Skocz do zawartości

Internet bezprzewodowy nie działa - tylko lokalne


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
11 odpowiedzi na ten temat

#1
NewJoker

NewJoker

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 337 postów
Rejestracja: 29 I 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:z Gotham City !!!
Od niedawna nie działa mi internet bezprzewodowy Orange. W komputerze jest dostęp tylko do LAN . Na modemie (Huawei E960) miga czerwona lampka Signal. Nie pomaga odłączanie i ponowne uruchamianie modemu ani wyciąganie/wkładanie karty. Natomiast na drugim komputerze działa Business Everywhere (modem USB Huawei E173).


Z góry dziękuję za pomoc.
Why so serious ?!

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Masz w instrukcji, w temacie zapewne problemach z routerem, opisane co oznacza migająca czerwona dioda ? Modem GSM osobno (tj. podłączony do komputera sam) działa ?
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#3
NewJoker

NewJoker

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 337 postów
Rejestracja: 29 I 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:z Gotham City !!!
Według instrukcji takie miganie diody oznacza błędy karty SIM (brak karty lub weryfikacji kodu PIN). Modem Huawei E960 jest jednocześnie podłączony kablem do komputera stacjonarnego i połączony bezprzewodowo z laptopem. Na obu komputerach jest ten sam problem.
Why so serious ?!

#4
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Możesz sprawdzić kartę SIM na innym modemie ?
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
NewJoker

NewJoker

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 337 postów
Rejestracja: 29 I 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:z Gotham City !!!
Tylko w modemie USB, ale nie wiem czy ta karta nadaje się do niego.
Why so serious ?!

#6
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Karta SIM będzie pasowała do każdego modemu obsługującego karty SIM. Jedyny wymóg to karta w tej samej sieci co modem ew. brak simlocka na modemie.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#7
NewJoker

NewJoker

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 337 postów
Rejestracja: 29 I 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:z Gotham City !!!
Po włożeniu karty do modemu USB pojawia się okienko aplikacji Business Everywhere : "Wprowadzony kod PIN jest niepoprawny. Proszę wprowadzić prawidłowy kod PIN."  Mam wpisać PIN przypisany do "podejrzanej" karty ?

Edytowany przez NewJoker, 16 grudzień 2011 - 15:42.

Why so serious ?!

#8
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Tak, podajesz PIN karty SIM, która jest aktualnie w urządzeniu.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#9
doubleuk

doubleuk
  • Forumowicze
  • 2 postów
Rejestracja: 03 I 2012
CYTAT(politan @ sobota, 17 grudzień 2011 - 15:42)
Tak, podajesz PIN karty SIM, która jest aktualnie w urządzeniu.


Witam,

czy udało się Wam rozwiązać ten problem?? - mam dokładnie taki sam objaw:
- router Huawei e960
- karta SIM działa w innym modemie (łączę się z internetem przez 3G)
- po restarcie lub włączeniu wyłączeniu (niezależnie czy wyciągam w międzyczasie kartę SIM) po chwili zaczyna mrugać "Signal" na czerwono, po chwili przerywa i "Signal" nie świeci wogóle, potem znowu, itd.
- czasem na chwilę (rzadko) "Signal" świeci na zielono, ale szybko wraca na czerwonego mrugania.
- panel administracyjny (WWW) pokazuje najczęściej "Sygnał" na zielono - komplet kresek, SIM też zielony, na czerwono jest "NONE"; kilka razy zdarzyło się "EDGE" ale połączenia wtedy też nie udało się nawiązać
- w panelu administracyjnym próby przestawienia pasma i rodzaju sieci (sugestia help desku - ustawić "tylko GSM" i 900/1800) udają się tylko od czasu do czasu - najczęściej występuje błąd ("próba się nie udała" lub serwer zajęty)
- router działał bez większych problemów przez 3 lata i nagle przestał działać 01.01.2012 - nomen omen smile_prosty.gif
- dzwoniłem 2 razy na help desk Orange ale panny oprócz standardowych kroków (restart, wyciągnąć i zapakować ponownie SIM) nic ciekawego nie odkryły; nie było też żadnego zgłoszenia awarii w mojej okolicy (Zielona Góra, ul. Zachodnia)

Pozdrawiam



#10
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Jeśli karta działa bez problemów w innym modemie to ewidentna wina twojego modemu.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#11
doubleuk

doubleuk
  • Forumowicze
  • 2 postów
Rejestracja: 03 I 2012
CYTAT(politan @ wtorek, 03 styczeń 2012 - 16:58)
Jeśli karta działa bez problemów w innym modemie to ewidentna wina twojego modemu.


Tak, to raczej logiczne smile_prosty.gif
Zastanawiam się tylko czy padła nagle elektronika w moim modemie, czy Orange coś zmieniał ostatnio w technologii/parametrach nadawanego sygnału i modem E960 nagle przestał go rozumieć przy domyślnych ustawieniach...
Help desk Orange nie wiedział nic na temat zmian w nadawaniu sygnału, więc chyba po prostu padł modem. Czy warto próbować go naprawiać (po gwarancji) czy raczej szukać nowego? Jeżeli nowy to czy potraficie coś polecić w rozsądnej cenie (router wifi + gsm) bez abonamentu?

Dzięki i pozdrawiam


#12
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Warto oddać do serwisu by sprawdzili co z nim nie tak. Może koszt naprawy nie będzie wysoki a nowe modemy to już dość duży koszt.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7




1 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych użytkowników