Skocz do zawartości

jak włączyć przyspieszenie sprzętowe?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
24 odpowiedzi na ten temat

#1
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
gdy wchodzę na gry-np te w kompie,pasjans itd otwiera mi się takie okienko:Przyspieszenie sprzętowe jest wyłączone lub nieobsługiwane przez sterownik karty wideo,co może spowodować wolniejsze działanie gry.Upewnij się ,że masz zainstalowany najnowszy sterownik karty wideo i że przyspieszanie sprzętowe jest włączone".Widziałam już tutaj taki temat,ale został zamknięty.Kiedy klikam na start i wpisuję w wyszukiwarkę dxdiag wyskakuje okienko i kiedy wchodzę w zakładkę ekran Funkcje directx wszystkie 3 są niedostępne i nie widzę tutaj opcji aby to zmienić.Gry się tną strasznie.Czy ktoś może mi pomóc?Nie wiem czy są zainstalowane najnowsze sterowniki więc proszę mi napisać jak mam to sprawdzić gdyż nie znam się za bardzo na komputerach.Proszę napisać co mam jeszcze napisać o kompie i gdzie mogę znaleźć taką informację.Z góry bardzo dziękuję i czekam na pomoc z waszej strony.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
sebawilk

sebawilk

    Elf

  • Odrzutki
  • PipPipPipPipPipPip
  • 553 postów
Rejestracja: 01 IV 2006
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Orbita Kawadli 210 lat świetlnych od ziemi.
Masz za stary komputer. Karta graficzna riva 128ZX do najnowszych nie należy zresztą pentium 166 MHz także ;/
Procesor: Phenom2 x4 955 3,2@4000mhz 1,45V Płyta:ASRock M3A770DE
Ram: 8Gb DDR 3 1600MHZ - 1728MHZ po OC, Grafika: GTX 460 758MB OC GPU: 840Mhz ram: 2010Mhz shader: 1680Mhz, Monitor: LG Flatron W2242T 22"
Głośniki: Genius SW-HF5.1 5000
BÓG - od setek lat ludzie zwalczają się i spierają kogo wymyślony przyjaciel jest prawdziwy i fajniejszy.

#3
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
@maniusia1:
Przede wszystkim podaj konfigurację kompa. Najpotrzebniejsze rzeczy można odczytać przy pomocy programu CPU-Z (procesor, płyta główna, pamięć, karta graficzna  - wszystkie dane znajdują się w kolejnych zakładkach tego programu). Gdyby CPU-Z nie zidentyfikował karty graficznej, można jej model odczytać przy pomocy GPU-Z.

Dodany obrazek


#4
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
Jak może być za stary komputer jak kupilam go 2 lata temu i dałam prawie 3 tys za niego to po pierwsze.Po drugie gdzie ja moge znaleźć takie informacje jak mam podać konfigurację kompa jak ja nawet nie wiem o co chodzi.Gdzie mogę sprawdzić tę konfigurację?jak mam użyć tego programu CPU-Z ABY DOWIEDZIEĆ SIĘ TYCH NAJPOTRZEBNIEJSZYCH RZECZY/Czy muszę ściągnąć ten program.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
Tak, ten program trzeba ściągnąć. Jest on darmowy - klik - wersja z instalatorem, klik - archiwum (trzeba rozpakować) dla systemów 32-bit, klik - archiwum dla 64 bit.
W zależności od pobranej wersji należy program zainstalować/rozpakować i uruchomić.

Dodany obrazek


#6
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
a skąd ja mam wiedzieć czy mam 32 bity czy 64?

dobra ściągnęłam ten program kliknęłam w ten pierwszy link który mi podałeś i teraz napisz co mam ci podać?

#7
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
CYTAT
a skąd ja mam wiedzieć czy mam 32 bity czy 64?

Najprościej kliknąć PPM na ikonę Mój Komputer i wybrać właściwości albo wklepać dxdiag w wierszu poleceń. W obu przypadkach powinno wyświetlić informacje o systemie.  Uprzedzę - jeśli masz Windows XP, to na 99% wersję 32 bit.

CYTAT
teraz napisz co mam ci podać?

Najlepiej by było, gdybyś wkleiła zrzuty ekranu z każdej zakładki. Ale na początek wystarczą informacje z zakładki Graphics oraz ew. Mainboard (Manufacturer i Model).

Dodany obrazek


#8
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
Nie potrafię wklejać zrzutów ekranu więc piszę.W zakładce graphicks jest:GPU:Name:Standargowa karta graficzna VGA,Code name:G96,Technology:65nm,Revision A1.Clocks:Core:432MHz,Shaders:864MHz,Memory: 504MHz,Size 512 MBytes,Type(pusto),Bus Width128 bits.
W zakładce Mainboard Manufacturer :Gigabyte Technology Co.,Ltd.,a model:G31M-ES2L

#9
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
CYTAT
Code name:G96

To by wskazywało na kartę GeForce 9500 GT albo 9400 GT. Sterowniki do niej znajdziesz na stronie nvidii - klik. W zakładce Seria Produktu należy wybrać GeForce 9 series, a niżej system operacyjny.

Dodany obrazek


#10
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
tak zrobiłam i rozumiem ,że mam to pobrać?

#11
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
W rzeczy samej - pobrać i zainstalować.

Dodany obrazek


#12
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
Jestem właśnie w trakcie instalacji.I to będzie już wszystko?Czy to jeszcze nie koniec?

#13
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
To się okaże, jak się instalacja skończy. Jeśli dobrze wybrałaś system i jedyne co brakowało to sterowniki karty graficznej, to po zainstalowaniu i ponownym uruchomieniu wszystko powinno być OK (opcje przyspieszenia sprzętowego powinny byc dostępne). Jak nie - będziemy kombinować dalej.

Dodany obrazek


#14
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
Niestety,nadal gry działają  wolno i pojawia się okienko,że przyspieszenie sprzętowe jest wyłączone.

#15
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
Spróbujmy inną drogą:
1. Czy w ustawieniach ekranu karta graficzna jest prawidłowo rozpoznawana? P-klik na pulpicie->Właściwości->Ustawienia.
2. Jeśli odpowiedź na p.1 jest twierdząca - P-klik na pulpicie->Właściwości->Ustawienia->Zaawansowane->Rozwiązywanie problemów i zobacz w jakim położeniu jest suwak przy Przyspieszeniu sprzętowym.

Dodany obrazek


#16
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
ja prze]raszam,że jestem taka ciemna ale co to znaczy P-klik na pulpicie?

#17
antros22

antros22

    Primaaprilisowy Ekspert Niszowy

  • [Ekspert] Sprzęt PC
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6398 postów
Rejestracja: 18 XI 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Spoza gór i rzek ze spalonych wsi
Prawy przycisk myszy.

#18
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
ale jak klikam prawym przyciskiem myszy na pulpicie to nie wyskakuje mi do wybrania opcja właściwości gdzie  potem mogłabym wybrać ustawienia.Wyskakuje mi widok,sortuj według,odśwież itd,

#19
MikaelDorren

MikaelDorren

    Smok

  • Moderatorzy
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 9531 postów
Rejestracja: 28 X 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Ciechanów
Na pulpicie, czyli na tapecie. Nie w folderze.
Inną metodą - zobacz czy CPU-Z nadal pokazuje Standargowa karta graficzna VGA. Ew. co wyświetla dxdiag w zakładce Ekran pod Urządzenie.

Dodany obrazek


#20
maniusia1

maniusia1

    Hobbit

  • Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
Rejestracja: 01 III 2012
  • Płeć:kobieta
tu i tu jest Standardowa karta graficzna VGA




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników