Skocz do zawartości

Połączenie telefonu z laptopem przez Wifi i odbieranie interntu?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
5 odpowiedzi na ten temat

#1
nyac55

nyac55

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 625 postów
Rejestracja: 19 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę bezpośrednio wysyłać internet z laptopa do telefonu??(1) Jeśli tak to w jaki sposób to zrobić??(2) Mój telefon to Samsung Omnia.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7124 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
1. Da się.
2. Potrzebujesz karty sieciowej, która może działać w trybie Access Point. Możesz też spróbować programem Connectify.
NETWORK: Netgear R7000 - Tomato || PC_OS: Fedora 21 x64 || SERVER_OS: Debian 7 - Wheezy x64 || RASPBERRY_OS: Pidora 20

#3
nyac55

nyac55

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 625 postów
Rejestracja: 19 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna
Czyli normalną kartę sieciową należy skonfigurować tak ,by udostępniała neta ,czy tak??(1) np. włączyć udostępnianie połączenia sieciowego?? Tak robiłem wcześniej jednak nie umiałem się zbytnio połączyć oraz na telefonie proszono o podanie klucza sieciowego (co to dokładnie jest ,czy jest to klucz do grupy roboczej czy coś innego i skąd to wziąć)??(2) Proszę o pomoc.

#4
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7124 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
1. Tak, problem w tym, że zazwyczaj karty nie mają trybu AP i takie udostępnianie połączenia sieciowe się nie udaje.
2. Klucz sieciowy chodzi tutaj o klucz zabezpieczeń WEP/WPA/WPA2. Mówiąc "prosto", chodzi o hasło ;).
3. Polecam sprawdzić jednak Connectify.
NETWORK: Netgear R7000 - Tomato || PC_OS: Fedora 21 x64 || SERVER_OS: Debian 7 - Wheezy x64 || RASPBERRY_OS: Pidora 20

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
nyac55

nyac55

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 625 postów
Rejestracja: 19 VII 2011
  • Płeć:mężczyzna

 politan, 02 grudzień 2012 - 13:54, powiedział:

2. Klucz sieciowy chodzi tutaj o klucz zabezpieczeń WEP/WPA/WPA2. Mówiąc "prosto", chodzi o hasło Dodany obrazek.
3. Polecam sprawdzić jednak Connectify.
Gdzie można sprawdzić ten klucz sieciowy??(1)
Pobrałem program Connectify ,uruchomiłem go ze 3 razy(chodzi o instalator i żadne okineko się nie pojawiło ,czy ten program trzeba zainstalować czy wystarczy kliknąć i samo się skonfiguruje)??(2)

#6
politan

politan

    Little Elephant

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7124 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
1. Jest to hasło, które podawałeś przy tworzeniu sieci ad-hoc (czy jakim tam sposobem próbujesz udostępnić). Wybierałeś typ zabezpieczenia, więc jeśli zaznaczyłeś coś innego niż "Open (No authentication)" to musisz podawać hasło [nie jestem w stanie powiedzieć jak je teraz odczytać, chyba najprościej zrobić ad-hoc od nowa bez hasła].
2. Z tego co pamiętam to trzeba było instalować i wstępnie skonfigurować.
NETWORK: Netgear R7000 - Tomato || PC_OS: Fedora 21 x64 || SERVER_OS: Debian 7 - Wheezy x64 || RASPBERRY_OS: Pidora 20




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników