Skocz do zawartości

Radeon 4850 i Catalyst Control Center/sterowniki - nie mozna zainstalowac


  • Proszę się zalogować aby odpowiedzieć
8 odpowiedzi na ten temat

#1
reznor666

reznor666

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 285 postów
Rejestracja: 27 VII 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Wielkopolskie
Zakładam w tym dziale ponieważ przegladając "Programy" stwierdzilem iż nikt tam sensownie nie pomaga w zakresie Catalystów (a przeciez to tez programy). Pozatym wydaje mi sie że sterowniki do sprzetu powinny podpadać pod sprzęt.

Fajnie by bylo jakby ktos kto mial podobny problem podzielil sie wrazeniami wink_prosty.gif samemu poszukuję rozwiazania juz od dwoch miesiecy, i cisza. Jesli tutaj nic nie zdziałamy razem to trzeba bedzie wyslac oficjalny support do Ati i niech sie z tym grzebią, i życze im szybkiego powodzenia.

Postaram sie pisac krotko, bo chcialbym żeby mi sie tak chcialo jak mi sie nie chce (co za szczerość...).

Mój sprzet w profilu.
Miałem Catalyst Control Suite 10.4 (zawsze sciagam calosc)
Zainstalowalem Catalyst CS 10.5. - tak jak zawsze to robie, uninstall starych sterów przez Programs/Features, restart i instalacja.
Mialem je z miesiac-poltora, bylo wszystko ok. Poza OpenGlem i problemami z QuakeLive na tych wersjach sterownikow, ale zdecydowalem ze mi to tak nie przeszkadza wiec stery zostaly.
Skusilem sie w koncu na Catalyst CS 10.7, jak juz wyszedl.
Instalacje przeprowadzilem w identyczny sposob jak zawsze (nadmieniam iż nigdy wczesniej nie mialem takiego problemu do którego zaraz dojdę)
I od tego momentu jakby cos wszystkie Catalysty Control Suite/stery szlag trafil.
Instalacja Catalyst CS 10.7 nie chciala pojsc tak jak zawsze.
Pojawilo sie, a wlasciwie to sie nie pojawilo, cos takiego:

Palcie licho co tam dokladnie pisze. Zauwazcie ze nie pojawiają się dwie najwazniejsze opcje: samych Driverów oraz Catalyst Control Center!

I od tego czasu zawsze obojetnie jaką wersje Catalyst Control Suite sciagne i chce zainstalowac, ciagle to samo. Nawet standardy z plyty dolaczonej do karty. Identycznie. Potrafi wykryc jedynie HDMI i tyle z automatyczna instalacją mam. Probowalem juz chyba wszystkiego. Sciagalem nawet same Catalyst Control Center, ale proces instalacji jest identyczny wiec nic mi to nie daje, bo to samo. Sterowniki to pal licho mozna przeciez przez Device Manager recznie zainstalowac, z tym nie ma zadnego problemu i wszystko dziala jak powinno.

Tylko te @#$%%@! Catalyst Control Center! Potrzebne mi to do profili i zmiany ustawien karty, jak rowniez zarzadzania monitorem przez DVI i roznych innych kolorowych dupereli.

Mozna je zainstalowac normalnie recznie z katalogu, ale to jest strasznie czasochlonne, pozatym itak nie dzialaja dobrze, a nawet sie nie chca wogole uruchomic, poniewaz:

Nie wspominając juz o wlasciwych wpisach w rejestrze, przez co nawet nie są dodane do autostartu oraz prawego klika mysza na pulpita. Tam w katalogu Program Files/Ati w poszczegolnych katalogach jest mnostwo plików .reg oraz .bat. I nawet jak sie je wszystkie uruchomi recznie, wlacznie z wszystkimi .exe, itak nic sie nie dzieje i nic to nie daje, nawet po uruchomieniu ponownym systemu (wierzcie mi ze wyprobowalem duzo mozliwosci).

Zakladam ze do rozwiazania problemu poprawnego uruchamiania się CCC potrzebne są jedynie odpowiednie wpisy w rejestrze dotyczace wszystkiego co zwiazanego z Catalystami.
Niestety nie mam pojecia skąd je wszystkie wytrzasnąć. Jesli ktos ma jakas propozycję jak rozwiazac moj problem zanim zdecyduję się zrobić formata, to zachęcam...

Oczywiscie ucieszyłbym się z rozwiazania wszystkich problemów z automatyczna detekcją i instalacją przez Install Managera. To by rozwiazalo wszystkie problemy.

jak narazie mam same stery 10.9, a pliki CCC po recznej instalacji z katalogu są na swoim miejscu.

...i jednak aż tak krótko jak chcialem, nie wyszło  ;P

Edytowany przez reznor666, 18 wrzesień 2010 - 14:27.

Jak poprawić brzmienie swojego komputera? [v2.1]

W wolnych chwilach rozkładam na czynniki pierwsze dźwięki przy pomocy Potworów Detali - Shure SRH940.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#2
Sevard

Sevard

    Konqi

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14934 postów
Rejestracja: 21 VII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Z 628254 warstwy otchłani.
Ja tam nadal uważam, że sterowniki to nie sprzęt i przenoszę do programów.
Odinstaluj całe oprogramowanie od ATI, a następnie użyj programu Driver Sweeper w trybie awaryjnym. To powinno dokładnie wyczyścić pozostałości po sterownikach i wtedy instalacja powinna pójść.

She seems to be stronger but what they want her to be is weak
She could play pretend. She could join the game, boy
She could be another clone


#3
NoNamePL

NoNamePL

    Ent

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2600 postów
Rejestracja: 16 V 2009
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Zgorzelec
Zrób jak mówi Sevard, i pobaw się ze sterownikami. Mojemu koledze nie chciały iść stery z płyty dołączonej z grafika(!) Był to radek HD5750 chyba od shappire. Jak byłem u niego to pobrałem różne sterowniki, jedne starsze, drugie nowsze, za którymś razem poszło wink_prosty.gif

I'm Back Again!

MoBo: MSI 970A-G46

CPU:   AMD Phenom II X4 960T@ 4GHz (Silentium PC Spartan)
GPU:  Sapphire Radeon HD6870 1GB @ 950/1100MHz
RAM:  Kingston HyperX 2x4GB 1600 MHz DDR3
HDD:  Samsung 500GB HE502IJ
Case/PSU: Coolermaster Elite 430/Fortron APN 450
OS: Windows 7
Mysz: Enzatec Team Scorpion X-Luca/QPad CT

Muza: Prodigy HD2(2x OP2604, 1xAD8022) + Shure 750 DJ (Nationite S:flo2)/Kolumny Koda EXA900T


#4
reznor666

reznor666

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 285 postów
Rejestracja: 27 VII 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Wielkopolskie
Mówię wam, że nie. Ile razy tak robiłem, a pozatym znajdzcie mi Driver Sweepera, który jest na czasie i w pełni zgodny z Win 7 64 i najnowszymi Catalystami. Nie usuwa wszystkiego, musze poprawiac sam. I to bylo PO tym jak wystapil ten problem, wczesniej sie tak nie bawilem wlasnorecznie, coby czegoś nie usunac niepotrzebnie. Ale potem to juz probowalem wszystkiego.

Tak BTW. specjalnie zalozylem ten temat tutaj, bo doskonale widze że jest wiecej ludzi którzy się znają na rzeczy o wiele bardziej niz tam, a majac do czynienia z kartami graficznymi samo w sobie sie rozumie że ma sie do czynienia takze z jej sterownikami i programami do jej obslugi i, dedukując, ma sie doswiadczenie w rozwiazywaniu tego typu problemów jakie mogą wystapic. A w dziale programy przeglądając odpowiedzi na tematy zwiazane z Catalystami, to poprostu ręce opadają.

A więc Thx Sevard, ale nadal nie zgadzam się z Tobą i zgadzał się nie będę w tej kwestii.

Widząc taki obrót spraw, postanowilem wziąć się za szukanie po innych stronach, i naprawdę zauwazylem że mnostwo ludzi ma podobne problemy jak ja, i wszystkie wystapily po przeniesieniu sie z 10.5 albo 10.6 na 10.7 i nowsze wersje sterów od Ati.
A więc troche mnie to bardziej zmotywowało i ponownie stwierdzilem iż właściwe wpisanie frazy w Google może zdziałać cuda.
Tutaj przykładowy wątek na jaki trafiłem:
AMD Game Forum #1
Tutaj wątek o nie startowaniu CCC, ogolnie:
AMD Game Forum #2
Skąd dowiedziałem się o rozwiązaniu problemu nie startowania CCC:
CCC won't Start - rozwiązanie

A więc problem startu CCC rozwiązany, mam więc aktualne sterowniki oraz CCC i działają razem bez problemów.

...Do czasu następnego upgrade'u Catalystów...

A więc problem u mnie nadal występuje, więc wciąż jestem otwarty na propozycje, jak sprawić, aby Catalyst Install Manager zaczął normalnie wykrywać kartę i CCC. A raczej, aby można było normalnie zainstalowac stery oraz CCC, bez uciekania się do żadnych sztuczek...
Jak poprawić brzmienie swojego komputera? [v2.1]

W wolnych chwilach rozkładam na czynniki pierwsze dźwięki przy pomocy Potworów Detali - Shure SRH940.

Ogłoszenie

    Linki Sponsorowane


#5
Sevard

Sevard

    Konqi

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14934 postów
Rejestracja: 21 VII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Z 628254 warstwy otchłani.
Nie napisałeś, że używałeś Driver Sweepera, pisałeś tylko, że reinstalowałeś sterowniki. Tak, czy owak możesz spróbować tego sposobu. Na czas zabaw dobrze jest wyłączyć UAC, bo ono też potrafi mieszać.
Sprawdź też, czy po usunięciu systemu nie ma czegoś w Menedżerze urządzeń. By wyświetlić urządzenia, które nie zostały usunięte, ale nie są obecne w systemie należy zastosować obejście, które można znaleźć tu. Jeśli jest coś ukrytego związanego z ATI, to to usuń.

She seems to be stronger but what they want her to be is weak
She could play pretend. She could join the game, boy
She could be another clone


#6
reznor666

reznor666

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 285 postów
Rejestracja: 27 VII 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Wielkopolskie
Nie powiedziałem, sorki. To z przyzwyczajenia, bo naleze do rzadkiego gatunku osób ktorzy zanim cos napiszą to pomyslą i przeszukają wczesniejsze posty/poradniki wink_prosty.gif

Thx za linka, w tym sposobie jest mniej wiecej to samo co ja zrobilem manualnie...choc nie wszystko (nie uzywam CCleanera np. wogole. Wole jeszcze bardziej nie mieszac w systemie. Dodatkowo Microsoft Installer Cleanup Utility to dla mnie cos nowego...moze okazac sie przydatne;)). Ale zobacze zapisze sobie tego linka w zakładkach, i jakby z aktualnymi sterami cos mi sie nie spodobalo i/lub nie dzialalo jak powinno, i mi sie dalej nie bedzie chcialo robic fresh install systemu to wyprobuje wszystko.

UAC mam permanentnie wyłączony ogolnie.

Co do Menedzera urzadzen, to owszem, znalem ten sposob, tyle ze przypomniales mi o tym:

Chyba go nie probowalem bo wiedzialem ze jak sam usune wlasnorecznie wszystko to i tutaj nie bedzie, no i sie nie mylilem, jest wszystko ok.
(note: Wylaczony Ati High Definition Audio Device przezemnie, i nie ma to znaczenia, oczywiscie sprawdzalem)

Za to mam jedno pytanie, bo tak se mysle czy czasem odinstalowanie ktoregos z tych lub wszystkich trzech:
-AMD PCI Express (3GIO) Filter Driver;
-ATI I/O Communications Processor PCI Bus Controller
-ATI I/O Communications Processor SMBus Controller
uruchomienie ponownie, drugi raz uruchomienie ponownie, i czy mogloby to cos rowniez zdziałac, czy lepij nie ryzykowac.


Za to zdziwilo mnie niezmiernie takie cos:

Czy ktos ma pojecie co to jest? prawie 300 takich urzadzen? Czy to ma jakis zwiazek z wyszukiwaniem Universal Plug&Play i caly czas wlaczoną kartą WiFi z podlaczeniem do sieci? i jesli tak, to jak to "zastopować"?

Edytowany przez reznor666, 19 wrzesień 2010 - 09:44.

Jak poprawić brzmienie swojego komputera? [v2.1]

W wolnych chwilach rozkładam na czynniki pierwsze dźwięki przy pomocy Potworów Detali - Shure SRH940.

#7
Sevard

Sevard

    Konqi

  • Hall of FAme
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 14934 postów
Rejestracja: 21 VII 2008
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Z 628254 warstwy otchłani.
CYTAT(reznor666 @ niedziela, 19 wrzesień 2010 - 10:41)
Za to mam jedno pytanie, bo tak se mysle czy czasem odinstalowanie ktoregos z tych lub wszystkich trzech:
-AMD PCI Express (3GIO) Filter Driver;
-ATI I/O Communications Processor PCI Bus Controller
-ATI I/O Communications Processor SMBus Controller
uruchomienie ponownie, drugi raz uruchomienie ponownie, i czy mogloby to cos rowniez zdziałac, czy lepij nie ryzykowac.

Szczerze mówiąc nie jestem pewien, ale wygląda jakby to nadawało się do wyrzucenia. By trzeba dobrze przeszukać sieć. Ja akurat należę do tej rzadkiej grupy użytkowników, której to tylko sterowniki nVidii płatają figle.
CYTAT
Za to zdziwilo mnie niezmiernie takie cos:

Czy ktos ma pojecie co to jest? prawie 300 takich urzadzen? Czy to ma jakis zwiazek z wyszukiwaniem Universal Plug&Play i caly czas wlaczoną kartą WiFi z podlaczeniem do sieci? i jesli tak, to jak to "zastopować"?

Wygląda na coś związanego z połączeniami, ale nie wiem co to dokładnie jest i do czego to służy. Sam spróbowałbym to usunąć z zachowaniem szczególnej ostrożności. Tzn. wykonałbym najpierw kopię rejestru programem ERUNT i utworzył punkt przywracania i wtedy bym się bawił. Warto jednak najpierw przeszukać jeszcze sieć, może coś interesującego się znajdzie.

She seems to be stronger but what they want her to be is weak
She could play pretend. She could join the game, boy
She could be another clone


#8
3m2oo5

3m2oo5

    Niepoprawnie Niepoprawny

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1217 postów
Rejestracja: 16 IV 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Jasło
http://support.microsoft.com/kb/980486

ot, i cała tajemnica. postępuj zgodnie z instrukcja.
Sygnaturka niezgodna z Regulaminem Forum. [Stillborn]

#9
reznor666

reznor666

    Człowiek

  • Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 285 postów
Rejestracja: 27 VII 2010
  • Płeć:mężczyzna
  • Skąd:Wielkopolskie
Witam jeszcze raz. Chcialem tylko napisać dla reszty którzy mogli sie napotkac na ten problem co ja, że co do mojego poprzedniego problemu z "zepsutą instalacją Catalystów" o którą się temat rozchodził, to w końcu od pół roku zdecydowałem się zupgrade'ować moje sterowniki z 10.9 do 11.2.
I muszę powiedzieć że definitywnie rozwiązał się problem samoczynnie, po normalnej instalacji tych driverów, normalnej deinstalacji ich, oraz zainstalowania ponownie. Widocznie AMD poprawiło proces instalacji, ponieważ w końcu wykrywa instalator już wszystko (karte grafiki, CCC i resztę) co jest zainstalowane, a nie tak jak poprzednio, że miałem tylko jedną opcję wink_prosty.gif
pozdro i dzieki za pomoc raz jeszcze.
Jak poprawić brzmienie swojego komputera? [v2.1]

W wolnych chwilach rozkładam na czynniki pierwsze dźwięki przy pomocy Potworów Detali - Shure SRH940.




0 użytkowników czyta ten temat

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników