dodatkowo 4k (zwłaszcza zapis) dosyć mocno ucierpiał. Być może jest to błąd dysku (w dużej części jest zajęty), być może kontrolera, a być może systemu.

U Ciebie przynajmniej zapis 4k wygląda sensownie.

Edytowane przez Sevard
1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

System to windows 10.Dzisiaj dla próby opróżniłem trochę dysk i przez chwilę szybko działał system, ale później wszystko wróciło do poprzedniego stanu, a niczego nie instalowałem.Jeszcze przyszło mi do głowy, że może ma za wysoką temperaturę?Hdd ma nie więcej niż 33 stopnie, a ssd nawet do 42 stopni pod obciążeniem, więc różnica jest znaczna.Chociaż temperatura nie powinna mieć na to wpływu, bo od początku ma taką samą temperaturę, a tak jak już wspomniałem na początku dobrze działał, dopiero później zwolnił.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Napisano (edytowane)

Sandisk ssd plus 240gb.

 

EDIT:A tak poza tym to czy da się sprawdzić S.M.A.R.T dysku zewnętrznego?Jak próbowałem sprawdzić to po podłączeniu nic w zakładce S.M.A.R.T  nie pokazuje.

Edytowane przez mw2fan
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To jak, wie ktoś?Jeszcze mam drugie pytanie, zrobiłem próbę i odłączyłem dysk hdd 500 gb na którym mam gry itd., który jest zapełniony prawie do końca i zauważyłem, że sporo szybciej komputer chodzi, mimo to, że nie jest to dysk systemowy.Jak to możliwe, że dodatkowy dysk spowalnia komputer?

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 21.03.2017 o 11:46, mw2fan napisał:

A tak poza tym to czy da się sprawdzić S.M.A.R.T dysku zewnętrznego?

Może Twój dysk po prostu nie wspiera S.M.A.R.T. Ja mogę odczytać S.M.A.R.T dysku zewnętrznego (Hitachi Travelstar 7K1000 włożony do zewnętrznej kieszeni).

Dnia 24.03.2017 o 19:23, mw2fan napisał:

Jeszcze mam drugie pytanie, zrobiłem próbę i odłączyłem dysk hdd 500 gb na którym mam gry itd., który jest zapełniony prawie do końca i zauważyłem, że sporo szybciej komputer chodzi, mimo to, że nie jest to dysk systemowy

Co masz dokładnie na myśli? Mam nadzieję, że nie chodzi tu o wczytywanie np. gry zainstalowanej na HDD.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 21.03.2017 o 11:46, mw2fan napisał:

EDIT:A tak poza tym to czy da się sprawdzić S.M.A.R.T dysku zewnętrznego?Jak próbowałem sprawdzić to po podłączeniu nic w zakładce S.M.A.R.T  nie pokazuje.

Popróbuj z różnymi programami. Nie wszystkie radzą sobie ze wszystkimi kontrolerami (taki HD Tune nie radzi sobie prawie z niczym). Spróbowałbym odczytać S.M.A.R.T. za pomocą HDDScan lub CrystalDiskInfo.

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Komputer szybciej chodzi przy odłączonym hdd (na ssd jest system, przeglądarka i trochę plików), a gdy podłącze hdd to przeglądarka wolniej chodzi, system się dłużej ładuje, wolniej się otwierają foldery nawet te, które są na ssd.W uefi zauważyłem, że dysk chodzi w trybie IDE, a gdy przestawię na AHCI to wyskakuje blue screen.

Edytowane przez mw2fan
0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, mw2fan napisał:

dysk chodzi w trybie IDE, a gdy przestawię na AHCI to wyskakuje blue screen

Próbowałeś tego?

0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   1 użytkownik