Skocz do zawartości

Lokalizacja Telefonu Komórkowego


  • Zamknięty temat Ten temat jest zablokowany
10 odpowiedzi na ten temat

#1
..:RybA:..

..:RybA:..

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
Rejestracja: 14 XII 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Zabrze
Witam,
mój problem: wczoraj w nocy ukradli mi telefon, była to moja ukochana nokia 6288 - operator ERA, telefon był na abonament. Mój tato wczoraj w nocy zablokował kartę sim tak by nie można było nigdzie dzwonić z mojego nr. Następnego dnia poszliśmy na policję, gdzie dowiedziałem się że za opłatą 17zł można zablokować telefon (niezależnie od tego jaką kartę sim się doń włoży) poprzez 15cyfrowy nr IMEI. Czy jest jakakolwiek realna szansa namierzenia telefonu ?? Słyszałem że operatorzy pozwalają firmą lokalizować telefony służbowe pracowników, jeśli to prawda ro nie ma problemu moj ojciec ma chyba 5telefonów firmowych z czego jeden jest mój.

PS
Znalazłem taką stronkę: Lokalizacja, chętnie zapłaciłbym te 200zł za informację gdzie jest mój telefon - ale na tej stronce trzeba robić jakiś rejestracje w ERA, a telefon musi mieć włożoną kartę sim, a ci co mi go ukradli to na 100% ją wyrzucili.
AMD Sempron 3000+ (2GHz)
GeForce GA-K8N51GMF-9
GeForce 9500GT
2,5GB RAM
Chieftec GPS-450AA-101A

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
Gofer

Gofer

    Różowy Jednorożec

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7376 postów
Rejestracja: 11 XI 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Jelenia Góra / Łódź
Niestety, ale takie lokalizatory działają tak, że najpierw trzeba zarejestrować usługę*. Gdyby było inaczej, każdy mógłby śledzić kogokolwiek, a to nie byłoby fajne. Pozostaje Ci sprawdzić w papierach telefonu IMEI, czyli unikalny numer telefonu i podać im go, oni zablokują i po problemie. Innego sposobu nie ma.

P.S - IMEI sprawdza się kombinacją *#06#, ale to Ci się już pewnie nie przyda... ;]

EDIT:

*- chodzi o to, ze jak jeszcze masz telefon i w nim kartę SIM.

Edytowany przez Gofer, 28 luty 2009 - 19:54.


#3
..:RybA:..

..:RybA:..

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 11 postów
Rejestracja: 14 XII 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Zabrze
IMEI mam zapisany na opakowaniu po telefonie, więc na poniedziałek pójdę żeby go zablokowali.
AMD Sempron 3000+ (2GHz)
GeForce GA-K8N51GMF-9
GeForce 9500GT
2,5GB RAM
Chieftec GPS-450AA-101A

#4
dawidek3294443

dawidek3294443

    Rock.

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1986 postów
Rejestracja: 10 XII 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Sokołów Podlaski
Telefon zablokujesz, ale już go nie odnajdziesz.

BTW. Jest już jeden temat o telefonach.
AMD Athlon 4800+, 2GB RAMu, ASUS M2NX PLUS, GeForce 8600GT, Realtek HD Audio, Logitech X-230, Creative Fatal1ty + monitor panoramiczny Samsung 19"     ||     SONY PSP 3004 Piano Black




Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
hermiod

hermiod
  • Forumowicze
  • 1 postów
Rejestracja: 02 III 2009
  • Płeć:kobieta
  • Skąd:ŁÓDŹ
po pierwsze blokada IMEI przez operatora jest bezpłatna (tak jest na pewno w Erze - wiem bo tam pracuję) więc nie wiem skąd na komisariacie mają info o opłatach

po drugie po utracie aparatu lokalizacja urządzenia nie jest w zasadzie mozliwa ( no technicznie rzecz biorąc nie ma problemu ale żaden operator tego nie robi jedynie organy ścigania sie w to bawią ale wiadomo że nie wtedy jak chodzi o "jakś tam kradzież"...)

po trzecie rzeczywiście jak ktoś wspomniał wcześniej w niektórych rozwiązaniach biznesowych jest lokalizacja telefonów ale jest to lokalizacja kart SIM (tak samo jak w usludze radar - lokalizuje się numer a nie aparat)

#6
EMILjON

EMILjON

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 109 postów
Rejestracja: 04 XII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Słupsk
Lepiej kup sobie nowy fon  pieniędzy trochę więcej wrzucisz ale nerwów sie nie najesz.

#7
machina

machina

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 92 postów
Rejestracja: 16 X 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Kraków
Heh, można by namierzyć fona po IP, ale czy komórki to mają??

#8
Brethil

Brethil

    Miszon

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1495 postów
Rejestracja: 17 VIII 2003
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Warszawa
Zablokowanie fonu na pewno jest za darmo (no, chyba że w Orange biggrin.gif  ), ale później go nie znajdziesz. Najlepiej zgłosić IMEI na policji, że skradziono. Będą mieli w bazie i jak kiedyś im się trafi ktoś z tym fonem, to będziesz miał info. Serio czasami się znajdują (znam 3 przypadki, w 1 okazało się, ze kumplowi po pół roku telefon znaleźli gdzieś nad morzem, a w Wawie zgubił na imprezie. Najlepsze, że wyszło, że ukradł mu go kumpel, który razem z nim tego fonu "szukał").
Owszem, może zlokalizować fon, ale policji zwykle nie chce się tego robić, operatorom tym bardziej. Za 200 zeta to 6288 się nie opłaca na pewno :-) smile.gif .
I to nie jest lokazlizacja "po IP", ale w sumie podobnie działa. Tak jak np. A-GPS w telefonach z taką funkcją. Czyli - trygonometrycznie telefon "orientuje się" względem najbliższych nadajników i wie gdzie jest. Tu jest odwrócone - nadajniki "wiedzą", gdzie jest fon, po jego logach do sieci.

Edytowany przez Brethil, 22 maj 2009 - 08:43.

Lista przebojów Top Orbit - poznawaj nowe zespoły, głosuj na nie, wygrywaj nagrody: wt 20 i powtórki śr o 9. Słuchaj na Radio Orbit

a poza tym Dodany obrazek :
Dodany obrazek

#9
mateusz936

mateusz936

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 14 postów
Rejestracja: 12 III 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Katowice
CYTAT(machina @ śro, 06 maj 2009 - 22:09)
Heh, można by namierzyć fona po IP, ale czy komórki to mają??


Ma IP, ale zmienne tak jak jest w internecie bezprzewodowym. Ja mam na przykład aktualne IP w komórce 217.116.110.190 i przy próbie zlokalizowania mi pisze, że jestem w Warszawie na Skierniewickiej, a w rzeczywistości jestem w Katowicach :D

#10
lulka

lulka
  • Forumowicze
  • 1 postów
Rejestracja: 08 XI 2010
Moźna lokalizować telefony był gdzieś kiedyś taki serwis - już nie pamiętam dobrze - Namierzanie Telefonów czy coś takiego.

#11
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Odkopanie tematu z maja 2009 ? No tego jeszcze nie widziałem tongue_prosty.gif. Nie baw się w wykopaliska. Zamykam.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7




1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników