Skocz do zawartości

Problem z Windows 8, na nowym laptopie.


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
7 odpowiedzi na ten temat

#1
Tasiorek

Tasiorek

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 67 postów
Rejestracja: 17 II 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Stargard Szczeciński
Witam.
Mam poważny problem. Zakupiłem laptopa ASUS (http://www.morele.ne...-xx241h-528977/) z Windowsem 8.
Bawiłem się nim pół dnia, wszystko działało pięknie. Niestety gdy go restartowałem podczas konfigurowania systemu ("konfigurowanie funkcji systemu windows. Nie wyłączaj komputera.") moja mama odłączyła lapka od prądu. (nie było w nim wtedy baterii, wiec się wyłączył w trakcie konfigurowania systemu)
Potem od uruchomienia, nie działa tak jak powinien. Poznikało wiele kafelków (m.in. pulpit, sklep microsoftu, internet explorer, office) i nie mogę ich przywrócić, tak jakby ich nigdy nie było. Co najgorsze, gdy włączam ustawienia (te z prawej strony ekranu, nie wiem jak to się fachowo nazywa teraz) i klikam "Zmień ustawienia komputera" nic się nie dzieje... nie mogę w żaden sposób uruchomić ustawień, a co za tym idzie nie jestem w stanie przywrócić systemu (bo chyba Windowsa 8 nie można sformatować jeśli dobrze kojarzę)
Jeśli chodzi o laptopy i nowe systemy to jestem zielony i nie mam pojęcia co teraz zrobić  czy można wejść w coś w rodzaju biosu, czy jakoś ręcznie "sformatować", zresetować, przywrócić ustawienia początkowe. Zero pomysłów.

Proszę o sugestie, odpowiem na ewentualne pytania ;)
1948 MKS POGOŃ SZCZECIN
FC STARGARD

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
Azgrel

Azgrel

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 834 postów
Rejestracja: 04 IX 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Głuchołazy
Przy uruchamianiu laptopa, w momencie kiedy znika plansza z logiem producenta i ma pojawić się ekran ładowania Windows, przytrzymaj Shift i wciskaj F8, aż pojawi się niebieski ekran, potem kliknij See advanced repair options (lub polski odpowiednik, instrukcję znalazłem po angielsku), Troubleshoot, a potem Advanced (co prawda jest jeszcze Refresh i Reset, czyli soft i hard reset ustawień, ale raczej nie pomogą). Stąd możesz wybrać przywracanie systemu (o ile jakis punkt przywracania istnieje) lub automatyczną naprawę systemu.

Edytowany przez Azgrel, 21 styczeń 2013 - 21:31.

Wolna wola jest iluzją.

Dodany obrazek

#3
Melon

Melon

    pirat

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1343 postów
Rejestracja: 09 I 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Poznań
Sformatować można. I chyba to będzie najprostsze rozwiązanie...

Sprzedaj telewizor swój, haraczu nie płać.


#4
Tasiorek

Tasiorek

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 67 postów
Rejestracja: 17 II 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Stargard Szczeciński
Próbuję od 10 minut... jakbym tego nie wciskał, za cholerę shift+f8 nie działa... po ekranie startowym ASUSA od razu się pojawia ekran Windowsa.
1948 MKS POGOŃ SZCZECIN
FC STARGARD

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
Azgrel

Azgrel

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 834 postów
Rejestracja: 04 IX 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Głuchołazy
Skoro Windows uruchamia się mniej więcej normalnie to spróbujemy inaczej. Uruchom Windowsa normalnie, jak pojawi sie ekran start wciśnij WinKey+D, to przeniesie Cię do pulpitu. Teraz wciśnij WinKey+R, wpisz msconfig i wciśnij Enter. W zakładce Rozruch zaznacz "Bezpieczny rozruch", kliknij zastosuj i uruchom ponownie laptopa (najszybciej będzie tak: wciśnij WinKey+R, wpisz shutdown -r -t 0 i wciśnij Enter). Po tym powinien się pokazać wspomiany wcześniej niebieski ekran.

Edytowany przez Azgrel, 21 styczeń 2013 - 22:00.

Wolna wola jest iluzją.

Dodany obrazek

#6
Tasiorek

Tasiorek

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 67 postów
Rejestracja: 17 II 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Stargard Szczeciński
Zrobiłem dokładnie jak poleciłeś. Po ponownym uruchomieniu po ekranie asusa od razu włączył się ekran windowsa gdzie hasło wpisać trzeba do profilu (różnica taka że nie było tego pierwszego ekranu z datą i godziną) i po włączeniu profilu jest tryb awaryjny i pomoc windowsa. "zmień ustawienia komputera" dalej nie reaguje.

edit: w tych opcjach rozruchu, bezpieczny rozruch mam zaznaczony "minimalny"

Edytowany przez Tasiorek, 21 styczeń 2013 - 22:13.

1948 MKS POGOŃ SZCZECIN
FC STARGARD

#7
noniewiem

noniewiem

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 660 postów
Rejestracja: 16 XII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Gdańsk
http://dlcdnet.asus...._X301A_Z104.pdf
http://dlcdnet.asus...._User_Guide.pdf

Pierwsze to podręcznik do laptopa, drugie to podręcznik do Win8 zafundowany przez ASUS. W obu znajdziesz sposób na przywrócenie systemu.
Nawiasem: jak dasz radę to może przywrócisz fabryczną wersję Windowsa z jego poziomu. Strona 29 (przedostatnia) podręcznika do Win8.
Jak nie dasz rady to podczas bootowania lapka wciskaj F9. Dalsze instrukcje znajdziesz w podręczniku do laptopa, 93 strona.
Jeśli nie zadziała to pewnie nie masz osobnej partycji na fabrycznego Windowsa. Wówczas pozostaje ci wykorzystać płytę z przywracaniem systemu, którą dostałeś z lapkiem.
Daj znać co i jak.

Edytowany przez noniewiem, 21 styczeń 2013 - 23:01.

Może i czasy się zmieniają, ale ludzie nigdy.
Każdy problem ma rozwiązanie. Jeśli nie ma rozwiązania to nie ma problemu.
A oto nasze dziedzictwo! Dodany obrazek

#8
Azgrel

Azgrel

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 834 postów
Rejestracja: 04 IX 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Głuchołazy
Trochę pomyliły mi się tryby przywracania w tym Windowsie 8, ale skoro możesz przejść do pulpitu to z tamtąd możesz uruchomić przywracanie systemu. Najpierw wyłącz bezpieczny rozruch w msconfig i uruchom system w trybie normalnym. Potem na ekranie startowym lub na pulpicie wciśnij WinKey+X, wybierz Panel sterowania -> System i zabezpieczenia -> System -> Ochrona systemu (po prawej stronie) -> Przywracanie systemu. System powinien pokazać jakiś zalecany punkt przywracania, kliknij Dalej i powinno pójść z górki.
Wolna wola jest iluzją.

Dodany obrazek




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników