Skocz do zawartości

problem z cisco i internet z upc


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
9 odpowiedzi na ten temat

#1
mms7

mms7
  • Forumowicze
  • 5 postów
Rejestracja: 25 VIII 2011
problem z cisco i internet z upc na modemie od cisco model EPC 3212
załatwiłem sobie ruter od cisco w tej chwili jest ruter z serii 2600 z kartą roszczeń z dodatkowym portem ethernet
załatwiłem sobie ten ruter bo mam dość podchodzenia co chwile i resetowania pseudo rutero podobnego coś bo się zawiesiło albo wada fabryczna albo za dużo połączeń vpn sorki ale dlaczego ja muszę zawsze zgadywać jak długo bez zwisa pochodzi sprzęt który kupuje albo dlaczego o tym że ma wadę fabryczną dowiaduje się po kupnie
ale wracając do tematu:
mam ruter od cisco seria 2600 na pokładzie ma ios w wersji 11.3
ruter posiada interfejs FastEthernet i kartę rozszerzeń z interfejsem ethernet
skonfigurowałem sobie na jednym interfejsie jako podłączenie sieci lokalnej skonfigurowałem
DHCP
i ustawiłem adres na 192.168.10.1 strefa adresowa z DHCP zaczyna sie od 103

na drugim skon figurowałem pobieranie adresu z modemu z tego co sieci wyczytałem podłącza się kablem krosowanym tego typu sprzęt znaczy modem ruter

no i teraz pytanie jak ustawić ruting na tym cacku tak aby działał na nim internet od upc daje pseudo statyczny adres ip który się zmienia nie wiadomo kiedy za modemem z upc są sieci z domeny typu 86.62.1.chello.pl
znalazł by się ktoś chętny do pomocy ??
bo na chwilę obecną nie mam pojęcia jak to ustawić aby działało


Zacznij używać znaków interpunkcyjnych i pisać bardziej logicznie. Kolejne takie posty będą usuwane. - politan

Edytowany przez politan, 28 sierpień 2011 - 17:40.


Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Nawet nie zrozumiałem co ty chcesz ustawić i na jakim modemie/routerze.

CYTAT
na drugim skon figurowałem pobieranie adresu z modemu z tego co sieci wyczytałem podłącza się kablem krosowanym tego typu sprzęt znaczy modem ruter

Na drugim czym ?
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#3
mms7

mms7
  • Forumowicze
  • 5 postów
Rejestracja: 25 VIII 2011
daruj sobie tekst typu naucz się używać znaków interwencyjnych to nie forum o poprawnej polszczyźnie

a teraz od początku skoro jest zbyt zawile
1) mam ruter Cisco z serii 2600
2) upc dało modem EPC 3212 z racji że nawet pomoc techniczne nie potrafiła mi powiedzieć co to jest to pisałem rutero/modem
3) z tego co o cisco wiem modemy do rutera i ruter z ruterem łącząc przez ethernet łącze kablem z przeplotem
4) na ruterze mam 2 interfejsy pierwszy fastehternet0/0 drugi ethernet1/0
5) interfejs ethernet1/0 ustwione jest
- serwer DHCP z przypisaną pulą adresów IP od 192.168.10.3 do 192.168.10.255 i adresem na interfejsie 192.168.10.1
6)na interfejsie fastethernet0/0 skonfigurowałem
- pobieranie adresu IP z serwera DHCP i ustawienie go na tym interfejsie
wybrałem taki sposób ponieważ adresy w upc są pseudo statyczne i nie sposób stwierdzić kiedy się zmienią ani też upc nie  potrafi powiedzieć jaka jest możliwa pula możliwych do przydzielenia adresów

i tu pojawia się mój problem mianowicie jak skonfigurować wymianę pakietów pomiędzy interfejsami
7) protokół RIP wyłączony i z tego co się dowiedziałem brak możliwości uruchomienia
8 ) statyczna wymiana pakietów ?? ale do tego potrzeba adres sieci za najbliższym ruterem mojego IPS a tego u pomocy technicznej upc też się nie dowiesz

czy teraz wystarczająco objaśniłem o co mi chodzi ??

Edytowany przez mms7, 29 sierpień 2011 - 16:10.


#4
Sevard

Sevard

    Konqi

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14562 postów
Rejestracja: 21 VII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Z 628254 warstwy otchłani.
CYTAT(mms7 @ poniedziałek, 29 sierpień 2011 - 16:29)
daruj sobie tekst typu naucz się używać znaków interwencyjnych to nie forum o poprawnej polszczyźnie

1. Spuść z tonu.
2. Mało mnie obchodzi to, czy to jest forum o poprawnej polszczyźnie, czy nie. Jeśli widzimy, że ktoś zupełnie olewa zasady poprawnej pisowni, to może go spotkać coś niemiłego. To jest drugie i ostatnie upomnienie.

She seems to be stronger but what they want her to be is weak
She could play pretend. She could join the game, boy
She could be another clone


Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
mms7

mms7
  • Forumowicze
  • 5 postów
Rejestracja: 25 VIII 2011
wygada na to że obchodzi was tylko to jak jest napisane a nie o czym
jeśli chodzi o gramatykę mam ma mam orzeczenie na dysortografie i to nie jest tak że specjalnie piszę tak jak piszę, to co wyłapię to poprawię

ps. w temacie nie ma ani słowa na temat poprawnej polszczyzny, natomiast jest pytanie o Cisco na które jak dotąd nie ma odpowiedzi

i jeśli tak wam zależy na udupianiu ludzi za to jak piszą to chyba raczej odpowiedzi nikt tu nie udzieli ;(


#6
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Spróbuj ponownie konfiguracji z tym poradnikiem: http://www.ehow.com/how_8053795_connect-mo...600-router.html. Jesteś pewien, że internet działa po stronie Cisco 2600 ? Jaki to dokładnie model Cisco ? Być może WAN jest na innym porcie.
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#7
mms7

mms7
  • Forumowicze
  • 5 postów
Rejestracja: 25 VIII 2011
nie wiem czy się rozumiemy
chodzi o ruter cisco 2600
poniżej link do manuala
http://www.cisco.com/en/US/docs/routers/ac...de/2600ch1.html
ma on na pokładzie interfejs FastEthernet0/0
w gnieździe kart NM zainstalowany jest moduł rozszerzający Cisco NM-1E 4T dodaje on drugi interfejs Ethernet1/0
ruter posiada IOS w wersji 11.3

UPC jako koniec swojej sieci dało modem cisco EPC 3212

po zalogowaniu modemu do sieci UPC można kożystać z internetu podłączając się do modemu

na ruterze cisco 2600 po pobraniu adresu z konsoli można zobaczyć modem, i tak samo modem odpowiada na pingi z konsoli, jednak rutery od cisco mają tak, że jak się nie ustawi wymiany pakietów pomiędzy interfejsami czyli tak zwanego "rutingu" to ruter nie będzie wstanie znaleźć następnego rutera w sieci

za modemem prawdopodobnie sieć jest podzielona na wan -y, czyli sieci wirtualne a ja za bardzo nie wiem jak coś takiego ustawić na np. na statyczną wymianę pakietów czyli polecenie IP ROUTE

wan -y mają tam postać np. 89.68.1.chello.pl
dokładnie teraz nie powiem jakie bo bym musiał jeszcze raz sieć skanować, co jednak nie zmienia faktu że nie wiem jak się "rutować" pomiędzy interfejsami za pomocą domeny z UPC  

ustawiłem na tym ruterze serwer DHCP dla interfejsu który ma być traktowany jako LAN i pobieranie z serwera DHCP dla interfejsu który ma być traktowany jako WAN ale cisco jako takie takiej selekcji nie posiada jedynie konfiguracja wymusza sposób podłączania rutera w sieci
NAT jest wyłączony bo nie mam bawić się NAT -em jeśli wiem że coś innego nie działa


ps. obecnie na ruter można wejść przez gniazdo CONSOLE lub przez SSH w obu przepadkach na wchodzi się na okno konsoli rutera

ps. mam nadzieje że dobrze pamiętam że połączenia Ethernet - Ethernet  w przypadku  modem - ruter i ruter - ruter łączy się kablem z przeplotem sorki że pytam o takie podstawy ale wolę się upewnić że mam racje

Edytowany przez mms7, 29 sierpień 2011 - 19:19.


#8
politan

politan

    Little Elephant

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6980 postów
Rejestracja: 13 X 2007
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:San Jose - California
Teraz zrozumiałem co chcesz osiągnąć. Masz pewność, że routing w ogóle jest włączony ? Jeśli dobrze pamiętam to zrób tak: zaloguj się przez SSH i wpisz komendę:
KOD
ip routing


Mały dodatek. Sporo poleceń dotyczących routingu na urządzeniach CISCO: http://www.cisco.com/en/US/docs/ios/12_2/i...e/1rfindp1.html
politan-blog.pl - Własne certyfikaty SSL cz. 1 - Generujemy klucze Polecane routery i Access Pointy (2013) NETWORK: D-Link DIR-825 - dd-wrt + TP-Link WDR4300 PC_OS: Slackware 14.1 - kernel 3.10.17 SERVER_OS: GhostBSD 3.5 RASPBERRY_OS: Arch ARM - kernel 3.9.7

#9
gus

gus

    Krasnolud

  • Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 203 postów
Rejestracja: 15 II 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Kielce/Kraków
Prawdopodobnie będziesz jeszcze potrzebował dodać routing domyślny. Jeżeli konfigurujesz router z CLI to wpisz:

ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet 0/0 (albo Ethernet 1/0 - zależy gdzie masz modem podpięty)

W ten sposób wszystkie kompy wychodzące z twojego kompa będą wysyłane na modem.

#10
mms7

mms7
  • Forumowicze
  • 5 postów
Rejestracja: 25 VIII 2011
No więc obecnie mój problem przedstawia się następująco:
Poniższa konfiguracja działa, mimo że zawiera parę zbędnych opcji

KOD
version 12.3
service timestamps debug datetime msec
service timestamps log datetime msec
service password-encryption
!
hostname HOST_NAME
!
boot-start-marker
boot-end-marker
!
!
! mala aluzja do boga;)
enable secret 5 kamino
!
username user password 7 kamino
no aaa new-model
ip subnet-zero
ip cef
!
!
ip dhcp excluded-address 192.168.10.2
!
ip dhcp pool LANDHCP
   network 192.168.10.0 255.255.255.0
   default-router 192.168.10.1
   dns-server 193.26.131.134
!
ip audit po max-events 100
! no ip domain lookup
ip domain name firma
no ftp-server write-enable
!
interface FastEthernet0/0
description Polaczenie dla sieci Internet
ip address dhcp
ip nat outside
duplex auto
speed auto
!
interface Ethernet1/0
description Polaczenie dla sieci LAN
ip address 192.168.10.1 255.255.255.0
ip nat inside
full-duplex
!
!
!
ip default-gateway 81.95.192.1
ip nat inside source list 1 interface FastEthernet0/0 overload
ip classless
ip route 0.0.0.0 0.0.0.0 FastEthernet0/0 81.95.192.1
ip http server
no ip http secure-server
!
access-list 1 permit 192.168.10.0 0.0.0.255
!
!
line con 0
exec-timeout 0 0
password 7 131116180509
logging synchronous
login
line aux 0
line vty 0 4
login local
transport input ssh
line vty 5 15
password 7 111D180F1917
login local
transport input ssh
!
ntp clock-period 17180170
ntp server 212.244.36.228
ntp server 212.244.36.227
ntp server 207.46.232.182
!
end


Obecnie meczę się nad ustawieniem VPN na ruterze, który miał by się łączyć z serwerem w VPN w Warszawie.
Posiadam adres domeny na którym jest serwer VPN, a także login i hasło do sesji VPN i jak na razie z tego co dotąd przeorałem w internecie, ustawienie protokołu PPTP na CISCO nadal jest dla mnie zagadką.
Jakieś podpowiedzi ??

Edytowany przez mms7, 09 październik 2011 - 09:12.





0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników