Skocz do zawartości

Dysk ata. Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1
pioun777

pioun777

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 30 postów
Rejestracja: 13 XII 2008
Witam.
Zamierzałem przenieść dysk ze starego komputera do nowego. Jest to dysk ata.
Wyswietla się komunikat: Nie można uruchomić systemu Windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku. Na starym komputerze działał bez problemu. Czy ma to związek może z tym że wcześniej komputer działał z dyskami sata i trzeba coś może w biose zmienić? Proszę o pomoc.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
yojo2

yojo2

    ~y

  • Junior Admini
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 50058 postów
Rejestracja: 01 VI 2010
  • Płeć:mężczyzna
Tzn. ten dysk ATA jest teraz jedynym dyskiem w komputerze, czy masz też jakieś SATA?
Bo generalnie to myślę, że komputer się próbuje uruchomić z przeniesionego dysku, na którym jest Windows który był instalowany na innym komputerze. A takie coś nie odpali.
Dodany obrazek

#3
RAZOR026

RAZOR026

    Mistrz Lutownicy

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1995 postów
Rejestracja: 23 III 2011
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Żywiec
Albo ktoś się bawił zworkami. Np. Nie podłączysz dysku na master jeżeli ma zworkę na SLAVE i odwrotnie.
A masz inne dyski na SATA/ATA?
Generalnie mój komputer pracował nawet z PIĘCIOMA dyskami z systemami i nic. Wszystkie na Sata i ATA

Edytowany przez RAZOR026, 21 sierpień 2012 - 10:51.

Zobacz koniecznie Gothic Rap użytkownika Damiano0092AFTER

Czarna lista zasilaczy komputerowych:
http://www.elektroda...pic1199271.html

Jak czytać mój nick (bo niektórzy mylą RAZOR0 z RAZORO) RAZOR026 zero mam nadzieję  że będzie mniej pomyłek Dodany obrazek

#4
helmud7543

helmud7543

    Hipnotyzer

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3480 postów
Rejestracja: 07 VII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Dębów
Rozumiem, że system instalowałeś ponownie po przeniesieniu dysku na nowy komputer?

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
pioun777

pioun777

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 30 postów
Rejestracja: 13 XII 2008
Yojo2 masz rację. Dzięki za pomoc! Dzięki pozostałym za zainteresowanie.

Zobacz postRAZOR026, 21 sierpień 2012 - 10:50, powiedział:

Albo ktoś się bawił zworkami. Np. Nie podłączysz dysku na master jeżeli ma zworkę na SLAVE i odwrotnie.

A mógł byś dokładniej napisać jak to jest z tymi zworkami? Moja sytuacja jest taka: do szelki podłączony był napęd dvd. Ma założoną zworke czyli musi byc to master. Podłączam dysk do drugiego wejścia na szelce lecz niema żadnej zworki. Rezultatem jest błędny odczyt dysku. Jak podłączałem tylko dysk na miejsce dvd było ok.

Edytowany przez pioun777, 21 sierpień 2012 - 12:26.


#6
helmud7543

helmud7543

    Hipnotyzer

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3480 postów
Rejestracja: 07 VII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Dębów
Sprawdź jak jest ustawiony DVD (to że ma zworkę nie znaczy, że jest na master). Sprawdź jakim ustawieniem dla dysku jest brak zworki.

#7
pioun777

pioun777

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 30 postów
Rejestracja: 13 XII 2008
A gdzie mogę to sprawdzić?

#8
helmud7543

helmud7543

    Hipnotyzer

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3480 postów
Rejestracja: 07 VII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Dębów
Na obudowach obydwu urządzeń powinny być oznaczenia, gdzie należy umieścić zworkę dla danego trybu.

#9
pioun777

pioun777

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 30 postów
Rejestracja: 13 XII 2008
Na obudowach niema oznaczeń. Dodatkowo w dysku jest aż 5 par drucików. Niema innego sposobu czy tylko na chybił trafił?

#10
helmud7543

helmud7543

    Hipnotyzer

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3480 postów
Rejestracja: 07 VII 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Dębów
Podaj markę i model jednego i drugiego.

#11
pioun777

pioun777

    Goblin

  • Forumowicze
  • PipPip
  • 30 postów
Rejestracja: 13 XII 2008
Ok już znalazłem. Drugą zworkę zrobiłem z druciku i działa. Dzięki

#12
tomalziom

tomalziom

    Ork

  • Forumowicze
  • PipPipPip
  • 84 postów
Rejestracja: 11 VII 2010
zworka z druiku masakra

                                                               Moja maszynka ;pp


Procesor: i5-4670k////Ram: Kingston 4 GBx2 DDR3 1600 Hyper X////Grafika:zintergowana z procesorem

Chłodzenie na procesor:macho 120 rev a////Płyta główna: Asrock Z87 Pro 4////Zasilacz: Corsair VS 550

Dysk: WD10EZEX 1TB 3.5 S/600 64 M////Napęd: LG GH24NS95////Obudowa: Silentium PC Gladius M40 Pure Black




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników