Skocz do zawartości

Jaki router do Vectry ?


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
14 odpowiedzi na ten temat

#1
lemka8

lemka8

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 223 postów
Rejestracja: 22 VII 2010
Witam!

Z racji tego, że po długim czasie kupuję nowy telefon, który już będzie miał obsługę WiFi, chcę z tej funkcji korzystać. W związku z tym zwracam się do was o pomoc w wyborze odpowiedniego, bezproblemowego routera. Nie mam ograniczeń co do ceny, ale chciałbym jednak kupić go jak najtaniej, ponieważ do samego telefonu jakiś świetny router potrzebny chyba nie jest. Ewentualnie nie wykluczam w przyszłości oczywiście jakiegoś laptopa lub tabletu, ale jednocześnie z Internetu korzystać będą max. 2 urządzenia, a zazwyczaj tylko jedno.

Mam jeszcze dodatkowe pytanie, mianowicie po podłączeniu takiego routera będę mógł kablowo podłączyć Internet do stacjonarnego komputera? Chciałbym uniknąć kupowania jakichś odbiorników WiFi.

Jeśli to pomoże to dodam, że internet stacjonarny posiadam z Vectry w prędkości 8 mb/s.

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Zapoznaj się z zasadami nazywania tematów w dziale Internet i sieci. - politan

Edytowany przez politan, 30 wrzesień 2011 - 14:03.


Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Najtańszą opcją będzie TP-Link WR543G. Jeśli chcesz coś lepszego i trochę drożej to TP-Link WR1043ND.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#3
lemka8

lemka8

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 223 postów
Rejestracja: 22 VII 2010
Hmm, a czy ten router byłby zły? I czy mogę wiedzieć, czym naprawdę różnią się od tych TP-Linków, które polecasz? Nie, żebym był jakiś podejrzliwy, ale nigdy nie zagłębiałem się w te sfery i jestem ciekaw, czym się charakteryzuje dobry router.

Edytowany przez lemka8, 18 wrzesień 2011 - 20:23.


#4
Wosq

Wosq

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 860 postów
Rejestracja: 14 VIII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:prosto z cienia:)
@lemka8 mam ten router z Twojego linku i sprawuje się nieźle. Prosta konfiguracja, niezła cena. Kablem  podpiąłem pod niego stacjonarke+ lapek na Wifi. Działa bezproblemowo. Sieć da się sensownie zabezpieczyć.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
lemka8

lemka8

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 223 postów
Rejestracja: 22 VII 2010
No proszę, miło przeczytać opinię od samego użytkownika. smile_prosty.gif
Mam zamiar używać go w podobnych celach tylko, że zamiast laptopa telefon, no ale przecież już o tym wspominałem na początku.

Proszę tylko Ciebie lub kogoś, kto jest w temacie o określenie, czy podłączę pod ten router internet z Vectry? Do modemu, który mam obecnie idzie kabel antenowy (taki okrągły), ale Internet do routera byłby podłączony chyba raczej poprzez modem, chociaż w tym temacie jestem zupełnie zielony. Jeśli jest tak, jak mówię, to od modemu do komputera idzie kabel Ethernet, mam też możliwość podłączenia poprzez USB, ale to podejrzewam z routerem nie przejdzie.

#6
Wosq

Wosq

    Elf

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPip
  • 860 postów
Rejestracja: 14 VIII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:prosto z cienia:)
Nie wiem dokładnie jak z tym modemem będzie, ale u mnie wygląda to tak, że kabel od neta(końcówka RJ45, Ethernet) idzie do routera. W zestawie jest kolejny kabel obustronnie z tą samą końcówką, którym spiąłem router i stacjonarny komputer, więc jeśli będziesz w stanie poprowadzić kabel od neta od modemu do routera to moim zdaniem to powinno zadziałać.

#7
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
CYTAT
Proszę tylko Ciebie lub kogoś, kto jest w temacie o określenie, czy podłączę pod ten router internet z Vectry? Do modemu, który mam obecnie idzie kabel antenowy (taki okrągły), ale Internet do routera byłby podłączony chyba raczej poprzez modem, chociaż w tym temacie jestem zupełnie zielony. Jeśli jest tak, jak mówię, to od modemu do komputera idzie kabel Ethernet, mam też możliwość podłączenia poprzez USB, ale to podejrzewam z routerem nie przejdzie.

Z modemu Vectry puszczasz RJ-45 do portu WAN routera. Wszystko będzie działało. Co do tego TP-Linka oferowanego przez ciebie. Również może być. Wystarczy do najbardziej podstawowych zadań.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#8
lemka8

lemka8

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 223 postów
Rejestracja: 22 VII 2010
Dobra, wiem już jak podłączyć, ale Vectra chyba nie bez celu oferuje WiFi za 10 złotych miesięcznie. Szperając w Internecie znalazłem coś o blokadach, przez które z Internetu może korzystać jedno urządzenie i żeby to ominąć trzeba zmieniać jakieś MAC routera, czy coś w tym stylu. Możecie mi to jakoś przybliżyć?

#9
CataractuS

CataractuS

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 330 postów
Rejestracja: 26 V 2003
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Wieża Poznania
Przede wszystkim, 10 zł miesięcznie mogą liczyć za dzierżawę lepszego modemu z wbudowanym routerem z Wi-Fi. Tak robi kablówka np INEA w Poznaniu, tak robi TP SA w przypadku LiveBoxów.

Co do adresów MAC, kiedyś to była standardowa praktyka w większości sieci kablowych, teraz się na szczęście z tego wycofują... ale w bólach tongue_prosty.gif .
Polega to na tym, że musisz podać im adres swojej karty sieciowej żeby go autoryzowali, jeśli masz więcej komputerów, to podajesz kolejne adresy. Wiąże się to często z dodatkową opłatą za każdy kolejny adres - u mnie na osiedlu to 5 zł /m-c.

W praktyce, gdy podłącza się router, to albo klonuje się adres MAC autoryzowanego komputera, albo zgłasza adres routera. Ogólnie dość prosta operacja.

Pozostaje tylko jeden problem, o którym należy wiedzieć.
Jeśli kablówka liczy sobie za każdy dodatkowy komputer, to pewnie ma też karę w umowie, za podłączenie dodatkowych urządzeń i nie zgłoszenie tego, u mnie osiedlowa kablówka liczy sobie 1000 zł kary.

Istnienie routera w sieci łatwo wykryć, ilość komputerów po drugiej stronie również.

Nie znam oferty Vectry, ale reklamują się dość mocno, więc liczę na to, że nie są zwykłym kablowym zaściankiem i stosują warunki zbliżone do innych dużych usługodawców. Wtedy wystarczy rozpakować urządzenie, podłączyć zalogować się tylko po to by zabezpieczyć Wi-Fi, zmienić hasło admina i zapominasz o istnieniu routera.
Na zdrowie! Ja wracam do wieży ;)

#10
lemka8

lemka8

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 223 postów
Rejestracja: 22 VII 2010
Gdzie mogę znaleźć informacje, czy jest taka kara albo może ktoś już się na nią nadział?

#11
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Regulamin (dostępny pewnie na stronie) ew. umowa, którą już podpisałeś.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#12
lemka8

lemka8

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 223 postów
Rejestracja: 22 VII 2010
Znalazłem tylko coś takiego. Na samym początku widnieje informacja o karze za "podłączenie większej ilości Urządzeń Abonenckich niż wskazana w Umowie Abonenckiej" w wysokości 500 złotych.

Na tej stronie jednak zamieszczona jest informacja, że przy Internecie 8 mb/s maksymalna ilość komputerów wynosi 2 a więc nie powinno być problemu. Zresztą telefonu chyba nawet nie będą zaliczali, skoro piszą o komputerach...

Chyba nie mam się czego obawiać i swobodnie korzystać z Internetu zarówno na komputerze, jak i telefonie?

#13
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
W takim wypadku możesz podłączyć bez problemu 2 komputery. Za podłączenie więcej niż 2 kara wynosi 500 zł.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#14
lemka8

lemka8

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 223 postów
Rejestracja: 22 VII 2010
Tylko te dwa urządzenia są w sensie, że mogę użyć dwóch, które podłącze jako pierwsze i żadne inne, czy mogę sobie dowolnie zmieniać urządzenia, ale maksymalnie dwa mogą być podłączone?

#15
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Obojętnie jakie urządzenia, byle by działały maksymalnie 2 naraz.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników