Skocz do zawartości

Istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci.


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
13 odpowiedzi na ten temat

#1
sabaru83pl

sabaru83pl

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 48 postów
Rejestracja: 18 III 2010
Od paru dni pojawia mi się ten komunikat co w tytule. Jak się nie mylę zaczęło się to od momentu kiedy włożyłem do pc kartę sieciową żeby sprawdzić czy działa i potem ją wyjąłem. Standardowo korzystam z budowanej karty. Denerwujące jest to też że po kilku takich komunikatach net przestaje działać. Żeby się z powrotem połączyć muszę dać prawym klawiszem myszy na takie dwa monitorki po prawej stronie na dole ekranu i dać napraw. Na koniec dodam że neta mam rozdzielonego na dwa komputery za pomocą routera i są one połączone przewodowo. Mój dostawca internetu to multimedia 2Mb/s. Ktoś wie jak to naprawić?

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
wichniar24

wichniar24

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 326 postów
Rejestracja: 28 XI 2008
Najprościej będzie przywracaniem systemu a jak nie pomoże reinstall
Proc : AMD Athlon x2 5200+ 2.7 @ 2.9
Ram : 4GB DDR2
Karta Graf : Radeon Hd 4850 512MB
Zasilacz : Chieftec 450W

#3
sabaru83pl

sabaru83pl

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 48 postów
Rejestracja: 18 III 2010
Robiłem wczoraj ale i tak się z powrotem pojawia ten komunikat. Jakieś inne propozycje?

#4
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Wyłącz DHCP na routerze i przypisz adresy komputerom "na sztywno".
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
sabaru83pl

sabaru83pl

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 48 postów
Rejestracja: 18 III 2010
Co to znaczy na sztywno i jak to zrobić?



#6
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Wyłączyłeś DHCP po stronie routera ? Jaki masz system operacyjny ?
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#7
sabaru83pl

sabaru83pl

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 48 postów
Rejestracja: 18 III 2010
CYTAT
Wyłączyłeś DHCP po stronie routera ?

Tak. Ale dzieją się różne rzeczy jak to zrobię. Mianowicie, internet długo się włącza, jak daje napraw pozłocenie to też tego nie chce zrobić i takie tam różne inne rzeczy.

CYTAT
Jaki masz system operacyjny ?

Windows xp professional

#8
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
CYTAT
Tak. Ale dzieją się różne rzeczy jak to zrobię. Mianowicie, internet długo się włącza, jak daje napraw pozłocenie to też tego nie chce zrobić i takie tam różne inne rzeczy.

Tak ma być gdyż router teraz nie przydziela adresu IP automatycznie.

Aby przypisać adresy na sztywno wchodzisz: Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe -> klikasz prawym na swoje połączenie i dajesz Właściwości -> Protokół internetowy TCP/IP i klikasz właściwości. Teraz wyskoczy ci okienko w którym zaznaczasz Użyj następującego adresu IP: oraz Użyj następujących adresów serwerów DNS:. Teraz wpisujesz:
Adres IP: tutaj podajesz swój adres IP (jeżeli nie zmieniałeś ustawień LAN na routerze to powinien wyglądać tak 192.168.1.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: tutaj podajesz adres routera (jeśli go nie zmieniałeś to 192.168.1.1

Preferowany serwer DNS: 208.67.222.222
Alternatywny serwer DNS: 208.67.220.220
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#9
sabaru83pl

sabaru83pl

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 48 postów
Rejestracja: 18 III 2010
Wpisałem i komputer z routerem się łączy jednak internetu dalej nie ma. Przeprowadziłem test owego urządzenia i test wykrył że coś jest źle ustawione routerze albo w komputerze. Tego dokładnie właśnie nie wiem. Podczas testu pokazuje się takie coś "Ping Primary Domain Name Server . SKIPPED". Jest tam więcej tych linijek ale przy wszystkich piszę PASS więc jak mniemam resztę jest dobrze ustawione więc ich nie pokazuje. Ktoś wie o co chodzi?

#10
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Jesteś pewien, że wpisałeś poprawny adres IP, bramę i maskę ? Jakim adresem logujesz się na router ? Takim: 192.168.1.1 ?
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#11
sabaru83pl

sabaru83pl

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 48 postów
Rejestracja: 18 III 2010
Wpisałem to co mi podałeś a adres to taki "192.168.1.100".

#12
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Napisałem przy założeniu, że adres routera to 192.168.1.1. Skoro adres routera to 192.168.1.100 to ustawienia powinny teraz wyglądać tak:
KOD
Adres IP: 192.168.1.101
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.1.100

Preferowany serwer DNS: 208.67.222.222
Alternatywny serwer DNS: 208.67.220.220

NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#13
sabaru83pl

sabaru83pl

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 48 postów
Rejestracja: 18 III 2010
No niby działa. Jednak komunikat "Ping Primary Domain Name Server . SKIPPED" dalej pokazuje że jest źle coś ustawione. Do tego jak wpisywałem adres 192.168.1.100 przy bramie domyślnej to pojawił się komunikat że "taki adres jest już używany i użyj innego" czy jakoś tak. Ech te komputery.

#14
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7048 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Ale gdzie pisze to wszystko ? Sprecyzuj gdzie pojawia się komunikat o tym adresie i "Ping Primary DNS. SKIPPED".
NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.1 SERVER_OS: FreeBSD10 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników