Skocz do zawartości

Dziwne spadki fps w grach

[spadkifps]

  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
22 odpowiedzi na ten temat

#1
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Witam!
Niedawno wymienilem swoje GPU na Radeona HD 3870, przez pierwsze dni użytkowania(mam ją około 2 tygodni karte mam od kuzyna który kupił ją jakies 6 miesięcy temu jako nową) wszystko fajnie chodziło gry bez problemu chulały, lecz od paru dni jest coś nie tak. Grając sobie przypuśćmy w Crysisa 2 rozdziałka 1280x720 na najniższych dostepnych ustawieniach graficznych gra chula w mniej wiencej 60 fps'ach, lecz po chwili (5-10 min) mam chwilowy spadek fps do 15 i po chwili fps wraca do normy i za chwile znowu ten spadek i tak w kółko (dzieje się tak w każdej grze). Niewiem co się dzieje, komputer przeskanowałem, stery wszystkie zaaktualizowałem. Prosze o pomoc gdyż ta karta w porównaniu do GF 9400GT to cudo i aż żal mi dupe ściska jak widze że fps spadają do tego poziomu jak na poprzedniej karcie. Pozdrawiam :)

P.S Temperatura karty poza grą nie przekracza 35 stopni a w grze osiąga temperature nawte 65 stopni celcjusza.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
Omas

Omas

    Smok

  • Zwycięzcy Smugglerków 2013
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7938 postów
Rejestracja: 06 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:České Slezsko
Jakie masz pozostałe podzespoły (z naciskiem na to, jaki zasilacz, model, marka, moc)?
Si Deus nobiscum quis contra nos

grzejnik?

#3
BlueBloodDragon

BlueBloodDragon

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 276 postów
Rejestracja: 03 VIII 2013
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:W Polsce Ten "Kryzys"
Cóż "Żal dupe ściska" mogłeś sobie darować. Ja myślę o chłodzeniu ale sprawdź też teorię Omasa. Może też przeczyść komputer od środka.
Zmiana ksywki z HawkTheGaming

Looking for awesome? Look at ME!

#4
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
1.Procesor Amd Phenom II X4 970 BE 3.50 Ghz
2.Płyta główna Asus M4N68T LE V2
3.Zasilacz jest lichy iBox 350W
4.Ram 6 Gb Goodram 1333 Mhz GDDR3
5.HDD 500Gb
6.GPU Radeon HD 3870 512 Mb
No przesadzilem z ty ściskiem [beeep] :/
Dodam jeszcze ze zwiększyłem prędkość wiatraka w Speedfanie (był domuślnie ustawiony na 9%) do 80% ale temperatury się nie zmniejszyły, a nawet zwiększyły.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
Omas

Omas

    Smok

  • Zwycięzcy Smugglerków 2013
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7938 postów
Rejestracja: 06 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:České Slezsko
Bardzo możliwe, że lipny zasilacz jest tutaj powodem. Niestabilna praca komputera często jest wynikiem posiadania takiego pseudo zasilacza.
Podaj budżet na nowy, tak czy siak trzeba wymienić.
Si Deus nobiscum quis contra nos

grzejnik?

#6
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Cóż budżet mam mały ok 70 zł, ale może da sie jakoś rozwiązać problem bez zmieniania zasilacza. Może gdybym reinstalował stery do karty bo tam przy nich grzebałem chwile(zmieniałem zażądzanie energią na najwyższą wydajność itd.). I mam jeszcze dwa pytania:
1.Czy to może być wina zasilacza że wiatrak był ustawiony na jedyne 9% i podczas gry nie przyśpieszał ponieważ zasilacz jest za słaby i go ograniczał gdyż brakuje mu watów dla tej karty?
2. Czy przez wysokie temperatury które osiąga karte poniewaz ma za słabe chłodzenie moga występować spadki fps jak mówiłem?

Edytowany przez Majster24, 28 sierpień 2013 - 10:09.


#7
Omas

Omas

    Smok

  • Zwycięzcy Smugglerków 2013
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7938 postów
Rejestracja: 06 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:České Slezsko
Temperatura karty jest w porządku. Wentylatory sprawdziłbym ręcznie, pobierz program MSI Afterburner i ustaw wentylatory na wyższe obroty (procentowo). Zasilacz trzeba wymienić, w tej cenie jest Fortron HLN z allegro, oczywiście używany.
Si Deus nobiscum quis contra nos

grzejnik?

#8
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Znalazlem jeden o mocy 350 W i to zepsuty, może jakiś innym model znasz w tym przedziale cenowym a i mój budżet zwiększył sie do 100zł. Podkręcałem wiatrak na 100% w Speedfanie i nic to nie dało wiatrak buczał a temperatura karty była taka sama a nawet większa...

Edytowany przez Majster24, 28 sierpień 2013 - 11:14.


#9
Omas

Omas

    Smok

  • Zwycięzcy Smugglerków 2013
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7938 postów
Rejestracja: 06 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:České Slezsko
http://allegro.pl/fo...3484198170.html
Najpierw wymień, później eksperymentuj, bo temperatury karty masz w normie.
Si Deus nobiscum quis contra nos

grzejnik?

#10
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Zasilacz juz zamowilem MODECOM 520W będze w piątek wtedy odpowiem czy problem nadal występuje ;)

#11
yojo2

yojo2

    ~y

  • Junior Admini
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 48214 postów
Rejestracja: 01 VI 2010
  • Płeć:mężczyzna
Trochę kiepski wybór, bo nowe Modecomy wybitnie dobre nie są...
Dodany obrazek

#12
Omas

Omas

    Smok

  • Zwycięzcy Smugglerków 2013
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7938 postów
Rejestracja: 06 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:České Slezsko
Zamówiłeś Feela? Przecież napisałem jaki masz zamówić...
Feel, Ibox do jednego, czarnego worka.
Chociaż podobno te nowe Feele bez cyferek są ciut lepsze, ale testów potwierdzających brak.

Edytowany przez Omas, 28 sierpień 2013 - 17:03.

Si Deus nobiscum quis contra nos

grzejnik?

#13
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Nie było innego dostępnego w tym przedziale cenowym a ja kompa dalej upgraedować nie zamieżam ponieważ kupuję konsolę to mi wystarczy ;)

#14
Omas

Omas

    Smok

  • Zwycięzcy Smugglerków 2013
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7938 postów
Rejestracja: 06 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:České Slezsko
Toć dałem Ci link do allegro...
Si Deus nobiscum quis contra nos

grzejnik?

#15
Gutek90

Gutek90

    Właściwy człowiek w niewłaściwym miejscu

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2619 postów
Rejestracja: 23 VIII 2012
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Z Black Mesy
No cóż, zasilacz mogłeś wybrać ten, co ci kolega polecił, ale jeszcze nie ma powodów do zmartwień. Choć twoja konfiguracja nie jest jakimś demonem, to zasilacz od modecoma powinien starczyć i różnica w stabilności na pewno będzie (jeśli oczywiście to nowy zasilacz).
PROCESOR: INTEL CORE I7 2600K 3,4 GHz @ 3,8 GHz Turbo = PAMIĘĆ RAM: KINGSTON HYPERX 2X4 GB DDR3 1600 MHz CL9 = KARTA GRAFICZNA: ASUS GeFroce GTX760 DirectCU II OC 2GB GDDR5 = PŁYTA GŁÓWNA: MSI P67A-C45 = ZASILACZ: SEASONIC SP-SS500 500W = DYSKi TWARDE: WD 500 GB+WD Blue 1 TB 64MB Sata = OBUDOWA ZALMAN Z9 U3 = WINDOWS 7 ULTIMATE 64 BIT = MYSZ: SHARKOON DRAKONIA = KLAWIATURA: NATEC GENESIS RX66 GAMING = SŁUCHAWKI: CREATIVE TACTIC 3D ALPHA = PAD: MICROSOFT XBOX 360 WHITE
Klucze Steam/Origin/Uplay wymienie za inne

#16
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Zasilacz jest nowy na 100%

#17
SHADER775

SHADER775

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 743 postów
Rejestracja: 04 III 2012
  • Płeć:mężczyzna
Co z tego że jest nowy skoro to taki sam chłam jaki miałeś wcześniej? Przepraszam ale według mnie to idiotyzm. Osobiście też kiedyś miałem okazję mieć zasilacz z czarnej półki i po dziś dziękuje losowi że nie spalił mi wszystkich podzespołów po wymianie procesora na i5. Dodam tylko że on miał "podobno" 650W z czego połowa nie była wykorzystywana.
Mimo że to nie moja sprawa dodam że kupowanie konsoli do kompa który jest w miarę dobry do dalszego upgrade'u mija się z celem.
-Gorsza grafika.
-Mniej możliwości.
-Droższe gry.
Można wymieniać jeszcze wiele negatywów ale to nie moja sprawa co chcesz zrobić z pieniędzmi.

#18
Omas

Omas

    Smok

  • Zwycięzcy Smugglerków 2013
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7938 postów
Rejestracja: 06 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:České Slezsko
A może kupuje coś z ósmej generacji konsol?
Modecom pociągnie, tylko piszę - nie należy on do polecanych zasilaczy, bo nie wiadomo, jak to z nim dokładnie jest. Ale nówka nie powinna od razu wybuchnąć (tak jak niektóre HEDY).

Edytowany przez Omas, 29 sierpień 2013 - 13:15.

Si Deus nobiscum quis contra nos

grzejnik?

#19
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Popełniłem błąd jak cholera, więcej go nie powtórzę (człowiek uczy się na błędach). Po kilku opiniach z innego forum nie jestem pewien zakupu konsoli. Przed wpadnięciem na pomysł kupienia konsoli miałem też na myśli upgrade kompa a dokładniej karty graficznej na GTX 650 Ti BOOST lub GTX 660, ale teraz jak bym zdecydował się na kartę to okazało by się że ten zasilacz co zamówiłem okazał by się wyrzuceniem pieniędzy w błoto chociaż to nawet nie były moje pieniądze i teraz sam już nie wiem co mam zrobić :/

Edytowany przez Majster24, 29 sierpień 2013 - 16:51.


#20
Majster24

Majster24

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 53 postów
Rejestracja: 01 XI 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Nowa Dęba
Zasilacz już wymieniłem i wszystkie problemy ustąpiły, dzięki za pomoc Pozdrawiam :D . Chciał bym jeszcze dodać, że nie wszystkie zasilacze z czarnej listy są tak "wybuchowe" jak niektórzy sądzą, mój iBox trzymał prawie 8 lat i nadal jest sprawny, nic się z nim nie działo. ;)




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników